неделя, 30 септември 2012 г.

Честване на Септемврийското въстание


Симпатизанти на Червено Действие взеха участие в честването на 89 години от Септемврийското Въстание. С трансперант "Докато има бедност ще има въстания" младежите почетоха паметта на загиналите за работническо-селска власт през 1923 година.


петък, 28 септември 2012 г.

Тези, които Брайвик не успя да убие


В Норвегия датата 22 юли 2011 г. никога няма да бъде изличена от паметта на обществото. Но заедно с нея - и спомените на тези, които са преживели масовото убийство на острова и оцеляха.


Летният лагер, организиран от младежкото движение на управляващата Работническа партия, беше превърнат в кървава баня от крайнодесен екстремист.

Около 600 души оцеляха, повече от половината от тях не бяха навършили 18 години. Сега те са се завърнали към нормалния си живот, пръснати из цялата страна, но нищо вече не е същото. Оцелелите ще живеят със своите белези - физическите и душевните. Много от тях никога няма да се излекуват напълно.

Цяло поколение беше белязано до живот точно на ръба на зрелостта от идеология, която мнозина днес определят като най-голямата заплаха за модерната демокрация.

Илва Швенк, 15 години

Всяка сутрин мисля за живота си - понякога за това, което съм направила, понякога за бъдещето. Но една мисъл не ми излиза от ума - мисълта, че настъпващият ден може да е последен за мен. Когато се возя в кола, се чудя дали камионът в съседното платно няма да свърне рязко в нашето и да загина дори преди да съм осъзнала какво точно се случва. И освен това повече не вярвам на непознати. Не се боя от тях, просто ми се струва, че нещо може да се случи. Но се старая да гледам позитивно на живота. Каквото и да се е случило преди, вече е зад гърба ми.


Александър Сандберг, 16 години

Известно време след 22 юли разбрах, че трябва да се насиля да мисля за нещо друго. Аз често мисля за това колко несправедливо е устроен този свят и какво може да се направи за това. Освен това разбрах колко важно е семейството ми за мен. Сега ми се струва, че почти съм си възвърнал нормалното състояние. Никога не съм разглеждал случилото се на 22 юли като атака лично срещу мен и затова днес нямам особени страхове.

Ида Каролина Брохолм, 21 години

Не ми беше лесно да се върна в родния ми град, тъй като вече бях "момичето, което беше в Ютьоя". Но ми помогнаха и сега всичко вече е различно. Понякога се чувствам объркана в собствените си спомени. Затварям очи и виждам деня, когато загубих този, когото обичах. Добре помня нощта преди 22 юли: седях в палатката с три момчета и те ми пееха в хор приспивни песни. Единият от тях вече го няма.


Авинд Риндален, 23 години

Това, което става, това чувство на единство, което ни свързва, кара много от нас да осъзнават, че този човек (Андерш Брайвик - бел.р.) никога не е бил като нас. След 22 юли си обещах, че ще направя всичко възможно, за стане Норвегия свободна, демократична и максимално различна. Ако ултрадесните ме сметнат за предател, за мен това ще е комплимент.

Хана Нес, 20 години

Много добре помня как върху мен пада мъртвото тяло на Лена Мария, най-добрата ми приятелка. И оттогава тя започна да ме преследва - седнала в ъгъла на леглото ми. Бях й ядосана, защото е мъртва и аз го знаех. Опитах се да се отърва от нея, но не се получаваше. Виждах я ясно, като сега - седеше си с лека усмивка на лицето - и така до деня, в който я погребаха.


Натия Чхетиани, 23 години

Това се случи точно когато аз и моята приятелка за първи път излязохме в чужбина (извън Грузия - бел.р.). Скандинавските страни винаги са ме привличали - особено скандинавския модел социализъм. Уговаряха ни да не тръгваме, но въпреки това го направихме. Сега приятелката ми е мъртва и аз също можех да не преживея този ден. Чувствам се като част от голям организъм, който се опитва да се излекува от раните си. Такова чувство на сплотеност и единение не съм изпитвала никога досега.

Сесилия Херловсен, 17 години

Помня как гледах лекарите, надвесили се над леглото ми в болницата. Казаха ми, че ръката ми трябва да се ампутира. Мама, татко и брат ми бяха наблизо. И в този момент се смирих. Ръката ми едва се държеше от раните. Днес, в момента, в който ми потрябва помощ, някой веднага се притичва и аз свикнах с мисълта, че по-нататък ще ми се наложи да живея с една ръка.

Себастиан Йохансен Переу, 15 години

Когато се върнах от Ютьоя, в градината пред къщи ме чакаха приятелите ми, ние ядохме кекс и гледахме филми. Животът продължаваше - въпреки всичко. До ден днешен нося гривна с надпис "Ютьоя", за да не забравя всичко прекрасно, което беше преди това, което ни се случи. Моят по-голям брат ми подари това пътуване до острова. Той често ходеше там и разказваше колко е прекрасно. Запозна ме с приятелите си, вечерите с тях свирехме на китара. На погребението му свирих на пианото... Понякога ми се струва, че винаги съм бил единствено дете в семейството, той ужасно ми липсва.

Айрин Кристин Кер, 20 години

С настъпването на есента раните ми зараснаха, но с главата ми не всичко беше наред. Вътре в себе си чувствах пустота и умора. За първи път заплаках през декември. Изпитвах ужас, когато звъняха телефоните, когато виждах полицаи... После започнах да сънувам тези, които загинаха на острова. В сънищата ми ние правехме най-обикновени неща - разхождахме се и разни такива работи. Събуждам се - и съм щастлива.


снимки: © Andrea Gjestvang

Крайнодесен психар окървави Норвегия

сряда, 26 септември 2012 г.

Пловдивски шеф глобява служителки, защото са бременни



Глоба от 700 лв. налага пловдивска фирма на забременелите си служителки. Скандалната практика лъсна от постъпила жалба в Комисията за защита от дискриминация, която ще разгледа казуса днес. „При забременяване на работничката (служителката) след постъпване на работа тя дължи на работодателя неустойка в размер на 700 лв.”, гласяла точка 13 в трудовия договор на фирмата „Експрес документс” ЕООД. Сигнала подала жена, която преминала успешно тридневно обучение в компанията и след това й предложили постоянна работа и договор с разписаната неустойка. „Тази клауза е в разрез със законодателството и силно дискриминационна по отношение на женската позиция, а във фирмата работят само жени”, твърди пред Комисията за защита от дискриминация А.А. 

Според нея работодателят спекулирал със създаденото положение на пазара на труда, като принуждавал квалифицирани млади хора да се съгласяват да работят, въпреки предвидената неустойка за бъдещите майки. Жалбоподателката посочва още, че е недопустимо институциите да не забележат „крещящата нередност”. 

Комисията за защита от дискриминация вече отложила едно заседание по въпроса, тъй като фирмата сменила адреса си и трябвало да се прати нова призовка. В друга пловдивска фирма пък забременяла служителка направо била уволнена оплакала се пред антидискриминационния орган потърпевшата. В жалбата си тя посочва, че дълго време е работила в дружеството, била ценена като служител и се ползвала с доверието на управителката. Всичко обаче се променило, когато обявила, че бременна. Първоначално били влошени условията на труд, не й се разрешавала и обедна почивка. След това започнал тормоз, а накрая била уволнена с мотив, че не притежава необходимите качества за ефективно изпълнение на трудовите задължения. Стресът, на който била подложена Ю.Р., се отразил и на бременността й, като на няколко пъти имало риск за загуба на бебето.

Испанският народ: „Рано или късно ще има революция, иначе всичко ще се срине”. Властта отвръща по фашистки



Испанската полиция за борба с безредиците използва палки срещу хиляди протестиращи край парламента в Мадрид, осъждащи намаляването на държавните разходи, предаде АФП.

Полицаите са използвали и гумени куршуми срещу демонстрантите, след като те опитали да премахнат металните заграждения около сградата на долната камара на парламента – Конгрес на депутатите.


От службата за спешна помощ съобщават за най-малко 14 пострадали, като един човек е със сериозно нараняване на гърба. Има и задържани.

На протеста, организирани чрез Интернет, се отзоваха хиляди хора, които се струпаха на площад  „Нептун” близо до парламента. Те искаха да направят жива верига около зданието, за да протестират срещу намерението на правителството да представи нов пакет от мерки за икономии, включени в бюджета за 2013 г., предаде Ройтерс. Сблъсъците започнаха привечер, докато силите за борба с безредиците и конна полиция се опитаха да разчистят периметъра около сградата на парламента.


„Оставка на правителството” и „По-малко полиция, повече образование” скандираха демонстрантите, преди началото на сблъсъците. В проявата участват предимно млади хора, недоволни от кризата, която според тях е  „похитила” демокрацията.

Движението на  „възмутените” от цялата страна организира шествиетото около сградата на парламента. Протестът се охраняваше от над 1500 полицаи. Повод за недоволството са поредните тежки икономии, наложени от правителството. Консервативното правителство на премиера Мариано Рахой се опитва да съкрати допълнително бюджетните разходи чрез намаляване на пенсии, въвеждане на данък върху сделки с ценни книжа,  „зелен данък” върху вредните емисии и премахване на някои данъчни преференции, посочва Ройтерс. 


„Протестирам срещу всичко  –  високите данъци, липсата на работни места... знам ли, истината е, че всичко ме дразни”. „Трябва да има промяна. Ситуацията е ужасна, не може да продължаваме така. Рано или късно ще има революция, иначе всичко ще се срине”, коментираха демонстранти.


Организаторите на протеста извозват с автобуси хора от цялата страна. Властите от няколко дни предупреждават, че законът предвижда от 6 до 12 месеца затвор за демонстрации,  „нарушаващи” функционирането на парламентарните институции.

Социалното напрежение се разраства и заради колебанията на правителството, дали да поиска спасителен заем от Европейския съюз.


Вижте още:

Многохилядни демонстрации в Испания и Португалия
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Mnogohilyadni-demonstracii-v-Ispania-i-Portugalia.html

В Испания арестуват, ако храниш бедните
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/V-Ispania-arestuvat-ako-hranish-bednite.html

Лекарите в Испания отстояват правото на безплатно здравеопазване за имигрантите
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Lekarite-v-Ispania-otstoyavat-pravoto-na-bezplatno-zdraveopazvane-za-imigrantite.html

Протест в солидарност с испанския народ – 24 юли 2012
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/24-2012.html

Испания: Ултраси взеха участие в миньорски протест и сблъсъци с полицията
http://actionredbg.blogspot.com/2012/06/blog-post_08.html

Испания и нейните деца – кръв, садизъм, капитализъм
http://actionredbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_1394.html

понеделник, 24 септември 2012 г.

ООН: Бунтовниците в Сирия нарушават човешките права


Експертите от анкетната комисия на ООН по сирийския конфликт препоръчаха на Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд. Те отбелязаха, че бунтовниците извършват военни престъпления и грубо нарушават човешките права, пише Франс прес.

Според нея сериозните нарушения на правата на човека в Сирия са се повишили през последните седмици: "Грубите нарушения на правата на човека в Сирия са нараснали по брой, честота и мащаб", съобщи Паулу Сержо Пинейру, който оглавява комисията.

"Препоръчахме докладът ни да бъде предаден на Съвета за сигурност, за да може той да вземе подходящите мерки с оглед сериозността на нарушенията и престъпленията", заяви Пинейру пред Съвета на ООН за човешките права в Женева.

В подготвителен документ бразилският дипломат и преподавател посочи, че като прави тази препоръка, комисията припомня, че в контекста на Сирия единствено Съветът за сигурност има правомощията да сезира Международния наказателен съд.

Анкетната комисия на ООН е изготвила нов списък на сирийски лица и групи, заподозрени в извършване на военни престъпления, които трябва да бъдат съдебно преследвани, предаде Ройтерс. Засега обаче комисията няма да публикува имената на заподозрените военни престъпници.

Пинейру заяви, че все повече чужденци, включително джихадисти, действат в Сирия. Някои от тях се присъединяват към бунтовниците, а други действат самостоятелно. "Подобни елементи тласкат към по-радикални позиции антиправителствените бойци, които също извършват престъпления", предупреждава Паулу Пинейру, предаде БТА.

Вижте още:

Ал Хаула (Сирия) – обикновен фашизъм
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/Al-Haula-Siria-obiknoven-fashizam.html

Сирийски бунтовници се гаврят с трупове
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Siriyski-buntovnici-se-gavriat-s-trupove.html

Стрелят по нас, после бягат и се крият в канализацията
http://actionredbg.blogspot.com/2012/08/Strelyat-po-nas-posle-byagat-i-se-kriyat-v-kanalizaciyata.html

Сирийската опозиция обяви, че ще атакува граждански самолети
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Siriyskata-opozicia-obyavi-che-shte-atakuva-grazdanski-samoleti.html

Властта поиска данък върху пенсии и депозити



Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов поиска пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД), когато падне таванът им. Предлага и въвеждането на данък върху лихвите от депозити, каквато идея миналата седмица за един ден финансовото министерство потвърди, а часове по-късно отхвърли.

Промените са свързани с проекта за закон за публичните финанси, който днес беше обсъден в цялата страна в Деня на диалога между местна и централна власт по инициатива на националното сдружение на общините. Борис Грозданов беше част от срещата за Столичната община, която се проведе днес заедно с депутати от мнозинството и опозицията с районните кметове в София и зам.-кмета по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

"Различаваме се от другите страни в Европейския съюз (ЕС) по два обекта на облагане - лихвите по депозитите и облагането на пенсиите", каза на срещата Грозданов. Според него единственият аргумент пенсиите в момента да не се облагат е таванът от 700 лева. "Падне ли таванът, вече този аргумент отпада и ще трябва да го въведем, както останалите страни в ЕС."

В момента минималната пенсия е 145 лева, а данъкът общ доход - 10%. Това означава, че ако пенсиите бъдат обложени, данъкът ще е 14.5 лева. От 1 април се очаква повишение на пенсиите също с 10%.

За доходите от депозити депутатът заяви, че мотивът досега да няма данък върху тях е, че ще бъде разкрита банковата тайна. "Това обаче си е наш проблем - на държавата", добави той. Според него е дошло времето "вече да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и влоговете да бъдат предмет на данък".

В следващото си изказване предложи да се върне практиката отпреди десетина години част от данъка общ доход да отива в местните власти. "Не трябва да се въвеждат нови косвени данъци", каза още той. Според депутата парите трябвало да се събират централизирано, а после да се разпределят по общини.

По думите му в момента тежката финансова криза не позволява тази промяна да влезе в проекта за новия закон за публичните финанси. Това е свързано и с децентрализацията на местната от централната власт, за която се говори от години. "В проекта няма такава дума", добави депутатът.

Зам.-изпълнителният директор на сдружението на общините Емил Савов каза пред "Дневник", че по-скоро управителният съвет подкрепя част от парите от данъка да отиват в местния бюджет. Най-удачен бил вариантът 8 процентни пункта да се събира от държавата, а всяка община да преценява дали и колко да събира до останалите 2 пункта.

Идеите за облагане с данък общ доход на пенсии и лихви по депозити на физическите лица не е нова. Последно такива предложения имаше през 2010 г. на министъра на финансите Симеон Дянков като антикризисни мерки. Тогава обаче не бяха приети след срещи с ръководителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите.

неделя, 23 септември 2012 г.

На Световния ден срещу фракинга – демонстрации в България и по света

На 22 септември освен Деня на независимостта на България, отбелязахме и Световния ден срещу фракинга. В над 500 града по земното кълбо хората протестираха срещу шистовия газ. У нас демонстрации имаше в София, Добрич, Шумен и Крумовград и други градове.

Това се случи, за да си припомним последния всенароден протест, на който излязохме в цялата страна обединени в защита на нашата земя и извоювахме победа. Да отбележим нашия успех, подкрепяйки продължаващата борба срещу фракинга в останалите държави по света! В деня, в който ние, българите, празнуваме своята Независимост, нека пожелаем на света и той в скоро време да отпразнува своята независимост от фракинга!



петък, 21 септември 2012 г.

Ветеран от войната: „Бойко Борисов е американски слуга”


Ветеран от войната с отнети добавки за лекарства струващи 120 лв. и пенсия от 140 лв...


Вижте още:
Бойко Борисов мирно пред ЦРУ
http://actionredbg.blogspot.com/2013/09/Boyko-Borisov-mirno-pred-CRU.html

Цветанов се появи със Сикрет сървис на ръкавелите
http://actionredbg.blogspot.com/2012/07/blog-post_15.html

Плевнелиев анексира Колорадо
http://actionredbg.blogspot.com/2013/01/Plevneliev-aneksira-Kolorado.html

И директорът на "НАТО и България" плаши, че ще се пали, защото им свършили парите
http://actionredbg.blogspot.com/2013/03/I-direktorut-na-NATO-i-Bulgaria-plashi-che-shte-se-pali-zashtoto-im-svursili-parite.html

ГМО царевица внасяна в Европа причинява рак



Проведени в тайна опити с плъхове доказаха, че след употреба на генномодифицирана царевица, животинките развили големи ракови образования, съобщи Ройтерс. 

Група френски учени хранили плъховете две години с царевица, внасяна в Европа от американската компания "Монсанто", която е сертифицирана от европейските власти.

След проучване се оказало, че всеки ГМО продукт, който се внася в Европа, се изследва в продължение на три месеца за вредни въздействия и след това се пуска на пазара. Но според тестовете някои от плъховете умирали от рак на четвъртия месец.

Това означава, че действащите в момента тримесечни тестове са неефективни и това поставя под съмнение за вреда от ГМО продукти, използвани в дълъг период от време, смятат учените. Във Франция вече се заговори за промяна на системата и много по-строго сертифициране и изследване на ГМО продуктите.

В Европейския съюз днес са разрешени 46 вида храни, в това число и царевица, които са генномодифицирани. Затова и данните от опитите на френските учени имат силен обществен отзвук./24chasa.bg





Откриха паметник на нацистките палачи в латвийски град



Местните власти в латвийския град Бауска, намиращ се на юг от Рига, са открили паметник на три батальона от наказателния латвийски легион от Вафен СС, съобщава RBC.

На паметника е поставен кратък надпис, в който се казва, че монумента е посветен на „защитниците на Бауска срещу Втората Съветска окупация" и „Латвия е за латвийците".

Според „Вести", това е първият паметник, посветен на наказателния легион в Балтийските държави. Нацистите използваха батальоните през Втората световна война за унищожението на стотици цивилни граждани в района Псков в Русия, Брест в Беларус и близо до Днепропетровск.

Местни активисти за човешките права от Асоциацията срещу Нацизма вече поискаха паметника да бъде съборен или да бъде преместен в гробище. Представителите на организацията обявиха, че официалната власт не трябва да позволява да се възхвалява нацизмът.

Латвийският СС Легион е създаден през 1943 година по време на нацистката окупация на Латвия. Членове на наказателния отряд са участвали в операции срещу цивилни и партизани. Повечето от легионерите са били убити или заловени от съветските войски по време на войната.

понеделник, 17 септември 2012 г.

ДА БЪДЕ ДЕН!

Днес, преди 114 години, е роден един от поетите на Революцията. С творчество си, той вдъхва и днес вяра, че хората ще се освободят от човеконенавистния капитализъм, че ще сринат тази мракобесна система и ЩЕ БЪДЕ ДЕН!



За въздух жадни са гърдите,
очите молят светлина,
един копнеж, мечта една
гори и се топи в душите
и през сълзи и кървав гнет,
през ужаса на мрак студен
разбунен вик гърми навред:
"Да бъде ден! Да бъде ден!"

НАТО изби в Афганистан жени и деца събиращи дърва


Най-малко осем жени са загинали при натовска бомбардировка в източната афганистанска провинция Лагман. Жените събирали дърва по склоновете на планината, когато са били убити при въздушен удар. Още седем жени и деца са настанени в болница след атаката. Някои от тях са момиченца на около 10-годишна възраст.

Местни селяни занесли телата пред централата на губернатора с викове "Смърт на Америка"!

Според говорител на НАТО са били убити 45 бунтовници при "прецизен въздушен удар". По-късно, обаче, говорителят на ИСАФ майор Адам Уоджак признал пред БиБиСи, че между пет и осем цивилни може да са починали, което било "трагична загуба на живот".

Според доклади на ООН, през миналата година поне 400 цивилни са убити при военни операции на международните сили. Тази година, обаче, според статистиката, въпреки зачестилите случаи, броят на убитите и ранените от мирното население паднал с 15% в сравнение със същия период през 2011.



неделя, 16 септември 2012 г.

Многохилядни демонстрации в Испания и Португалия


Море от хора заля вчера (15 септември) центъра на Мадрид при протест срещу мерките за затягане на коланите на десния кабинет на Мариано Рахой. И португалците днес излязоха масово по улиците в столицата Лисабон, и още 13 града срещу изискванията на международните кредитори.

Стотици хиляди демонстранти от цялата страна пристигнаха в испанската столица под надслов  „Искат да сринат страната, трябва да ги спрем ”. Те бяха мобилизирани от левите партии и профсъюзите срещу антикризисната политика на правителството на либералната Народна партия. 

Сутринта протестът тръгна в няколко лъча – зелен в защита на образованието, бял – в подкрепа на здравеопазването, черен – на държавните служители, оранжев – на пенсионерите. Недоволството е срещу плановете на правителството да икономиса 102 милиарда евро до края на 2014 година, за да намали бюджетния дефицит.

Събралите се в центъра на испанската столица поискаха провеждане на референдум, за да принудят правителството да промени своята политика, разглеждана от синдикатите като нарушение на правата на трудещите се. 

„Представителните организации на испанската общественост настояват срещу опитите на правителството да се бори с икономическата криза за сметка на трудещите се”, заяви председателят на профсъюза „Работен комитет” Игнасио Фернандес Тошо. 

За да се справят с бюджетния дефицит испанските власти лишиха служещите от 13-та заплата, замразиха пенсиите, повишиха ДДС и съкратиха разходите за образование и за медицински услуги. 

Под надслов „Тройката кредитори да върви по дяволите” се изля общественият гняв и в Португалия. Ропотът се засили, след като правителството прие тази година ново увеличение на данъците и догодина предвижда да повиши осигурителната тежест за сметка на работника от 11 на 18 процента.



събота, 15 септември 2012 г.

Пловдив отново на протест срещу високите цени на тока – хората искат национализация

Пловдив се надигна срещу високите цени на тока!
Пловдив иска Референдум за Национализация на ЕРП-тата!
Пловдив иска Национализация на стратегическите отрасли в държавата!


Днес в Пловдив се проведе протестно шествие под надслов: ПЛОВДИВ ПРОТИВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА – ШУМЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ ШОКОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ!

Протестиращите излязоха със следните искания:

1. Незабавно да се отмени взетото от ДКЕВР решение за увеличение на тока с 13%.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия. 100% от Евтиния ток произведен от АЕЦ Козлодуй да се ползва за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.

3. Спиране на продажбата на дяловете на държавата в ЕРП-тата. Придобиване на 100% от тяхната собственост в полза на държавата.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.

5. Рзсекретяване на всички договори на производители на ел. енергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите ощетяващи държавата.

7. Търсене на съдебна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата подписали съответните договори. 

Според протестиращите ЕРП-тата трябва да бъдат общонародна собственост, защото:

ЧЕСТИТА РЕПУБЛИКА!

На днешния ден през 1946 г. е проведен референдум за ликвидиране на монархията и обявяване на страната за народна република. В него участват 91,63 % от гласоподавателите. 97,01 % от бюлетините са действителни като от тях 95,63 % са за република. Резултатите не са оспорени от нито една политическа сила. 

Резултатите са потвърдени от многобройни чуждестранни наблюдатели.

С този общонароден акт България приключва завинаги с омразното и антинародно монархическо управление.

ЧЕСТИТА РЕПУБЛИКА!



Кинопреглед на референдума за република през 1946

Нападнаха посолствата на Германия и Великобритания в Судан. Мюсюлмани от цял свят скандират „Смърт на Америка”.



Полицията в Судан е използвала сълзотворен газ, за да спре около 10 000 демонстранти, които се опитват да щурмуват германското и британското посолства, съобщават свидетели пред Ройтерс.

Протестът е по повод разпространения антиислямски филм, който представя пророка Мохамед в лоша светлина.

Протестиращите са хвърляли камъни по двете посолства, които се намират едно до друго в Хартум и са се опитали да ги щурмуват през главните входове, също са запалили пожар до входа на германското посолство, заявиха свидетели.

Съобщава се още, че протестиращите са счупили прозорците на сградата на германското посолство и са смъкнали германската емблема. Свидетели допълват, че е било издигнато ислямско знаме.

Те са блокирали пътя, за да попречат на пожарникарите да изгасят запаленият огън пред посолството на Германия в Судан.


Германският външен министър Гидо Вестервеле изтъкна, че персоналът от посолството в Судан е на сигурно място.

„Германското посолството в Хартум в момента е атакувано от яростни демонстранти. Персоналът от посолството е невредим. Външното министерство в Берлин е в контакт с посолството", заяви той в съобщение.

Вестервеле допълни, че посолството частично е в пламъци.

Демонстранти има и пред американското посолство в Хартум. Има информация, че протестиращите са прескочили оградата на посолството. По-късно стана ясно, че трима демонстранти са били убити при сблъсъци с полицията пред дипломатическата сграда.

Говорител от американското посолство в Судан обяви, че всички протестиращи са били изгонени от сградата, цитиран от Ройтер.

Говорител от „Форин офис" потвърди пред БиБиСи, че има демонстрации пред британското посолство в Хартум, допълвайки, че суданската полиция е на мястото на протестите.

Говорителят не може да потвърди дали протестиращите са влезли в посолството и дали напрежението е свързано с любителското видео за Мохамед.

Отново има протести пред посолството на САЩ в Йемен. Силите за сигурност са произвели предупредителни изстрели и са използвали водни оръдия срещу стотици протестиращи в столицата Сана. Това се случва само ден, след като бе щурмувано посолството от протестиращите.


По-рано военната полиция и армията на страната са се опитали да блокират всички улици, водещи към посолството на САЩ, но демонстрантите са успели да достигнат до него.

Тълпата е носела плакати с надписи: „Днес е твоят последен ден, посланико!" и „Дяволът е Америка".

Онкоболни се спасяват с лекарства от Турция и Македония



Онкоболни са принудени да купуват лекарства от Турция или Македония, за да не останат без лечение. Караме близките си да ни търсят препарати за химиотерапия от чужбина, защото тук не ги доставят, оплака се Елена Кръстева, чийто син е с раково заболяване. Всяко забавяне или липса на терапия води до сериозни усложнения, казва Елена. Тя твърди, че не е единствената, която е поставена в абсурдната ситуация да обикаля за медикамент, който трябва да осигури държавата.

При нас липсват 13 лекарства­ за химиотерапия и обезболяващи, потвърди директорът на Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Калин Калинов. За някои не можем да сключим договор, тъй като след голяма процедура една от фирмите обжалва. За други 3 групи медикаменти не се е явил нито един участник, заради занижени цени от Комисията към МЗ. Няма дори БЦЖ, която е известна като ваксина срещу туберкулоза, но се използва и в онкологията. За нея успяхме да намерим доставчик, но не знаем докога ще ни стигнат бройките, коментира д-р Калинов.

Голям проблем е липсата на Флуорацил, Метотрексат, Винкристин. В страната ни няма доставки заради затруднения в производството на чуждите производители. Химотерапевтиците се използват за лечение на рак на гърдата, остра лимфоцитна левкемия, на дебелото черво.

Този проблем трябва да се реши на национално ниво, коментира директорът на КОЦ. Опитваме се да намерим варианти, като минаваме към пряко договаряне. Успяваме да осигурим доста от лекарствата. Аз не приемам чиновническия подход да стоя и да чакам. Не можем да наказваме болните. Те не могат да чакат, казва д-р Калинов. В Онкото вече е направена нова система, която следи какви препарати има в наличност и кога могат да свършат.

петък, 14 септември 2012 г.

Подпалиха ресторант на KFC в Ливан


Стотици протестиращи подпалиха ресторант от веригата „Кентъки фрайд чикън” в северния ливански град Триполи, съобщиха очевидци. Демонстрантите скандирали срещу визитата на папа Бенедикт в Ливан, както и антиамерикански лозунги – „Не искаме папата” и „Стига повече обиди (срещу исляма)”. Инцидентът идва на фона на започващата днес тридневна визита на папата в Ливан и на избухналите в мюсюлманските страни антиамерикански протести.


сряда, 12 септември 2012 г.

Мадлен


Една тъжна история по действителен случай


Мадлен била красива жена, много красива.
Отишла на профилактичен преглед и…Открили й най-тежката болест. В България лекарите я объркали.
И тя тръгнала за Париж - да, сетната надежда крепи човека….
Разпродала всичко, само и само да се излекува.
Докато имала пари, докато разпродавала на безценица имотите си в България, а тя била взела доста имот
и от реституцията, всичко вървяло горе-долу добре. Е, колко добре в нейната ситуация, особено след почти фаталната грешка на лекуващия я в България лекар, но все пак.
Позакрепнала се, тръгнала из очарователния град, пълен с толкова живот…
И Мадлен почти повярвала в чудото.
Но изведнъж, в момента, в който за първи път споменала, че е свършила вече с парите, около нея настанала… тишина.
Да, тишина.
Нямало ги, изчезнали вдън гори Тилилейски спасителните телефонни обаждания на няколкото шефки на асоциации, които й помагали по един или друг начин, изчезнали и преводачите, с които ходела до болницата – да, вече нямала пари Мадлен, нямало и демонстрация на … човещина…
След няколко дни и лекуващият я лекар, французин, направо й казал:
- Вие тук повече не може да стоите. Трябва да се върнете в България!
Не че не очаквала подобни думи, но така казани - изведнъж и без капчица чувство, те я разлюлели, едва поела дъх – Господи, ами сега какво да прави? Сам сама, без никой в този огромен, красив Париж, градът на нейната последна надежда, който сега изведнъж станал толкова студен…
Набрала кураж – потърсила в чантата си онова листче, което тя отдавна пазела като скъпоценно и се обадила на един богат, ама много богат българин, шеф на асоциация, за когото тя била чела, че помага на изпаднали в беда българи. Това бил нейният последен шанс. За още една глътка живот…
Набързо, на пресекулки, болката вече била огромна, Мадлен разказала на господина за своята орисия.
- Моля Ви, като на Господ Ви се моля, отпуснете ми поне мъничка сума за хотел, защото съм на улицата, а искам да изкарам поне още една процедура, много ме боли, моля Ви!
Думите отсреща я вледенили и … довършили.
- Вашият случай, а и Вие самата не се вписвате в предмета на дейност на моята асоциация. Съжалявам.
Кратко, ясно и …студено. Много студено.
И й затворил телефона
На другия ден Мадлен се върнала в България.
След седмица починала.
След месец пък аз, разказвачът все на тежки, негативни истории, случайно попаднах на предаване по една нашенска телевизия, в което гостът усмихнато разказваше на колко много български емигранти е помагал, а и продължава да помага чрез своята асоциация…
Гледах, нищо не виждах, а сърцето ми плачеше…
Досещате се кой беше гост в това телевизионно предаване, нали?
Да, познахте…

Париж, септември 2012

Убиха американския посланик в Либия



Посланикът на САЩ в Либия Кристъфър Стивънс и трима други служители на посолството бяха убити днес  при нападение с ракета срещу колата, с която са се опитали да избягат от сградата на консулството, която беше превзета от либийски бунтовници, съобщи Reuters. 

Това съобщава и АФП като цитира изявление на заместник-вътрешния министър на Либия Уаниз ал-Шариф. Информацията е била повърдена и от вицепремиера Мустафа Абу Шагур.

Властите в Либия съобщиха, че се е направило опит посланик Кристофър Стивънс да бъде евакуиран от сградата на консулството на по-сигурно място, когато въоръжени мъже са открили огън по колата. 


По данни на телевизия "Ал Арабия" в нападението са участвали бойци от групировката "Ансар аш-Шариа" (Последователи на шариата).

Дж. Кристофър Стивънс е бил специален пратеник на американското правителство при бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи от първите дни на революцията през февруари 2011 г. В периода 2007-2009 е бил заместник-ръководител на посолството на САЩ в Либия, малко след възстановяването на дипломатически отношения между двете страни. Стивънс е назначен на посланическия пост в Триполи през май. 

Вчера (11 септември) въоръжени либийци атакуваха и изгориха американското консулство в източния град Бенгази, център на размириците от миналата година срещу Муамар Кадафи. При тази атака първоначално беше съобщено, че е убит един от служителите в консулството. Сградата беше евакуирана.   
  


Има връзка между атаката и протестите, които бяха организирани в Кайро заяви Абдел Монен ал-Хур, говорител на либийския Върховен комитет по сигурността. По-рано вчера в египетската столица стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Демонстрантите протестираха срещу филм, който се снима в САЩ и който, според тях, нанасял обида на пророка Мохамед.

Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят, заявил Исмаил Махмуд – активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Мубарак.

Нападенията на 11 септември в Кайро и Бенгази са първите в Египет и Либия, насочени към американски дипломатически сгради. И двете държави преминаха през Арабската пролет, от която Хосни Мубарак и Муамар Кадафи бяха свалени от власт.



Вижте още:

Демонстранти свалиха знамето от посолството на САЩ в Египет и го изгориха
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/demonstranti-svaliha-znameto-ot-posolstvoto-na-amerika-v-egipet.html


Демонстранти свалиха знамето от посолството на САЩ в Египет и го изгориха


Египетски демонстранти се покатериха по стената на посолството в САЩ в Кайро и смъкнаха американското знаме, предаде Ройтерс. Демонстрантите протестирали срещу филм, който се снима в САЩ и който - според тях - нанасял обида на пророка Мохамед. Посолството на САЩ в Кайро е недалече от площад "Тахрир" в центъра на столицата.

На мястото на американското знаме протестиращите се опитали да поставят черно знаме с надпис "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк". На стената на посолството със спрей бил изписан лозунгът "Ако вашата свобода на словото няма граници, тогава приемете нашата свобода на действие".

Смъкнатото американско знаме било разкъсано и изгорено.

"Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят", заявил Исмаил Махмуд - активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Мубарак. Повечето протестиращи били членове на ислямистки групировки. На стената на посолството се покатерили двайсетина души, а около тях имало тълпа от 2000 души, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Според мюсюлманската догма всяко изобразяване на пророка Мохамед се смята за обидно.

В декларация, разпространена от посолството на САЩ в Кайро се отхвърлят "категорично действията на онези, които под прикритието на свободата на словото накърняват религиозните вярвания на други".

Египетската коптска църква също осъди "коптски християни, които живеят в чужбина и финансират филм, който е обиден за пророка Мохамед".

Ройтерс посочва, че така и не е ясно за какъв филм става дума.

Според агенцията вероятно става всъщност дума за събитие, което ще бъде излъчвано по телевизията и което е организирано от скандалния пастор Тери Джоунс, разгневил преди време мюсюлманите, като изгори копие на Корана. Събитието, което ще се състои във Флорида, е наречено "Международен ден за съд на Мохамед" и на него пророкът на исляма ще бъде изправен пред символичен съд.


Вижте още:

Убиха американския посланик в Либия
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Ubiha-amerikanskia-poslanik-v-Libia.html