петък, 23 ноември 2012 г.

135 години от рождението на Никола Карев



На днешния ден преди 135 години е роден българският революционер Никола Карев. Тесен социалист и деец на македоно-одринското националноосвободително движение, той е участник в Илинденско-Преображенското въстание и ръководител на Крушевската република.

Ражда се е в град Крушево, сега Република Македония, в бедно въглищарско семейство. 16-годишен Никола Карев е принуден да прекъсне обучението си и през 1893 година идва в София, където постъпва на работа като зидар, а впоследствие и като столар. През 1896 година става член на БРСДП и се присъединява към създадената от Васил Главинов Македоно-одринска социалдемократическа група.

В Крушево се връща през 1899 година и се заема да довърши образованието си. През 1900 година завършва българската класическа гимназия в Битоля и се включва в редовете на Българските македоно-одрински революционни комитети, като става член на Битолския революционен окръжен комитет. От 1900 до 1903 година учителства в българските училища в село Горно Дивяци и в родното си Крушево. За известно време застава начело на революционна чета. На Смилевския конгрес (1903), на който се утвърждава планът на предстоящото Илинденско-Преображенско въстание, Карев е поставен за ръководител на Крушевското горско началство. В разгара на въстанието оглавява Крушевската република, а години по-късно Никола Киров приписва на своя литературен герой Никола Карев авторството на Крушевския манифест. След потушаването на въстанието успява да се изтегли към свободна България и работи известно време в социалистическото движение.

На 16 март 1905 година четите на Никола Карев и Петър Ацев преминават през Кюстендилския пункт на ВМОРО. Скоро след това четата на Карев е открита от турски аскер, войводата пада убит край кратовското село Райчани, днес Република Македония


Песен за Крушевската република




четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Митинг-бдение "Солидарност с Газа"


В петък, 23 ноември, на площад "Света Неделя" в София, ще се проведе нов митинг в солидарност с Газа. Ето какво гласи съобщението на организаторите от Палестинската асоциация:

Скъпи приятели, 
Във връзка с трагедията в Ивицата Газа, на която сме свидетели от няколко дни, Палестинска асоциация организира митинг-бдение на солидарност с нашите събратя в Газа. Призоваваме всеки да дойде и заедно с нас да запали свещ в памет на жертвите, една четвърт от които деца.  
Мероприятието ще се проведе на площад Света Неделя в петък /23 ноември/ от 17:00 ч. до 18:00 ч. 
Благодарим за подкрепата

Това е втори митинг в рамките на една седмица, след като в понеделник пред НДК по инициатива на палестинската общност се проведе протест в солидарност с народа на Палестина и осъждане на агресията там. Повече за този протест може да прочетете единствено на блога на "Червено действие", които направиха и разпространиха единствения репортаж на събитието:


19 ноември 2012 – митингът в София за солидарност с Палестина

Вижте още:

Протест в солидарност с палестинските затворници
http://actionredbg.blogspot.com/2012/05/blog-post_17.html




Улични експресионисти изрисуваха 20 коли с надписи "Полиция"



20 автомобила в София осъмнаха с надписи "Полиция" тази сутрин. Колите са били паркирани насред центъра на столицата – по "Сан Стефано" или улиците около нея. От СДВР обяснили пред програма "Хоризонт" на БНР, че рано сутринта част от собствениците са подали сигнал. Към момента не е ясен извършителят, но ако бъде заловен, най-вероятно ще бъде съден за хулиганство.

Не са ясни засега и мотивите за надраскването. Прави впечатление, че е рисувано по скъпи возила, паркирани по тротоарите. Дали става дума за стихийна форма на протест срещу богатите  или срещу безсъвестните шофьори, или поредната "арт" акция "в крак с времето" – времето ще покаже.

За успокоение на собствениците ще кажем, че това е едно относително хуманно действие, в сравнение с други традиционни форми на уличен експресионизъм като пукането на гуми и палежите на автомобили.


Вижте още:

Доматена атака срещу Съдебната палата

Млада жена наряза знамето на ЕС пред кабинета на главния прокурор
http://actionredbg.blogspot.com/2012/10/Mlada-zena-naryaza-znameto-na-ES-pred-kabineta-na-glavnia-prokuror.html

сряда, 21 ноември 2012 г.

Протест за спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ


Този четвъртък от 18.00 ч ще се проведе Протест за спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ. Мястото е Агенцията по приватизация в София, ул. "Аксаков" №29, а организатор Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Ето какво гласи съобщението на организаторите:


За спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ!!!

Конституция на Република България

Чл.1.
...
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.


КАКВИ СА НАШИТЕ ИСКАНИЯ:

1. Да се прекрати незабавно ПРОТИВОЗАКОННАТА процедура за приватизацията на БДЖ „Товарни превози” и да се наложи мораториум върху продажбата на активи на БДЖ Холдинг. Тя се извършва без задължителното решение на парламента за изваждане на БДЖ от списъка със забранените за приватизация предприятия. (http://www.priv.government.bg/projects/-- №139 в списъка).

2. Да започне незабавен внос на резервни части и ремонт за целия подвижен състав на БДЖ. Да се възстанови производството на български товарни и пътнически вагони и да се възстановят ремонтните заводи за локомотиви в гр.София и в гр.Русе. 

3. Да се направи пълна финансова ревизия, инвентаризация и анализ на дейността на двете предприятия (БДЖ Холдинг и НКЖИ). 

4. Да се консолидират „Холдинг БДЖ” ЕАД и Национална Компания „Железопътна Инфраструктура”, поради огромните загуби от неефективно управление.

5. Да започне поетапното покриване на недофинансирането на БДЖ ЕАД и НК „ЖИ”, съгласно регламент №1192/69 на Съвета на Европейската Икономическа Общност.

6. Да се потърси политическа и съдебна отговорност на виновниците допуснали облагодетелстването на автобусните и автомобилни превози за сметка на железопътните, за безстопанственост, некомпетентно управление и целенасочено водене на компаниите към фалит.

7. Да се вземат всички необходими мерки за спасението на БДЖ.

8. Да се създаде механизъм за граждански контрол – участие на граждани в надзорния съвет или институция, подобна на училищните настоятелства.

Какво представляват железниците?

- те са преди всичко обществена услуга, създадена с труда на поколения железничари и безвъзмездният труд на стотици хиляди българи

- те са най-евтиният, най-сигурният и най-екологичният транспорт в света

- изпълняват стратегическа функция по време тежки метеорологични условия, кризи, войни и други извънредни събития

Защо БДЖ не трябва да се приватизира?

- защото никой не е питал българския народ, който е истинският собственик на БДЖ дали иска да продава своята собственост. Това е все едно някой да продаде вашето жилище без ваше съгласие 

- защото приватизацията в България е синоним на ликвидация – примерите са стотици, но най-фрапантните са: Кремиковци, Плама Плевен, БГА Балкан, Балканкар, БТК, ОЦК

- защото БДЖ „Товарни превози” е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата.

- защото продажбата ще създаде частен монопол. Ще се повтори сценарият с Нефтохим и завишените цени на горивата, ЧЕЗ, EVN, EON и повишението на цените на тока без никакви инвестиции!!!



Протестът е граждански и не е обвързан, с която и да е политическа партия или формация!!!

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт не толерира провокациите срещу органите на реда или срещу когото и да било от присъстващите на протеста! Разграничава се от партийни, политически и идеологически символи и лозунги!

Вижте още:

БДЖ и „правилната икономическа логика“ на г-н Владимиров
http://actionredbg.blogspot.com/2012/11/BDZ-i-pravilnata-ikomomicheska-politika-na-g-n-Vladimirov.html


вторник, 20 ноември 2012 г.

БДЖ и „правилната икономическа логика“ на г-н Владимиров



На вниманието на железничарите и на всички граждани, заинтересувани от спасението на Българските държавни железници



/След като представихме в специален материал аргументите на гражданската инициатива „За обществен и релсов транспорт“ против приватизацията на БДЖ http://rabglas.blogspot.com/2012/07/blog-post_19.html, в настоящия материал представяме аргументите на един от най-видните радетели за приватизацията на железниците – г-н Владимир Владимиров (председател на съвета на директорите на БДЖ), разбира се, придружени с наш коментар. – РГ/

На 23 август 2012 г. ГИ „За обществен и релсов транспорт“ проведе среща с шефа на БДЖ, г-н Владимиров. На срещата присъства и човек от „Работнически глас“. По-надолу са изложени неговите впечатления от 2-часовия разговор.

***

Че г-н Владимиров, макар и директор на държавно предприятие, е съгласен на всяка цена да се приватизира печелившата част от БДЖ – „Товарни превози“ – е известно отдавна. Но не бяха толкова ясни аргументите му за този толкова ожесточен стремеж към приватизация. Г-н Владимиров беше така любезен да хвърли светлина върху тях.

На първо място г-н Владимиров изтъкна, че приватизацията на „Товарни превози“ ще попречи(!) на синдикатите да участват в управлението на предприятието и да оказват контрол върху взимането на решения, касаещи интересите на заетите в предприятието работници......... Г-н Владимиров поясни, че сега синдикатите правели от социалните въпроси политически, което обаче нямало как да стане в условията на едно частно предприятие (!). Забележителен е страхът от работническа намеса в управлението на „Товарни превози“ – това личи от обясненията на шефа на БДЖ. Щом сегашните меко казано немощни синдикати предизвикват такава тревога у шефовете, представете си какво щеше да е, ако имаше по-силни работнически организации в железниците.

Синдикатите трябва да бъдат неутрализирани чрез приватизацията, преди всичко, за да могат новите частни собственици необезпокоявано да продължат с масовите съкращения на железничари. Така се аргументира г-н Владимиров. Според него БДЖ могат да постигнат рентабилност само по пътя на масовите съкращения. Иначе предприятието се превръща в „бюро по труда“.

Г-н Владимиров изрично подчерта, че социалната функция е в разрез с устоите на пазарната икономика. Приватизираните „Товарни превози“ ще трупат печалби по пътя на отказа от каквито и да е социални ангажименти към работниците. Данъците към държавата ще са единствената форма, под която приватизираното предприятие се предполага, че ще удовлетворява обществения интерес. Но с оглед на доминиращата корупция в рамките на т.нар. „публично-частно партньорство“ и уникално ниския корпоративен данък в България, от печалбите на вече частните „Товарни превози“ до обществото няма да достига абсолютно нищо. Въобще не коментираме социалната трагедия и декласация, която ще последва след новата вълна от масови съкращения на железничари. Те не попадат и не вълнуват ни най-малко икономистът, стоящ начело на БДЖ. За сметка на това новите частни собственици по всяка вероятност ще  натрупат значителни суми в банковите си сметки, както се случи след приватизацията на голяма част от българските (а и не само) предприятия. Това, както обикновено ще бъде за сметка на и без това ошушкания, изтерзан и смачкан български народ.

понеделник, 19 ноември 2012 г.

19 ноември 2012 – митингът в София за солидарност с Палестина


Днес в София по инициатива на палестинската общност в България се състоя митинг в солидарност с народа на Палестина. Протест за мир и осъждане на агресията в Ивицата Газа и убийствата на цивилни от израелската армия. Издигнати бяха лозунги като "Спрете престъпленията срещу нашите деца в Газа", "Спасете децата на Палестина от израелския огън на Ада", "Край на окупацията", "Не на обсадата на нашия народ в Палестина", "Израел – фашисти", както и "Административното държане без съд и присъда е престъпление срещу човечеството", "Задържането на палестинци без конкретно обвинение не може да се нарича мир", познати от протеста в солидарност с палестинските затворници на 10 май тази година (тогава пак в София се състоя протест в солидарност с палестинските политически затворници обявили гладна стачка срещу жестоките условия в израелските затвори и нечовешкото отношение към затворените в тях палестинци; тогава блогът на "Червено действие" бе единствената медия, която отрази събитието, за което може да прочетете тук). За съжаление, днешният протест не беше особено масов, за разлика от други подобни по целия свят, дойдоха предимно деца и младежи от палестинската общност, но не защото българският народ и арабите живеещи в България са безчувствени към страданията на палестинците, а защото информацията за митинга бе оповестена публично буквално час и нещо преди него ("Червено действие" направи всичко по силите си да извести възможно повече хора за протеста). Едва ли има нормално човешко същество, което да не изпитва потрес от изстъпленията на израелската армия над цивилно население, убийствата и осакатяванията на жени и деца, които дори мейнстрийм медиите не могат да скрият. 

Надяваме се, че днешният протест, няма да остане единствената публична проява на солидарност с палестинския народ, но още по-силно се надяваме, да няма повече поводи за подобни протести. Че терорът в Палестина, от който най-потърпевши са обикновените хора от народа на Израел и Палестина, ще спре и ще се възцари мир.





Митинг за солидарност с Ивицата Газа и осъждане на агресията



По инициатива на палестинската общност в България, Ви каним да участвате в митинг за солидарност с Ивица Газа и осъждане на агресията.

Призоваваме всички, които обичат и ценят човешката свобода и справедливостта, да участват в този солидарен митинг! Митингът ще се стои в 16 часа / понеделник (днес 19/11/2012), пред главния вход на НДК!

Извиняваме се предварително на всички за закъснението за съобщаване за митинга! Информацията беше обявена буквално преди минути.

Вижте единственият репортаж за днешното събитие:


19 ноември 2012 – митингът в София за солидарност с Палестина
http://actionredbg.blogspot.com/2012/11/19-noemvri-2012-mitingut-v-Sofia-za-solidarnost-s-Palestina.html

неделя, 18 ноември 2012 г.

Испанските медици: Общественото здравеопазване не се продава, а се защитава

Общественото здравеопазване не се продава, а се защитава

Десетки хиляди лекари, медицински сестри и болнични служители проведоха днес шествие през испанската столица, за да демонстрират недоволството си от бюджетните съкращения и приватизацията. Те изразиха недоволството си от обявения на 31 октомври план на кабинета, който предвижда приватизация на 6 болници и 27 здравни центъра. Протестиращите скандираха „Обществено здраве!” и „Здравето е право. Ние ще се борим за него”.

Очаква се заплатите в сектора и социалните придобивки да бъдат орязани. Освен това властите наредиха на болните да се взема такса от 1 евро за всяка рецепта, която им е предписана. Според профсъюзите, това ще доведе до влошаване на здравните грижи, а достъпът на най-бедните испанци и на възрастните хора до лекарства ще бъде на практика отрязан.

Синдикатът на работещите в здравния сектор свика общонационални стачки на 26 и 27 ноември и на 4 и 5 декември.

Вижте още:

Лекарите в Испания отстояват правото на безплатно здравеопазване за имигрантите

събота, 17 ноември 2012 г.

17 ноември – ден за международна студентска солидарност

През 1941 г. на среща в Лондон Международният студентски съвет обявява 17 ноември за Международен студентски ден, ден за международна студентска солидарност в чест на репресираните на тази дата от хитлеристите чешки студенти през 1939 г. Един от най-знаковите в световната история студентски протести въобще обаче е този на атинските студенти – на 17 ноември 1973 г. срещу военната хунта, тогава управлявала Гърция.  

Събрали сме на едно място информация за двете събития взети от сайта на Студентско-ученическото движение "Призив за образование" www.priziv.org и блога на Мавракис http://mavrakisbg.blogspot.com. Публикуваме ги и тук, тъй като добрите материали трябва да бъдат разпространявани и пазени. А и не се знае докога ще имаме и тази относителна свобода на словото и дали подобни статии няма да станат неоткриваеми.

"Призив" се борят за безплатно, общодостъпно и качествено образование. За самоорганизация на учащите се в защита на техните права. 

Йоргос Мавракис е живял дълги години в България и списва блог с новини от Гърция на български. Той е написал кратко, но емоционално и силно обобщение на днешната актуалност на датата 17 ноември. Също така е направил хронологична справка за събитията ден по ден и тяхната кулминация, като е подбрал и снимков и видео материал.

Специални благодарности към Мариян Карагьозов, който пръв се е сетил да помести линкове към въпросните статии на блога си http://mkaragyozov.blogspot.com/

Препоръчваме и трите сайта – на тях може да намерите много информация и анализи за събитията по света и у нас.


17 ноември 1939 г. – пролятата кръв на чешките студенти не е забравена

През есента на 1939 г. хитлеристките окупатори на Чехословакия (нарекли я протекторати Бохемия и Моравия) жестоко потушават протеста в Прага на студентите от

Медицинския факултет на Карловия университет. Студентският протест се е състоял на 28 октомври, когато се отбелязва годишнината от независимостта на Чехословашката република.

Протестите продължават и на 11 ноември е прострелян студентът Ян Оплетал, който по-късно умира от раните си. За 15 ноември е било предвидено пренасянето на тялото от Прага в родното му място в Моравия. На погребалната церемония се стичат хиляди студенти и събитието се превръща в антихитлеристки протест. Точно това дава повод на хитлеристите да предприемат драстични мерки. Окупаторите затварят всички университети; заловени и пратени в концентрационни лагери са повече от 1 200 студента; но най-отвратителното престъпление се състои на 17 ноември 1939 г. – без съд и присъда са убити 9 студенти и преподаватели. Ето имената на деветимата студенти и преподаватели, убити на 17 ноември: Йосеф Матушек, Ярослав Клима, Ян Вейнерт, Йозеф Адамец, Ян Черни, Марек Фраувирт, Бедрич Кукала, Вацлав Шафранек, Франтишек Скорковски.

През 1941 г., на среща в Лондон, Международният студентски съвет обявява 17 ноември за Международен студентски ден, ден за международна студентска солидарност, в чест на репресираните чешки студенти.

www.priziv.org

Смисълът на 17 НОЕМВРИ 1973 – Политехника


Често се задава въпросът:

Има ли смисъл днес, след 36 години да продължаваме да честваме тази забележителна дата?
Отговорът според мен е ДА!

  • Защото това бе народна борба, която отразява социалната свобода, свободата на личността, което е по-близо до Човека, отколкото свободолюбиви идеи, които евентуално произлизат от едно национално-освободително движение.
  • Защото изразява еманципацията на цял народ пред господството на неговите “покровители” отвън и отвътре.
  • Защото тази дата доказва, че силата на един народ съществува, че тя е налице и застава пред тях и може да победи!


Това е смисълът на тази дата!

Днес, когато олигархията, която на практика управлява света, атакува народите с единствена цел увеличаване на печалбите си, предизвиквайки касапницата в Палестина, Югославия, Афганистан, Ирак, а утре не се знае къде, смисълът на Политехниката продължава да бъде актуален.

Срещу варварството - послушанието и фатализмът са анахронизъм. Политехниката е празник на самочувствие, не само на гръцкия, но и на всички народи по света и историческа действителност, която се противопоставя на увереността на привържениците на глобализацията.

Главният лозунг беше: “Хляб, Образование, Свобода”.

Днес, когато икономическият растеж налага евтина работна ръка под предлог „кризата”, потъпкване на човешките права – под предлог „тероризма”, умиране от глад в страни от „третия свят”, абсолютно подчинение на човешкото време и начин на живот, когато камерите на Оруел са вече действителност,

Хлябът е пак предмет на борба. 

Хлябът на човечността, а не на робството, хлябът от земята, а не продукт на мутация. 

Хляб за всички.

Образование за облагородяване и извисяване на човешкия индивид. Образование на духа и свободното време, а не за обслужване на едрия бизнес и експлоатацията.

Свобода на идеите, на човешките права, а не свобода на властта, взета с оръжие, насилие и кръв от днешните господари на света.

Не е случайно, че за 36 поредни години без прекъсване /прецедент в света/ на тази дата, като кулминация на различни мероприятия, се състои грандиозно протестно шествие, с крайна точка посолството на САЩ в Атина.





понеделник, 12 ноември 2012 г.

Хиляди младежи в Неапол протестираха заради лошите условия на пазара на труда. „Коктейл Молотов” за немски министър



Тежки сблъсъци избухнаха между полицията и демонстранти в Неапол по време на протест днес. Стотици млади хора се събраха в центъра на града, за да изразят недоволството си срещу лошите условия на пазара на труда. В акциите се включиха студенти и дори гимназисти.


Акцията започнала мирно. Конфликтът с полицията възникнал, когато демонстрантите се опитали да стигнат до сградата, където по това време се провеждала среща между италианския министър на труда Елза Форнеро и немската й колежка Урсула фон дер Лайнен. Това предизвикало намесата на властите и сблъсъци довели до десетки ранени. Полицията се опитала да препречи пътя на недоволните млади хора, в резултат на което те започнали да хвърлят камъни и бутилки със запалителна смес.


Немалка част от демонстрантите са носили маски с лика на Форнеро. Трудовият министър си навлече гнева на младежите миналия месец с изказването си да не бъдат прекалено „придирчиви“ при избора си на работа.


Положението с младежката безработица е изключително тежко в Италия. Над една трета от младите италианци нямат работа. Мнозина от тях обвиняват за тежката финансова ситуация в Италия, настояващите за все по-строги мерки за бюджетно икономисване Германия и Европейски съюз. Равнището на безработни сред младежите между 15 и 24 години е цели 35,1%. Това е увеличение с 4,7% спрямо миналата година, а мерките, предприети от правителството, не бяха достатъчно ефективни, за да се преборят с проблема.

неделя, 11 ноември 2012 г.

5 години от убийството на Карлос Паломино


На 11 ноември 2007 година в мадридското метро неонацистки терорист убива 16-годишния Карлос Паломино от Вайекас, работнически квартал на Мадрид. Убиецът е Хосе Естебанес, професионален войник, отиващ на ксенофобска демонстрация. Ненормалникът пътува във влака с изваден нож, когато група антифашисти, след които и Карлос, се качват във вагона. Нацистът наръгва Карлос в сърцето и ранява още две момчета, които се опитват да го обезвредят. След това побягва навън, но е заловен от антифашистите. Трагедията се случва пред много свидетели и е записана от седем охранителни камери. Така вината на престъпника е доказана безспорно и макар че подобни индивиди са удобни слуги на капиталистическата власт, той е осъден на 26 години затвор. Въпреки масовите протести из цяла Испания, на които гражданите изискват 40-годишна присъда като за тероризъм. Хората настояват, че нацистките убийства са терористически и убийците, които ги извършват трябва да бъдат третирани от закона като терористи, а не като обикновени хулигани.


Песен посветена на Карлос от испанската Oi! група Non servium

Вижте още:

В памет на Фьодор Филатов

събота, 10 ноември 2012 г.

23 години демокрация – 23 години лъжа! 10.11.1989 – 10.11.2012



Днес се навършват 23 години от прословутия 10.11.1989г.
Какво ни донесе тази дата?
Теоретично у нас тогава започнаха демократичните промени, но тази демокрация, която ни донесоха те, не е никаква демокрация, а една голяма лъжа, а и нещо повече.
След 10.11.1989г. хората започнаха да вярват, че нашата страна ще се промени към по-добро, но това не стана.

Вместо да се изгради истинско демократично общество се получи реставрация на капитализма, който се оказа точно толкова лош, колкото ни учеха преди въпросната дата.
Да… Всичко, което ни разказваха в училище за комунизма се оказа лъжа, но това, което ни учеха за капитализма се оказа чистата истина.
Но да се върнем на ставащото по онова време.
Преди 10.11.1989г. имаше 1.2 млн.д членове на БКП, а след тази дата изведнъж мнозина се пребоядисаха и се превърнаха в новоизлюпени демократи.
Демокрацията се оказа мъртвородена.

И се започна една…
Ликвидира се селското стопанство, след това се започна и ликвидацията на предприятията, защото били комунистическа измислица.
Новите демократи лъгаха хората, че видиш ли прехода към пазарна икономика щял да бъде кратък и след това по улиците ще потекат мед и масло.
Докато Желев си плямпаше за демокрация, то неговите съпартийци Филип Димитров, Иван Костов и други демократи от новоизлюпените подготвяха големия грабеж наречен приватизация.
Първото правителство на СДС за малко време, но завинаги ликвидира всичко, което беше построено от така ненавистния им режим на соца.
Стефан Стоянов, който беше областен управител на Пловдив прати барети срещу ТКЗС-то в Цалапица, защото хората там не искаха да им се ликвидира стопанството.
И така докато баламите викаха по мегдани и сокаци „Демокрация”, то политиците на новото време, които същите тези балами боготворяха започнаха ликвидацията на България и геноцида над нейния народ.

След като „демокрацията” изгря в своята зора, то какво се получи?
Наложиха ни т.нар. представителна демокрация, която не е нищо повече от една заблуда, че народа има някакво решаващо значение за каквото и да било.
Заменихме БКП с уж многопартиен модел, но в действителност новата политическа класа се оказа по-лоша от старата.
Политиците на прехода се оказаха също толкова несменяеми, колкото и тези преди него.

Последствията
След като демократите се развилняха се започна едно яко грабене, което няма аналог в историята ни.
Всички постижения, които са направени преди и по времето на соца бяха набързо ликвидирани.
Индустрия, селско стопанство, образование, здравеопазване, социална политика…
Страната се превърна в разграден двор, в който всеки, който има достатъчно наглост започна да прави каквото си поиска и без да се страхува, че може да му се потърси някаква отговорност.
Така се появиха първите мутренски, както им казвахме тогава „борчески” групировки.

петък, 9 ноември 2012 г.

Оставиха без помощи майка с ампутирани крака заради 93 стотинки



Агенцията за социално подпомагане е отказала да приеме документите за помощ за отопление на 40-годишна жена от София, която е с два ампутирани крака и е майка на 14-годишен син, защото доходът й надвишавал максималния праг с 93 стотинки, съобщи Нова телевизия.

Даниела Стаменова е в инвалидна количка от 10 години. Първо ампутирали единия й крак, а тази година се наложила ампутация и на другия. Жената има 14-годишен син, а разчита само на инвалидната си пенсия от 164 лева и детските надбавки от 35 лева. 

„Преди три месеца ми спряха тока, в момента съм на ток от комшиите, дойде ЧЕЗ не можах да си платя, взеха ми електромера и останах без ток”, разказва Даниела. В търсене на изход жената кандидатства за помощи за отопление. 14-годишният й син Кирил отишъл да подаде необходимите документи, но в Агенцията за социално подпомагане не ги приели, защото изчислили, че доходите на Стаменова и мъжа, с когото живее, надвишават с 93 стотинки максималния праг за получаване на помощи.

„Казват ми, че надвишавам с 93 стотинки, даже не са приели молбата. Нямам дърва няма с какво да се отоплявам, печката сигурно ще ми харчи към 200 лева, аз няма с какво да ги платя. Не искам и да ви говоря, че се чувствам ужасно, когато сутрин синът ми излиза и ми казва: „Мамо, колко парички имам днес за закуска”. Само това е единственото, което ми скапва целия ден”, обяснява отчаяно Даниела.

От Агенцията за социално подпомагане обясняват, че при тях наистина не е постъпвала молба и че щом има надвишаване на дохода, без значение с колко, помощ не може да бъде отпусната. 

По думите на Даниела, миналата година семейството й е получило отказ заради надвишаване с една стотинка. 

14-годишният Кирил, който е неотлъчно до майка си, пък отдавна се е примирил, че не може да има много неща, които неговите връстници притежават. Той е отличник в училище и изучава японски език. Този месец Даниела ще се бори да му купи учебници.

19min.bg

сряда, 7 ноември 2012 г.

Внимание! Нова уловка на мобилните оператори



От няколко месеца има нова уловка при сключване на договор с мобилните оператори – начина на тарифиране. Вече всяка една започната минута се тарифира като цяла, а не само първата минута, както беше до скоро.

Този начин на тарифиране е крайно неизгоден за хора,  водещи много на брой, кратки и делови разговори.

Ето пример:

Ако проведете 100 разговора с продължителност 1 мин. и 1-2 секунди, по старите планове с тарифиране на секунда, мобилният оператор ще отчете 102-104 минути, а по новите планове – 200 минути.  Т.е. има увеличаване на минутите в новите планове, но реално те намаляват и в този пример ще бъдете ощетени с цели 96 – 98 минути.

Тази промяна е заложена в договорите, които мобилният оператор предлага за подпис.

Факта, че мобилните оператори са направили по едно и също време еднакви промени в договорите по отношение  начините на тарифиране, доста намирисва на забранено картелно споразумение по смисъла на ЗЗК (Закон за защита на конкуренцията), ощетяващо потребителите. http://www.cpc.bg/Competence/ProhibitedAgreementsDescription.aspx

Отваряйте си очите, четете внимателно условията и сроковете на договорите и внимавайте какво подписвате! Преценявайте дали новият договор наистина е по-изгоден от стария!

ГЛОБУЛ   (Globul)

Глобул все пак са го посочили като условие в плановете и пакетите, в които е включено (повечето) .


“Тарифирането на гласовите разговори се извършва на интервали от 60 секунди, като всеки започнат 60-секунден интервал се отчита и таксува като цяла минута.“

Globul са записали, че всяка започната минута се тарифира като цяла.
Тарифиране и отчитане 
Минималното първоначално време на таксуване е 60 сек., след което отчитането става на секунда, освен за програми GLOBUL UNIVERSE 9,90, GLOBUL UNIVERSE 12,90, GLOBUL UNIVERSE 19,90, GLOBUL UNIVERSE 24,90 и GLOBUL UNIVERSE 39,90 със стандартни включени минути съответно 100, 150, 300, 400 и 800 за разговори към всички национални мобилни и фиксирани мрежи, към номера от Зона 1 и Зона 2 за международни разговори и роуминг в Европейски съюз, за програма GLOBUL Max 9.90 със стандартни включени 300 минути към мобилната мрежа на GLOBUL и 300 минути към фиксираната мрежа на GLOBUL, за програма GLOBUL Max 12.90 със стандартни включени 500 минути към мобилната мрежа на GLOBUL и 500 минути към фиксираната мрежа на GLOBUL, за програми GLOBUL Unlimited с месечен абонамент 19.90 лв., 24.90 лв., 29.90 лв., 34.90 лв. и 39.90 лв. със стандартни включени 2000 минути и 2000 SMS към мобилната мрежа на GLOBUL и съответно 50, 100, 150, 200 и 250 стандартни включени минути към други национални мрежи, както и за програми GLOBUL Smart 5.00, GLOBUL Smart 6.90, GLOBUL Smart 9.90 и GLOBUL Smart 15.00.“

МТЕЛ  (Mtel)

При Мтел тази уловка се открива доста по-трудно – в условията по плановете.  http://www.mtel.bg/tarifni-planove-za-mobilen-telefon/mc/plan/ma/index/plan/53

“Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута.”
При Мтел също се тарифира всяка минута.


ВИВАКОМ  (Vivacom)

Виваком също не прави изключение.  Но при запитване по телефона, обясняват, че само първата минута се отчита като цяла, останалите – на секунда. Или служителите не знаят, или заблуждават.  На сайта им четем, че тарифирането е на минута, което е доста ясно и категорично написано. Или пък създателите на сайта/текста за сайта, са се пообъркали?!  Трябва да се провери в договорите.

”Специални правила и условия: 
2) Тарифирането е на минута.“
Тарифиране на минута при Vivacom.


Вижте още:

Банки и мобилни оператори правят бизнес с кражби на лични данни
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Banki-i-mobilni-operatori-pravyat-biznes-s-krazbi-na-lichni-danni.html


събота, 3 ноември 2012 г.

Рим в червено



Над 150 000 италианци, от работници до университетски преподаватели и студенти, напълниха улиците на Рим в протест срещу премиера Марио Монти. Повечето от притестиращите бяха предимно младежи. Отделно 20 000 лекари и медицински сестри протестираха срещу съкращенията в средствата за здравеопазването.

Някои от демонстрантите хвърляха яйца и рисуваха графити, за да покажат, че не са съгласни с икономиите, въведени от кабинета му. Замеряни с яйца, бутилки и бомбички бяха филиалите на италиански банки. "Заедно с Европа, която се бунтува, да изгоним правителството на Монти" – това се четеше на огромен банер начело на колоната

"Тук сме против Монти и неговата политика, същата политика, каквато има в цяла Европа, която повали Гърция и разрушава половината от Европа, училищата, здравеопазването", каза един от протестиращите. На плакатите на присъстващите можеха да се прочетат надписи "Да се отървем от правителството на Монти".


Над участниците в похода се издигаха чучела на Марио Монти, Ангела Меркел и Барак Обама. Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха и в северния италиански град Рива дел Гарда, където премиерът трябваше да изнесе реч.

Икономическата криза в страната доведе до увеличаване на данъците, намаляване на държавните разходи, безработица и замразяване на заплатите. Очаква се италианската икономика да се свие с още близо 2.5% тази година.



четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Словакия национализира здравното осигуряване



Словакия ще се върне към единна система за държавно здравно осигуряване и ще национализира два частни фонда за здравно осигуряване, дори ако е нужно да упражни принуда.

Това заяви на 31 октомври словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс.

Словашкото правителство планира да обърне на 180 градуса решението, взето при обявяването на независимостта на страната през 1993 г. след отделянето й от Чехословакия – здравното осигуряване да бъде отворено за частни компании.

"Правителството отхвърля представата за частни осигурители, които печелят от това, че прибират държавни средства, и след това използват тези печалби, за да изпълнят идеите си за луксозен начин на живот", каза Фицо.

Премиерът допълни, че отново обединената осигурителна система ще бъде изградена напълно до 2014 г.

БТА