вторник, 31 март 2020 г.

Ожесточаване на Народната война в Индия

На 21 март 2020г, в сражение в централния индийски щат Чатисхарг, 17 индийски командоси от специално анти-партизанско подразделение са били убити, а още 15 ранени, след като са попаднали в отлично подготвена засада от маоистките партизани.
Специалните части падат в капана в джунглите на местността Сукма, според правителствени източници в нападението са участвали около 350 леви партизани, които са дали 4-ма убити. Официални представители определят събитието като „най-смъртоносната атака“ за последните 3 години, след 2017г, когато 25 бойци от контра-партизанска част са убити в същия район на страната.
Съпротивата на комунистическото движение в Индия води началото си от 20-те години на 20 век, с анти-колониалната борба срещу Великобритания и минава през няколко етапа, като влиянието на различните партии и организации е най-силно в централните и североизточните щати на страната. Условно, първият етап е след добиване на независимостта през 1947, вторият е жестоко потушеното въстание в Наксалбари през 1967г. Третият етап е началото на Народната война през 2004г, след обединяването на няколко революционни организации, най-силната от които е Комунистическата партия на Индия (маоисти).
Маоистките бунтовници имат пълната подкрепата на местното население в районите им на действия и най-вече на етническата група на Адивасите. Тези територии на страната, са богати на ценни полезни изкопаеми и контролът върху тях е много важен, както за индийското правителство, така и за мултинационалните корпорации с интереси в региона.
Според правителствени източници въоръжените леви бунтовници са около 8 хиляди души, според маоистите, Народно-освободителната въстаническа армия наброява 25 хиляди бойци.
Правителството на САЩ смята Индийската комунистическа партия (маоисти) за една от най-опасните „терористични“ организации в света. Доклад на Държавния департамент от ноември 2019г, определя ИКП (маоисти) като четвърта по численост и шеста „най-смъртоносна терористична организация“. На пето място американците са поставили Комунистическата партия на Филипините, маоистка организация, която води десетилетна партизанска борба.


ИЗТОЧНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар