събота, 11 септември 2010 г.

Въоръжено неонацистко нападение в Киев




На 15 август 2010г., след края на мача „Арсенал”(Киев)-„Волин”(Луцк), беше организирано най-голямото въоръжено нападение, извършвано от крайнодесни в столицата на Украйна. 30 фена на „Арсенал” бяха нападнати от 50 неонацисти, принадлежащи към привържениците на „Динамо”(Киев). Масовият бой на идеологическа основа е станал в района между стадион „Банников” и метро-станция „Дворец Украина”. Инцидентът е извън рамките на сблъсъците между футболни фенове: нападателите са били въоръжени с ножове, боксове и сълзотворен газ, използван за разпръскване на улични демонстрации; с викове „Хайл Хитлер” и „White power”, падналите на земята са били жестоко пребити. Крайнодесните са извършили и опит за убийство – един от лежащите фенове на „Арсенал” е получил два удара с нож в гърдите, а след това са го обърнали, за да му нанесат удар в гърба. Ударът е засегнал белите дробове, вследствие на което се е наложило да бъде опериран. Другите жертви на нападението са получили изгаряния по лицето от лютивия газ и черепно-мозъчни травми. Един е бил с избити зъби и загуба на паметта. Веднага след сблъсъка са били задържани 4 (по някои данни – 6) от нападателите, у един от които е открит окървавен нож и видимо наранена китка на ръката. Печорското Районно управление на вътрешните работи не иска да започне наказателно дело и отхвърля идеологическата основа на случилото се: нацистите са дошли, за да накажат демонстративно всеки човек, посещаващ сектора на привържениците, свободен от фашизма

Неонацисти

Нападението е организирано от крайнодясната фенска „фирма” с показателно име: „Terror Family”. Незаконният характер на дейността на това формирование позволява тази „фирма” да се отнесе към престъпните групировки. Сред участниците има активни неонацисти, които би трябвало да подлежат на наказателно преследване. Благодарение на тях в сектора на „Динамо” се издигат свастики и келтски кръстове. За пример на подражание те имат крайнодесните фенове на италианския „Лацио”, известни с откритото нъзхваляване на фашизма и Мусолини. Крайнодесните „динамовци” мразят всички фенове, които не възприемат фашистката идеология.

Феновете на „Арсенал”

„Арсенал”(Киев) остава единственият клуб в Украйна, чиито фенове са заявили неприемането на расизма на трибуните на своя стадион. Ето защо „арсеналци” нерядко стават жертви на въоръжени нападения, макар последният случай от 15 август да е безпрецедентен. Съвсем не всички привърженици на „Арсенал” са активисти на антифашисткото движение. Дори съзнавайки, че сблъсъкът с въоръжени противници е неизбежен, антифашистите не са използвали оръжия или подръчни средства.

Видео:









Органите на „реда”

В дадената ситуация най-много шокира поведението на органите на „реда”. Веднага след края на мача, два автобуса на милицията (един от които брониран) напускат стадиона, очевидно отчитайки неагресивността на феновете на „Волин”. Заплахата от нападение от страна на фенове на „Динамо” е игнорирана, макар и преди да е имало подобни инциденти. След нападението милицията твърди, че то било на битова основа или дори, че става въпрос за „уговорен” бой! Но най-страшното е това, че е отказано да се възбуди наказателно дело, дори въпреки раните от нож. Милицията отказва да започне разследване за извършено престъпление, защото... потърпевшият, намирайки се в състояние на афект, не може да каже с кого е отишъл да гледа мача. Макар дело да са длъжни да възбудят по инициатива на самата милиция, тъй като престъплението е тежко – опит за предумишлено убийство! За предлог трябва да послужи също така съобщението на милиционерите, които са задържали заподозрените на местопрестъплението или с явни улики у тях. На друг от пострадалите, у който е регистрана частична загуба на памет, милиционерите са извършили разпит без лекарско разрешение. Те са използвали викове и писхологически натиск, настоявайки потърпевшият да „признае”, че боят е бил организиран „по взаимно съгласие”. Благодарение на усилията на лекарите животът на пострадалия е извън опасност.

И в двата случая се вижда желанието на милиционерите да потулят случая и да прикрият неговата идеологическа мотивировка. Властта не иска да признае, че в Украйна има неонацистки банди, които, буквално в центъра на Киев, организират масови въоръжени нападения. Антифашистите обещават да запознаят широката общественост със случващото се и да поставят въпроса пред Упълномощения по правата на човека (нещо като омбудсманът в България – бел.прев.) с цел да се спре нацисткия терор.

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар