четвъртък, 8 декември 2011 г.

8 декември

На 8 декември 1886 г. е роден мексиканският художник и стенописец Диего Ривера, известен най-вече с дълбокото социално и политическо съдържание на творбите си. През 1922 г. става член на мексиканската комунистическа партия. Известен е със скандала около стенописа „Човек на кръстопът“ от 1933 година, в сградата на Рокфелер Сентър, Ню Йорк. Когато Нелсън Рокфелер разбира, че Ривера е сложил лика на Ленин и други комунисти на стената, заповядва разрушаването ѝ. Но Диего отново рисува тази си творба на следващата година в Мексико Сити като добавя и допълнителни щрихи, сред които образа на Джон Рокфелер в компанията на „силно гримирани мадами“. Стенописът в този си вид се намира в Двореца на изящните изкуства в Мексико Сити.

"Човекът на кръстопът" дълго наименование: "Човекът на кръстопът, вглеждащ се с надежда и възвишеност в избора на ново и по добро бъдеще" 1934

"Man at the Crossroads". Long title:" Man at crossroads looking with hope and high vision to the choosing of a new and better future", 1934.


На 8 декември 1980 бе застрелян Джон Ленън. Човекът, който искаше да си представим свят без държави, където хората живеят в мир. Свят без владения, в който няма алчност и глад, и е братство на хората. Всички хора, споделящи един свят.

За тази му мечта и симпатиите му към марксизма е разследван и преследван от ФБР като престъпник. Говори се и че убийството му не е просто дело на психично болен почитател...

Но каквато и да е действителността, гласът на Ленън не може да бъде заглушен.


8 декември 2011 - студентите в България имат празник. В същото време управляващите мислят как да им отнемат правото на образование, как да го превърнат в луксозна стока само за богатите. Честит празник, драги студенти, той си е ваш, още не са ви го отнели! И не забравяйте, че за да има поводи за празнуване, всеки ден в капиталистическата система трябва да е ден за борба!

Няма коментари:

Публикуване на коментар