вторник, 17 юли 2012 г.

СЕВИЛЯ



Ултрасите на "Севиля" от най-старата испанска групировка прогонват с леене на кръв крайнодесните привърженици от северната трибуна

Biris Norte е най-старата ултрас организация в Испания. Основите й са положени още в началото на 70-те, а официално фракцията датира от 1975 г. Името на групировката идва от легендарния гамбийския играч на „Севиля” Алхаджи Момодо Ниле, по-известен с прякора си Бири-Бири.

Всъщност всичко започва преди срещата „Севиля” – „Кадис” през сезон 1974/75 г. Група младежи застават зад транспарант Бири-Бири. Домакините печелят с гол именно на гамбийския играч, а групата с транспаранта слиза на терена и обикаля игрището с голмайстора, скандирайки Бири-Бири. Целият стадион става на крака и аплодира както гамбиеца, така и феновете, понесли го на ръце.

На 20 октомври 1974 г. групата осъществява своето първо организирано пътуване – за гостуването в Кордоба, естествено с транспаранта под ръка. Оттогава групата неизменно се подвизава в долните редове зад северната врата на „Рамон Санчес-Писхуан” и се отличава с мощното скандиране на песни като: „Бири-Бири от Севиля, продължавай да бележиш, Бири-Бири давай все напред, най-добър сред най-добрите / Бири на терена – кошмар за защитници и вратари” (в оригинал: Biri-Biri en el Sevilla, sigue marcando goles, y sigue Momodo, el mejor de los mejores / Biri deportista, en el terreno de juego, Biri pesadilla, de los defensas y porteros). За проекта за създаване на голяма организация, която да подкрепя мощно клуба, помага тогавашният вицепрезидент на "Севиля" Хосе Мария дел Нидо, който отпуска 25 хиляди песети за групата, в която по това време няма член над 30-годишна възраст.


В периода 1977-1994 г. фракцията на два пъти сменя своето име – първоначално на Peña Biri-Biri, по-късно на Brigadas Biris Norte, за да се стигне до финалното и познато до ден днешен Biris Norte. А докато лидерите пригаждат най-подходящото наименование, стотици други се присъединяват към групата и постепенно тя се откъсва от амплоато си на фенклуб на играча Бири-Бири и се превръща в мощна ултрас организация.

Лидерът на групировката по онова време Гилермо Гордийо „El Largo” разказва: "През първите години от създаването си едва смогвахме да изписваме членските карти за новите ни приятели. За първите три години те нарастват до 3000 души”.

По убеждение масата в Biris Norte са искрени антифашисти и антирасисти. „Аз също имам своя политическа идеология, но голямото предимство на Biris Norte бе именно това, че не изразявахме политическите си пристрастия от трибуните. Там сме само заради „Севиля”, допълва Гилермо. Въпреки това някои от лидерите и основателите на групировката в един определен момент залитат крайно вдясно и дори създават малка фракция в Biris Norte. Сбирките й обаче често завършват със сериозни сблъсъци с останалите от Biris. В едно от мелетата „ултрадеречистите” отнасят сериозно поражение, а водачът им Елиас е прободен и прекарва седмици в болница.

След този инцидент ултрадесните са принудени да се изнесат в южната трибуна под името Stukas Sur и да скъсат всякакви контакти с Biris Norte.

Така и последната пречка пред организацията е отстранена и тя започва да развива нормален и изцяло позитивен маниер на подкрепа. Biris Norte много бързо печели симпатизанти сред останалата част от публиката на „Севиля” и увлича все повече ултраси, които се включват активно в организацията на северната трибуна.


40-годишният Рафа Монтеро от Vieja Guardia Biris Norte в интервю за испански футболен портал казва: „Това, което се промени през 20-те години, в които активно участвам в акциите на Biris, е многочислеността на ултрасите в северната трибуна. На мач с "Албасете" сега ще видите толкова мощна агитка, каквато преди събирахме само срещу омразния „Реал”. В края на 90-те се създава и звеното Brigada Tifo – подразделение на Biris Norte, членовете на които са посветени изцяло на външния облик на северната трибуна – хореографии, транспаранти, синхрон на пеене.

Освен антирасистки и антифашистки лозунги, много често в сектора се появява и знамето на Soberanía Andaluza (Независима Андалусия) – движение, с което Biris Norte е тясно свързана. Фракцията поддържа приятелски отношения и с Riazor Blues (Ла Коруня), Kolectivo Sur (Херес), Commando Ultra '84 (Марсилия) и Curva Sud (Модена) – всичките с леви и антифашистки убеждения. А и как да е иначе – все пак групата е кръстена на чернокож африкански играч. И като такава най-често среща омразата на Ultras Sur, Brigadas Blanquiazules и Frente Atletico.

Frente Onuba (Рекреативо) и Frente Bokeron (Малага) също са дразнители поради регионалния андалусийски произход. Но на първо място стои градският съперник - Supporters Sur dе Bеtis. Дербитата рядко минават спокойно, а по улиците на града е наистина опасно около мачовете между градските съперници. За последно безредици белязаха севилския сблъсък през март 2007 г. в четвъртфинал за Кралската купа. Двубоят бе прекратен при резултат 0:1, след като бутилка, хвърлена от "зелено-белите" ултраси, уцели по главата треньора на „Севиля” Хуанде Рамос. Преди началото на дербито пък "червено-бели" крайни ултраси запалиха няколко телефонни кабини и контейнери за смет в центъра на града и предизвикаха сблъсъци с полицията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар