събота, 23 март 2013 г.

Националното предателство (представителство) на студентите и учредяването на Движение “Орлов мост” от него



Коментар от Ангел Златков

Бях си обещал да не се занимавам повече с Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и в частност с неговия председател Ангел Георгиев. Причините за това са много, но разясняването им не е целта на настоящия текст. Всъщност бях провокиран, студентската общност беше провокирана, от създаването на движение „Орлов мост“ от нашите (на студентите) официални представители. За Орлов мост се изговори много през последната година,  но каква е връзката със студентите? Малко предистория:

Преди около месец се проведе среща между НПСС и студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, на която имах „честта“ да присъствам. Срещата се наложи поради безумния опит на НПСС да вкара студентската общност в неорганизирания протест на 24.II.2013г. На тази среща самите непесесейци ни признаха, че не знаят какво правят и са взели решението емоционално. Твърдяха, че протестът им няма да се слее с националния. В крайна сметка от 280 000 студенти, които НПСС представляват и от чието име протестираха, на протеста им имаше не повече от 40, в огромната си част представители на НПСС и на СС към УНСС (Студентски съвет на УНСС официално подкрепи увеличението на таксите в своя университет). На протеста не се четоха декларации, нямаше речи, а организаторите на „Студент на годината“ и на партитата в чалготеките в Студентски град просто показаха, че съществуват. В резултат на това няколко дни по-късно председателят на НПСС Ангел Георгиев беше поканен от Президента да участва в обсъжданията за създаването на Обществен съвет.

В следващите редове ще разгледам няколко проблема, а именно: част от исканията на НПСС, личността на  нашия официален представител, финансирането на НПСС и ще завършва с учредяването на въпросното движение „Орлов мост“. Целенасочено няма да се спирам на Христо Стоичков.

НПСС си поиска още по 1 евро на семестър от всеки студент, плащането на което да бъде регламентирано в Закона за висшето образование. В момента НПСС се издържа от вноски, които всички студентски съвети в страната са длъжни да изплащат – 10% от собствените си бюджети. За справка бюджетът на СС на СУ е доста над 140 000 лева. НПСС представлява 51 български висши училища – сами си направете сметката за финансовите средства, с които разполага. Наглото искане за допълнително финансиране с по още 1 евро се равнява на допълнителни 560 000 лева на семестър в касата на организацията. В писмото до Президента съм се спрял обширно на това за какво НПСС изразходва парите на студентите. В своята статия, колегата Ивайло Динев също коректно е представил дейността на НПСС (линкове в края на настоящата статия). Обосновката на това искане е, че по този начин ние студентите ще добием правото да искаме отчет от нашите представители. Но питам аз – това означава ли, че в момента ние нямаме това право, въпреки, че те се финансират от нашите такси и са единствените ни официални представители, както постоянно изтъкват? На практика това означава, да. Правилно ли е? – не! Но нека минем към Ангел Георгиев.

Личността на Ангел Георгиев е доста интересна. Елементарното търсене в Google показва всъщност близките отношения на председателя на НПСС с мутри като Красьо Черния и ректора на Академията в Свищов. Всъщност Ангел Георгиев е на 29 години, докторант, който записва магистратура след магистратура само и само да си запази поста в Студентски съвет. Връзките му с далаверите около фонд „Научни изследвания“ са обект на доста коментари, както и незаконните дейности, които развива като представител на студентите в Свищов. Ангел Георгиев беше избран за участник в обсъжданията за Обществен съвет, въпреки че почти никой студентите в България не е чувал за него, а гласувалите за него са много по-малко от 1%. Google знае много, а самият председател никъде не е споделил нито информация за себе си, нито вижданията си за развитието на висшето ни образование, затова карам напред.

За финансирането на НПСС вече говорих, сега само ще обърна внимание на няколко подробности. Официален партньор на НПСС е Мтел, никъде обаче няма изнесени данни за същността на това партньорство, също и за Експресбанк. Сред партньорите на НПСС е посочена и телевизията BTV, която както знаете не само не е приятел на студентите, но и в продължение на години сериозно изопачава нашите искания и борбата, която водим. Логата на всички тези фирми са изложени на сайта на НПСС, защо? Дават ли тези фирми пари на НПСС и колко? – отчет няма…

И най-накрая няколко думи за движение „Орлов мост“.  С учредяването на това движение и задачите, които то си поставя, НПСС сериозно нарушава член 5 от собствения си правилник, според който организацията защитава правата на студентите. Целта на това движение далеч надхвърля защитата на студентските права, всъщност тя е нашите „представители“ да се набутат във върховните органи на властта в държавата. Като средство е посочено организирането на първични избори, на които гражданите (не само студентите) да могат да изберат свои представители. Споменато е, че има партньори, които им помагат в тази благородна задача, техните имена обаче остават тайна – защо? Бях обещал да не се спирам на личността на Христо Стоичков, но тъй като „студентите“ го избраха за свой водач, само ще спомена, че неговото награждаване с титлата доктор хонорис кауза предизвика огромен скандал и дори университетски преподавател си подаде оставката в знак на протест. 

Заключението, скъпи колеги и приятели, оставям на вас…

Отвореното писмо до Президента: angelzlatkov.com/?p=530

Статия на Ивайло Динев: promyana.com/2013/03/21/студентите-нямат-нужда-нито-от-нпсс-ни/

Информация за учредяването на движение “Орлов мост” и избирането на Христо Стоичков за лидер: news.ibox.bg/news/id_426784899

източник: angelzlatkov.com/?p=555

Няма коментари:

Публикуване на коментар