събота, 16 октомври 2010 г.

S.H.A.R.P. & Trojan skinheads


EARLY REGGAE / SKINHEAD




Изглежда,че ямайската музика напълно достига ново ниво след краткия,но златен Рок Стеди период и преди доста от продуцентите да започнат да се грижат единствено за танците ,независимо дали са бързи или бавни.И ако Ска е чистатата енергия и оптимизъм ,Рок Стеди е по-бавна и успокояваща и по-самонаблюдателна музика.През 1968г. има огромен бум на разнообразни музикални стилове.Появили се много,които колективно били наричани Реге.Вероятно тази промяна на парадигмата идва от части заради осъзнаването на музикантите,изпълнителите,продуцентите и публиката в Ямайка,че музиката,която те създават е стойностна и има приложение отвъд техните собствени нужди и желания-в глобален контекст .И независимо от това дали те искат или не,започва едно ново световно музикално измерение.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Субкултурата,известна като Skinhead,има чисто английски корени.Това не е добре известно,поради факта,че културата се асоциира с ямайската музика.Какви са скинхед в контекста на ямайската музика?В интерес на истината може да се каже,че почти цялата музика,позната под колективното наименование Реге,от края на 60-те до около 1972г.,може да претендира да е Skinhead,защото skinheads избират за своя музика регето и се идентифицират с неговите форма и съдържание,и го правят с гордост.

Има три характеристики на Skinhead-облеклото,класата и музиката.Всички те съществуват преди Skinhead да се кодифицира публично.Най-определящите характеристики,разбира се, са външността и излъчването,както и специфичните прически.Много от първите скинове първоначално са били Mod-ове.Прическата и облеклото,като цяло станали стандартни за мъжете скинхедс,са се носили преди това,по едно или друго време,от модовете.Но това всъщност не ги е отдалечило от скинхед-стила,а е засилило обвързването им с някои от класовите ценности,присъщи също така и за Mod-движението.Само когато скинхедс е трябвало да отстояват себе си,те претендирали за старата ямайска музика като за своя.Това отчасти е поради факта,че двете субкултури споделяли едни и същи характеристики и при недоглеждане,музиката им помгала да дефинират като скинхед.Ранната ямайска музика ,с която скиновете най-често се идентифицирали,вкючвала песни като : Fat Man на Derrick Morgan и Humpty Dumpty на Eric Morris, и двамата от Blue Beat label, както и Forward March Derrick Morgan, Miss Jamaica на Jimmy Cliff и Housewife's Choice на Derrick & Patsy, от the Island label.Тези и други,с подобен твърд звук,от пред-Ска периода,по-късно стават част от речника на Skinhead Reggae.Така Ска и първите Rude Boys вече оформили реалното съществуване на скинхед.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trojan Skinheads(още познати като Традиционни Скинхедс или Trad-ове) са индивидуалисти,които се идентифицират със скинхед-субкултурата в нейния апогей в края на шейсетте години,когато Ска е най-популярна в Обединеното Кралство.Тогава се набяга на стила на обличане.Името им идва от звукозаписната компания Trojan Records.Идентифицират се със субкултурата на ямайските Rude Boy и с корените на британските working class Mod-ове(понякога са наричани . Spirit Of 69).Освен Ска,те слушат и Рок Стеди ,ранно Реге и Соул музика.Заради високото ценене на черната култура,те са не-расисти,за разлика от по-късните white-power фракции на скинхедс.
Обикновено се обличат в типичния за шейсетте години skinhead-стил,като например ризи Ben Sherman,поло-шъртове Fred Perry,тиранти,костюми,плетени жилетки,пуловери,якета Harrington и палта в стил Crombie.Косата обикновено е между 2 и 4 номер –къса но не напълно обръсната, за разлика от вдъхновените от пънка Oi! skins през осемдесетте,които били с по-къса коса.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spirit of '69 е фраза,използвана от традиционните скинхедс,с която почитат разцвета на скинхед-културата през 1969г.
Краят на шейсетте години е времето,когато Ска и Реге музиката са били най-популярни с помоща на скинхедс и когато твърдо се е наблягало върху стила,вдъхновен от mod-овете.Този начин на изразяване е напомняне на мултикултуралните корени-ямайски и британски, както и working class –основата на скинхед –субкултурата.
Фразата първо била популяризирана от една групичка на шотландски скинхедс,наречена Glasgow Spy Kids.Този термин дава и заглавието на книгата за историята на скинхедс-‘Spirit Of 69 - A Skinhead Bible’ и така става популярен по целия свят.Книгата е публикувана в началото на деветдесетте,неин автор е George Marshall, skinhead от Гласгоу..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Roddy Morreno : “Скинхед е културен,а не политически избор за начин на живот.”
SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice/Скинхедс Срещу Расовите Предразсъдъци)са скинхедс-антирасисти,които вярват че скинхед- начин на живот винаги е бил(винаги е трябвало да бъде)интернационален(и аполитичен)начин на живот.Те оценяват мултирасовите корени на субкултурата и се възмущават от измамата на крайните расисти,които спекулират с името скинхед.Те се появяват,когато крайнодесни,и други политически движения,започват да се асоциират със скинхед-начина на живот.
SHARP-движението започва в Ню Йорк през 1987г. като начин да се покаже,че скинхед-субкултурата не се базира на расизъм и политически крайности. Jason O'Toole ,вокалът на хардкор-пънк групата Life's Blood,е един от първите привърженици.През 1989г. Roddy Moreno(от The Oppressed),посещава Ню Йорк и се среща с много SHARP-ове.Когато се завръща във Великобритания,започва да разпространява SHARP-идеалите сред британските скинхедс.Това бързо стига до Германия и из цяла Европа.Вече има SHARP-ове по целия свят,въпреки че това е по-скоро индивидуално усещане ,отколкото официална организация или политическо течение.
SHARP официално са аполитични,но някои SHARP-ове имат убеждения,сходни с политизирани антифашистки скинове като Redskins и Anarcho-skinheads.Заради антирасистките им идеали,някои SHARP-ове влизат в групировки като Антифашистко действие.Но това е базирано повече на лични убеждения,в противоположност на възгледите,свързани пряко с SHARP.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Стил на обличане

Коса:

Мъжете:Обикновено между 2 и 4 номер.В края на 70-те е било типично много късото подстригване,не по-дълга от 2-ри номер коса.Сега някои скинхедс се стрижат съвсем късо,дори с бръснач.Това започва с началото на Ой!сцената.Някои скинхедс носят бакенбарди в различни стилове,обиконовено добре поддържани.

Жените:През шейсетте години много скинхед жени имали обикновени или повлияни от mod-овете прически.След възраждането на културата,много започват да ходят с прическа Chelsea-къса(или обръсната) отгоре глава,с кичури отпред,отзад и отстрани.


Връхни дрехи

Мъжете: Ben Sherman, Fred Perry, Brutus, Jaytex, Arnold Palmer и други марки- ризи или поло-шъртове; Lonsdale ризи или блузи;блузи с V-образно деколте;плетени пуловери,жилетки;фланелки;сака.Традиционните скинове понякога носят костюми по поръчка,главно tonic-костюми,наречени на лъскавия материал,от който санаправени.

Жените:Същото както мъжете,с допълнение на костюми с поли;дълги сака/жилетки и къси поли.

Якета

МА-1 пилотски якета(популярни са: Warrior и Alpha),обикновено в черно или зелено;сини дънкови якета(Levi's или Wrangler); якета Harrington;якета тип monkey;палта в стил Crombie;3/4 дължина палта от овча кожа;работнически дебели якета;анораци.

Панталони

Мъжете:дънки Levi's, Lee или Wrangler,обикновено сини,прави,с навити навън крачоли,за де се показват кубинките;понякога ги режели и подгъвали; Sta-Prest панталони;избелени дънки(с белина,за да наподобяват камуфлажни панталони),популярни са сред вдъхновните от пънка Oi!скинове;военни панталони(едноцветни или камуфлажни),популярни сред Oi!скиновете и scooter boys.

Жените:Същите дънки и панталони като при мъжете или поли и чорапогащници.Някои
Skingirls носели къси поли и дълги чорапи-стил от разцвета на skinhead.

Обувки:

Мъжете:кубинки и обувки Dr. Martens(ака Docs, DMs or Doc Martens),по-късно обувки тип brogues и loafers(особено при suedeheads). Grinders и други марки също стават популярни,отчасти защото Dr. Martens спират да се произвеждат в Англия.През шейсетте години кубинките с железни бомбета се наричали bovver boots,което идва от лондонското произношение на ‘bother’((неприятности), в този контекст имащо смисъла на насилие).

Жените:обувки и кубинки Dr. Martens,тип monkey boots, loafers или brogues обувки.

Шапки: Trilby,шапки pork pie, flat шапки (ака Scally, Benny или шофьорски шапки).По-малко разпространени били бомбетата ,най-вече сред suedeheads и вдъхновените от филма A Clockwork Orange.

Татуировки

Най-вече: Crucified skinhead(или други изображения на skinhead);паяжина(на лактите);булдог;лястовици;кубинки;лого изображения на групи или други, свързани с музиката;национални или регионални флагове;изображения,свързани с филма Clockwork Orange;лавров венец;роза;кръстосани чукове(подобни на логото на West Ham United);оръжия(бухалка,нож и т.н.),лозунги от рода на Oi!, ACAB (All Cops Are Bastards), SKIN, Skinhead или Bootboys. ( през осемдесетте години във Великобритания някои скинхедс имали татуировки по лицата или челата,но тази практика отшумява)
Антирасистки татуировки:шлемът на Trojan,логото анти-наци; skinhead,който разбива свастика(или друг подобен символ), crucified skinhead(черно-бяла),изображения на черен и бял skinheads заедно(или които си стискат ръцете).

източник: S.H.A.R.P. България

4 коментара:

  1. комунистчета жалки сте, ако мислите че да си Шарп е равносилно на това да си комунист жестоко се лъжете и вие сте еднакво прости като нацистките си събратя, намерете си друга субкултура!

    ОтговорИзтриване
  2. Най-сте смешни вие къде не сте , нито от едните нито от другите .

    ОтговорИзтриване
  3. "ЧЕРВЕНА АКЦИЯ" не си разбрал добре прасето (ха-ха!) Той е антифа и като всяко друго антифа което лично познавам мрази както фашисти така и комуняги. Иначе ето нещо с което бих се съгласил: http://doktora757.blog.bg/politika/2010/10/24/buntyt-na-izlishnite.624455

    ОтговорИзтриване
  4. Ние нямаме против хората ,които не са комунисти . Мразим обаче тези , които мразят и нас !

    ОтговорИзтриване