сряда, 13 октомври 2010 г.

Протест в Швеция срещу влизането на крайнодясна партия в парламента

Повече от 5 хиляди души се събраха в Стокхолм, за да протестират срещу влизането на антиимигрантската партия "Шведски демократи" в парламента. На проведените в неделя парламентарни избори за първи път крайнодясната партия успя да премине 4-процентовата бариера и ще получи 20 места в 349-членния парламент на страната.




Демонстрантите се събраха на централен площад в шведската столица, след което шествието премина по улиците на града и стигна до сградата на парламента. Протестът бе организиран чрез социалната мрежа "Фейсбук" и събра неочаквано голям брой хора.

"Надяваме се протестът ни да покаже, че въпреки всичко повечето граждани сме против расистки партии като "Шведски демократи". Ние вярваме, че тяхната политика е грешна и че всички хора са равни", заяви една от демонстрантките.

Партията "Шведски демократи" отрича да е расистка, но и двата основни политически блока отказаха сътрудничество с нея именно заради крайните й дискриминационни идеи. Политическата формация иска да ограничи до минимум имиграцията и е против мюсюлманите в страната. По данни на ООН 14% от хората в Швеция са имигранти, като над 12 на сто от тях са от скандинавските държави.

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар