сряда, 13 октомври 2010 г.

"Фейсбук" отказа да се включи срещу расизма


13.10.2010 13:21
20 социални мрежи, сред които MySpace и YouTube, започнаха кампания в Германия, наречена "Социални мрежи против нацистите", срещу крайнодесния екстремизъм в интернет


Група от Web 2.0 общности в Германия започна кампания, наречена "Социални мрежи против нацистите", срещу крайнодесния екстремизъм в интернет.

Организаторите на инициативата (Netz-Gegen-Nazis.de) отбелязват, че неонацисти, расисти и ксенофоби използват масово популярните социални сайтове, за да разпространяват възгледите си, да призовават към насилие и да изпробват границите на обществената търпимост.

Чрез интернет те достигат до аудитории, които иначе не са запознати в дълбочина с неонацистката идеология.

Кампанията призовава потребителите активно да се включат в спирането на подобни дейности.

Банери и бутони на ангажираните с каузата 20-ина сайта, сред които YouTube и MySpace, насърчават посетителите да докладват за постове, видео материали и профили с расистко съдържание.

Те ще бъдат изтривани като ясно послание за нетърпимост към провокаторите.

Потребителите се призовават и да подкрепят "жертвите" в дискусионни групи, които са обект на ксенофобски, антисемитски и др. коментари и обиди. Те могат да се включват и в групи, свързани с кампанията.

Най-популярната социална мрежа "Фейсбук" обаче отклони поканата да се включи.

Оценяваме инициативата и се надяваме да си сътрудничим в бъдеще - е заявил представител на мрежата за "Дойче веле". В момента обаче по думите му компанията все още била в процес на установяване на германския пазар.

Огромен проблем за социалните мрежи е количеството материал,

качван на сайтовете. Според YouTube всяка минута на сайта се качва 24-часов видео материал, което прави предварителното му преглеждане невъзможно.

Щом обаче веднъж някой клип е разпознат като "нацистки" и изтрит, той не може да бъде качен отново, дори да му се смени името, благодарение на специален софтуер, твърдят от компанията.

Представител на кампанията отбелязва пред медията обаче, че екстремистите са станали доста изобретателни и се въздържат да публикуват "явни" постинги.

Вместо това те например започват дискусия на противоречива тема като "смътно наказание за педофили" и чакат в нея да се съберат определен тип хора, който да "завербуват".

"Социални мрежи против нацистите" бе подкрепена на високо държавно равнище при обявяването й в понеделник от германския министър по въпросите на потребителите Илзе Айгнер.

Инициативата последва скандалната равносметка от това лято, че неонацистката дейност онлайн в Германия е достигнала рекордни нива. По информация на медиите в страната е имало 1872 сайта на такава тематика миналата година.

Ултрадесният екстремизъм е засегнал части от Германия, в която неговите последователи наброяват около 26 хил. души, според данни на портала Netz-Gegen-Nazis.

Истинската причина ЕС да отхвърля членството на Турция е свързана с расизма,

заяви вчера известният американски интелектуалец Ноам Чомски, който определя себе си либертарен социалист, пред турското издание "Заман".

Антиимиграционният дебат в Германия ескалира през уикенда, след като ключов съветник на канцлера Ангела Меркел заяви, че Германия би трябвало да забрани достъпа на повече турски и арабски работници.

"Европа може да твърди с известно основание, че Турция не е удовлетворила всички условия, свързани със спазването на човешките права. От друга страна обаче, аз наистина не мисля, че това е истинската причина...Смятам, че това е проява на чист расизъм", коментира Чомски.

Дългогодишният критик на външната политика на Запада разкритикува остро едно от последните изказвания на Меркел, че мюсюлманите в страната трябва да се съобразят с факта, че германската култура се основава на християнските и еврейските ценности.

източник

2 коментара:

  1. Много ясно, че няма да се включат. Това е политическа пропаганда а тези социални мрежи нямат нищо общо със политиката.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо да е политическа пропаганда ? Расизма е забранен във всички "демократични" държави .

    ОтговорИзтриване