петък, 29 юни 2012 г.

ФАШИЗИРАН ТИП СЪЖАЛЯВА, ЧЕ НЯМА КАЛАШНИК, ЗА ДА ИЗТРЕБИ ЦИГАНИТЕ


В Хасковския окръжен съд предстои да бъде внесен обвинителният акт срещу 21 годишния Станимир Колев от Димитровград, който имал намерение да коли наред „мангалите”. Младежът не е могъл да изпълни заканата си защото е закопчан веднага след първото си кърваво убийство.

Драмата се разиграва на 21 февруари тази година и поради липса на „мангал” в момента Станимир реже главата на 67-годишния бездомник Георги Минков. Тъй като случаят е по-особен, в поведението на убиеца има и елементи на жесток нацизъм и расизъм, прокуратурата удължи срока на разследването с около два месеца.

Очаква се към обвинителния акт да бъдат добавени още две експертизи – съдебно-медицинска и химико-биологична, които ще добавят нови доказателства към престъплението. Но това не е най-важното в съдебното дело.

Тук проблемът е друг – от къде такава агресивна жестокост у един млад човек? Социопатия или явен фашизъм? По-скоро е второто и най-вероятно ще му се търси наказателна отговорност за расистки и нацистки подбуди.

Иначе младежът не престава да се усмихва все едно, че е свършил добро дело, а не жестоко убийство. И не отрича, че ако е на свобода пак ще реже мангалски глави, защото светът трябва да се пречисти от този етнос. За да бъде по-решителен при изпълнение на замисъла си Станимир е нашарил тялото си с фашистки свастики. Освен това той се друсал с хероин. По ръцете му още личали белези от боцкане.

”Съжалявам, че не съм ходил в казарма, за да мога с калашник да убия повече цигани”. Това смразяващо признание Станимир прави пред разследващите.

В онази сутрин се събудил с мисълта, че точно днес трябва да започне да изпълнява пъкления си замисъл. Казал си: първият циганин, който ми попадне ще бъде заклан. Днес трябва да имам поне една отрязана глава, коли ми се…

Най-напред наточил ножа, след това отишъл в първата попаднала му аптека и си купил латексови ръкавици, за да може да прикрие престъплението. Тръгнал пеш да търси жертвата си. По пътя го срещнала дежурна патрулка и го отминала. Нищо подозрително. По-късно обаче униформените от патрулката ще са тези, които започват да разплитат престъплението.

Те се сещат за самотния пътник когато случайни хора ги информират за заклания край въжената линия в местността „Дурхана” човек, когото намерили с отрязана глава и потънал в локва кръв. Преди да бъде закопчан, Станимир гостува на баба си в близкото село Ябълково.

При разпита отрича да има общо с престъплението. Но подложен на детектора на лъжата не издържа и си признава за убийството. Посочва къде са ножът и латексовите ръкавици. По време на следствието не отрича, че е имал намерение да коли „мангалите подред”. Споменава и това, че Хитлер е бил прав когато е искал чиста раса. Определя себе си именно като борец за такава раса. Според държавния обвинител, прокурорът Павел Жеков, срокът на разследването е удължен за да се намерят повече доказателства за това, че убийството е по нацистки подбуди. Делото най-вероятно ще се гледа през септември.

В същото време обаче ромите, научили от медиите, че това е човекът, който иска да им реже главите, се готвят за вендета. Те вече са се опитали да го нападнат веднъж докато го водят в съда за мярката му за неотклонение. Яка, възрастна ромка първа се нахвърля върху арестанта с нож в ръката, но е отблъсната от охраната му. Това не значи обаче, че ромите са се отказали да си свършат пъкленото дело. Само чакат сгодния момент.

За престъплението, в което е обвинен, Станимир може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или най-голямото наказание, предвидено в Наказателния кодекс – доживотна присъда без право на замяна.

Текст и снимка Тодорка НИКОЛОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар