вторник, 11 декември 2012 г.

Протест срещу лобистка конференция за добива на шистов газ




Пореден протест срещу добива на шистов газ се състоя днес. Причината – двудневната енергийна конференция, “Енергийно развитие в променящия се свят – стратегии, предизвикателства, възможности” под патронажа на министър Делян Добрев, която се провежда в хотел „Шератон” в София и е спонсорирана от Chevron.

Американската енергийна компания „Шеврон” спечели миналото лято конкурса за добив на шистов газ край Нови пазар, но без да има предварителна екооценка. 

През януари тази година правителството наложизабрана за проучване и добив на шистов газ (по т.нар. хидрофракинг) и оттегли разрешителното за проучване, предоставено на „Шеврон” след шумни протести. 

Недоволството си срещу американската компания гражданите изразиха с плакати, призоваващи компанията да прекрати работата си в България  –  „Стоп на фракинга в България”, „Добруджа за нас, не на шистовия газ”, „Парламентаристи, спрете фракинга на шисти”, „Шеврон go home, you are not welcome” и други. Те призоваваха за оставката на Делян Добрев и изваждането на двамата депутати Диан Червенкондев и Искра Михайлова от Временната комисия за добри практики в парламента поради небезпристрастното им отношение към темата за шистовия газ. Между един от протестиращите и икономиста от НДСВ Владимир Каролев се разрази спор, след като протестиращият обяви Каролев за "лобист на Chevron".


„Проблемът с оцеляването на българския народ е единствено наш проблем, не и на нашите управляващи”, коментира пред БГНЕС една от протестиращите – Мариана Христова. 

„Ние нямаме нормативна база дори за конвенционалните сондажи”, каза още тя, като отправи и сериозни критики към членовете на Временната комисия за добри практики в парламента. „Резултат от тази комисия нямаше, вътре се превърна в една политическа говорилня”, заяви Христова. „Свидетели сме единствено на един опит да се премахне забраната, която беше наложена, но не и да се промени нещо в посока регулации и контрол”, каза още протестиращата.

Христова запита и защо енергийният форум е обявен под патронажа на министър Делян Добрев, а в него ще вземат участие депутатите Диан Червенкондев и Искра Михайлова, и в какво качество се явяват на подобен спорен форум. Активистката призова за оставката на всеки министър, появил се на конференцията. Тя алармира и за засилващата се лобистка дейност на Chevron в Нови Пазар, като по нейните думи в нея участва и кметът на града.


През цялото време се опитват да ни обяснят, че тази технология е безопасна, пренебрегвайки дори резолюцията на Европейския парламент, който излезе с еднозначна констатация, информира Христова. Нейните изводи бяха не по-различни от нашите – хидрофракингът е спорна технология, замърсява, допълни тя. „Имаме забрана – нито е паднала, нито има тенденция да падне, защото България отговаря на най-критичните условия, за които тази забрана задължително трябва да продължи да съществува”, коментира още Христова.

Самият Европейски съюз констатира, че в рамките му няма регулации, препоръките са да се изработят структури, системи за контрол и много стриктни законодателни системи и тогава да се прави каквото и да било, продължи протестиращата. „Ние, за съжаление, на такова нещо не сме свидетели. Напротив – тук се продължава с една демонстрация, че фирмите, които имат пари, могат да купят всичко”, допълни Христова.

По думите й, случващото се в САЩ, където добивът на шистов газ е най-голям, е скандал – непрекъснато растее списъкът на пострадали, като по нейна информация става въпрос за над 620 души, които имат здравни проблеми, за умрели животните и замърсяване на кладенци. 

Според Христова ниската цена на газа не се дължи на газа, който добиват, а на голямата конкуренция. „Добивът е по-голям отколкото пазарът може да поеме, и те продават под себестойност. На тях им трябва много спешно някъде други балъци, на които да отровят земята и водата и да продават това, което вадят на по-високи цени”, заяви тя.


снимки и видео: БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар