неделя, 29 декември 2013 г.

Интервю с младежи от Комунистическата организация на Гърция (КОЕ)

 /Ерик Рибеларси се срещна с 10 младежи, членове на Комунистическата организация на Гърция(КОЕ). Те дискутираха техните биографии и натрупан опит, студентското движение, Гръцката комунистическа партия(ККЕ), революционната стратегия и политическите инициативи на революционните комунисти в рамките на гръцката криза/

Може ли да ми разкажете как станахте комунисти? Как се свързахте с КОЕ?

Даная: Аз участвах в анархисткото движение. През 2006 г. Бях част от студентското движение против приватизацията на образованието. Това движение беше масово, 400 факултета бяха окупирани. Стигнах до идеята, че е нужна организация и организирана борба, и реших да се присъединя към КОЕ. Осъзнах, че в анархистките групи има неформално лидерство. Лидерите ръководят неформално и без да може да им се оказва контрол. Осъзнах, че имаме нужда от официални и признати водачи.

Ева: Докато бях дете, баща ми беше в Синаспизмос и това ме караше да мисля, че не харесвам комунистите. Когато реших да се включа в КОЕ, той винаги ми четеше лекции за Сталин и Мао, и се шегуваше: „Маоистите ще те отведат в планината“. Присъствах на едноседмичен летен лагер на КОЕ, където по цял ден обсъждахме различни политически въпроси. И да, трябваше да ставаме в 8 сутринта и да работим здраво, но аз си казвах: „Това ми харесва. Иска ми се целият свят да бъде както е тук“. Реших да се присъединя към КОЕ.

Може ли да ми разкажете малко повече за работата ви в университетите?

Кристос: Ние сме част от „Ляво обединение“ – студентска коалиция, свързана със СИРИЗА и представляваща част от Студентския съюз. В „Ляво обединение“ участват всички партии от СИРИЗА (Коалиция на Радикалната Левица – бел.прев.). Това е коалиция за организиране на студентите в универститета. „Ляво обединение“ е организационно независимо, но политически свързано със СИРИЗА.
Начинът, по който работят нашите университети, е такъв, че всички студенти са членове на Студентския съюз, но не всички студенти са членове на някоя от студентските коалиции в рамките на Съюза, като „Ляво обединение“ или коалициите на ККЕ, Нова демокрация, ПАСОК или АНТАРСИЯ (Фронт на гръцката антикапиталистическа левица). Ние от КОЕ се борим за обща линия на „Ляво обединение“, което да се бори срещу Меморандума за строги икономии, а също така се стремим да свържем студентските борби с тези на останалата част от гръцкото общество.

Ева: През 2006 г. В Гърция имаше успешно студентско движение в държавните университети след опитите да се приватизира общественото образование. Буржоазните партии казваха, че приватизацията ще „увеличи стойността на нашите дипломи“, но на практика приватизацията щеше да означава понижаване на качеството на образованието и на уменията, които се придобиват в университетите.
Ние имахме масови асамблеи и окупации на университетите. Полицията не можеше да ни спре, защото законът й забранява да влиза в университетите и защото ние й оказахме решителен отпор. Ние успяхме да осуетим приватизацията на университетите.
През 2008 г. избухна бунт след извършеното от полицаи убийство на Александрос Григоропулос. КОЕ определи в анализа си, че този бунт е следствие на социалната и икономическа криза. Ние решихме, че студентите от КОЕ трябва да се борим мисленето на студентите да се разпростре върху въпросите на общото политическо положение, а не само върху специфичните за университетите проблеми. Ако искаме да сме активни, трябва да се борим против МВФ. Ако не генерализираме борбата, ще бъдем изолирани и смачкани.
Даная: Чрез извършените реформи правителството се опита да ни раздели на отделни специфични борби и на малки групи по интереси. По това време ККЕ и АНТАРСИЯ ни обвиняваха затова, че не се борим по конкретни студентски въпроси. Същевременно, ПАСОК и Нова демокрация набираха хора за техните студентски организации чрез организирането на ски-екскурзии, купони и угощения.

Споменахте за обща политическа борба на цялото общество. Може ли да ми кажете нещо повече за това?

Джон: Ние смятаме, че тече всеобща радикализация на гръцкото общество. Развива се общо радикално движение, което не е обезателно комунистическо, то не е наясно по много въпроси, но то е радикално.

Даная: Нашият пръв приоритет е да се борим за нов широк политически фронт, много по-широк от СИРИЗА. СИРИЗА трябва да е част от него, но този фронт трябва да обединява всички борби на народа.

Джон: Ние мислим, че вътре в този фронт хората могат да се обединят около няколко ключови политически въпроса. Главният въпрос е да се отхвърли специалният режим на Тройката (ЕС-Европейска централна банка-МВФ), която трябва да напусне Гърция. Този въпрос не се свежда само до участие в изборите. Трябва да разобличаваме „Европейския експеримент“ навсякъде. Трябва да спечелим на наша страна хората, които гласуваха за ПАСОК заради обещанията на ПАСОК да се противопостави на Меморандума. Това е главната цел за комунистите днес. Младежите от ККЕ и АНТАРСИЯ отказват да признаят това. Трябва да се борим в съответствие с реалностите, в които живее гръцкият народ.

Даная: Не мислим, че протестното движение само по себе си ще доведе до социалистическа революция, но ако се борим против Тройката и против специалния режим, може да възникне нова революционна ситуация.

Джон: Останалите партии просто се опитват да повтарят революциите в Русия и в Китай. Ние сме на мнение, че нашата революция ще израсне от основните политически проблеми на гръцкия народ. Живеем в страна, която не е независима и която нищо не произвежда. Тук няма работещи заводи. Общественото съзнание не е узряло за комунистическа революция. Но в него се развиват много радикални тенденции.

Ева: В Гърция съществува капитализъм със специфични характеристики, с финансова окупация и политическа диктатура. Гърция е страна, зависима от империализма, подобно на Португалия, Италия, Ирландия и Испания, където също се налагат Меморандуми. Днес ние се борим за независимост, истинска демокрация и възстановяване на Гърция. Ние вярваме, че ако успеем да осъществим тези дълбоки промени, ще се озовем в нова ситуация, подходяща за революция. Не мислим, че може да се стигне до комунизма чрез повтарянето на думите комунизъм и социализъм по един милион пъти на ден. Това е, което правят ККЕ и АНТАРСИЯ, те говорят за комунизъм и социализъм, без да правят конкретен анализ на гръцкото общество.

Може ли да ми кажете нещо повече за ККЕ? В САЩ и на други места хората възприемат ККЕ като революционна партия. Вярно ли е това?

Даная (смее се): За всеки в Гърция е очевидно, че ККЕ не е революционна партия. ККЕ има материална база: има много вестници и професионални бюрократи.
Василис: ККЕ отказва да участва в което и да е масово надигане в Гърция. След премахването на фашистката военна хунта през 1974 г. ККЕ се беше изравнила по сила с водещите буржоазни партии. ККЕ мисли, че всички инициативи трябва да произтичат от нея, а не от хората. В програмата на ККЕ се говори за революция, но на практика те са против революцията. Те са против борбите на хората. Те имат двойнствено отношение в борбата срещу Меморандума. Те отказват да участват и в резултат те пречат на хората да се борят против Меморандума.

Ева: Предизборната им листовка се беше съсредоточила в нападки срещу СИРИЗА.

Даная: Трябва да сме наясно, че това се случва, защото ККЕ са се превърнали в професионални бюрократи, чиято единствена цел е да увековечат сегашното си място в обществото. Целите им нямат нищо общо с революцията, а с това просто да останат една малка група в лявото крило на Европейския парламент.
Ева: Те не вярват в народа. И за хората това е очевидно.

Даная: Те са обсебени от желанието за чистота. Ленин и болшевиките бяха заедно с меншевиките в РСДРП, като болшевиките бяха в малцинство. Но болшевиките държаха идеологическото водачество в РСДРП. КОЕ се опитва да е част от идейното водачество в СИРИЗА, макар и да не сме мнозинство.

Василис: И ние се стремим да правим това чрез нашата вяра в народа и чрез нашите връзки с народа. ККЕ така и не скъса с ХХ конгрес на КПСС, който отстояваше мирното съвместно съществуване между комунисти и капиталисти. Те мечтаят за мирен преход към социализъм. Ето защо те никога не са включват в някой конфликт или обществено надигане. Те искат да се развиват мирно до момента, в който те вземат властта по мирен път. Това е, което означава лозунга „За силна ККЕ“. Ние мислим, че трябва да се борим и да влияем на хората.

Даная: „Да смеем да се борим, да смеем да побеждаваме“ – този лозунг е най-големият враг на ККЕ. Ако СИРИЗА се разпадне сега, това би обезглавило комунистическото движение. Трябва да имаш куража да си част от него, да се бориш и да вярваш в народа.
Ева: Синаспизмос също е на това мнение. Но до него тя достигна в хода на вътрешните борби в СИРИЗА.

Даная: Възгледът на ККЕ от ХХ век – да вземе властта чрез профсъюзите – е илюзия. Икономическата база на обществото се е променила.

Споменахте лозунга на КОЕ „Независимост, истинска демокрация и възстановяване“. Може ли да разясните частта с възстановяването?

Даная: Има три нива на възстановяване на Гърция. Тези три нива са политическо, икономическо и социално възстановяване. На първо място, трябва да се изхвърли от Гърция Тройката и всичките й местни политически съюзници. Икономическото възстановяване означава, че трябва да спрем да плащаме натрупания държавен дълг. Ние първо ще обявим дълга, основан на спекулации, а впоследствие и целия дълг за незаконен. Ще създадем специален национален комитет, който да разследва дълга, и който да отстоява на международно ниво неговата незаконност.

Ева: Трябва да възстановим производството в Гърция. Ние ще освободим Гърция от обвързаността й с глобализираните империалистически пазари. Ние трябва сами да произвеждаме това, което ядем. В момента ние внасяме всичко и това трябва да спре. Страна, която произвежда сама храната си, не може да бъде заставена да се подчинява и да взима заеми от империалистите.

Даная: Борбата срещу дълга също е на две нива. Едното е свързано с производството – неговото възстановяване ще ни освободи от нуждата да взимаме заеми. Второто е политическата борба против плащането на тези заеми.

Ева: Третият аспект на възстановяването е социалният аспект. Нека дам един пример: 1968-1974 в Гърция беше военна диктатура. След смяната на режима, до 1981 г. ни управляваха десни правителства. Имаше силно обществено недоволство след падането на диктатурата. В резултат, се стигна до засилването на ПАСОК, която използваше лява реторика. ПАСОК се опитваха по всякакъв начин да яхнат всяко народно съпротивително движение. Те олицетворяваха надигането на „политиката на средната класа“ в Гърция. Това породи илюзии за политиката и за буржоазната система на представителна демокрация. Основната идеология беше индивидуализъм и клиентелизъм. Брокери предлагаха работа за всеки, който може да събере 50 човека, за да гласуват за тях на изборите. Това доведе до тотално корумпиране на гръцкото общество, хората бяха насилствено въвлечени в такива форми на взаимоотношения. Работата не беше право, а подарък от парламента.
ККЕ и еврокомунистите не играеха необходимата за този момент роля. През 50-те години на ХХ в. ККЕ престана да бъде революционна партия. Но в нея имаше групи, които заемаха различна позиция. От тези вътрешни групи произхождат гръцките маоисти, които се появиха през 60-те години на ХХ в. ККЕ премина през период на адски мъчения по време на диктатурата, но когато през 70-те беше легализирана, тя незабавно беше абсорбирана от системата. Те възприемаха позиции на ПАСОК, която ги тачеше като герои на съпротивата, и ККЕ твърдяха, че е започнала нова епоха. ККЕ подкрепяха реформите и приемаха постове от ПАСОК. В този период започна упадъкът на комунистическото движение. То се превърна в движение на миналото, вместо да продължи да е борбено народно движение. Ценностите, честността, солидарността между хората бяха разстроени. Ортодоксалните комунисти бяха корумпирани, не бяха вече обществен модел за подражание. Комунистическите ценности бяха заменени с капиталистически индивидуализъм. Днес обаче ситуацията се е изменила и капиталистите нямат възможност да подкупват хората.

Даная: КОЕ вярва, че хората имат нужда от нови ценности: Солидарност вместо индивидуализъм. Достойнство срещу корупцията. Самостоятелност вместо зависимост. Това е много трудна битка за нас. Тя означава промяна на хората. Ето защо ние взимаме активно участие в неща като оказване на здравна помощ на имигранти, които нямат легален статус. И също така участваме в инициативи като „Картофеното движение“, в което фермери от Северна Гърция раздават безплатно картофи на гладуващите хора от Южна Гърция. Ние координираме и подпомагаме подобни инициативи. За нас това е форма на солидарност, а не благотворителност.

Ева: Ако искаме хората да се борят, трябва да подпомогнем тяхното житейско оцеляване. Например чрез паралелната борба в здравеопазването. Ние помагаме на хората със здравни услуги, но също така се борим за правото докторите да лекуват безплатно.
Даная: Чрез международния фестивал „Съпротива“ ние осигуряваме пространство, където хората, без да плащат кой знае колко, могат да станат част от нов тип култура, нов тип музика и изкуство, да се запознаят и свържат с различни нововъзникващи движения и инициативи.
Ние имаме места като този кооператив (в който се провежда интервюто – бел.прев.), в който хората могат да общуват по най-различни начини. Ние организираме театрални постановки, срещи на социалните движения, кафе и бира, футболни мачове и концерти. Всяка една част от културната дейност на гръцкия народ е добре дошла тук. Наши членове участват във футболни клубове и по време на мачове развяваме знамето на Палестина в знак на подкрепа в борбата срещу Израел. Ние дори създадохме собствени футболни клубове, защото смятаме, че има нужда от нов вид спорт.
КОЕ също така се опитва да въвлече борбата на жените в хода на общата борба за промяна на обществените взаимоотношения. В Гърция учените и троцкистите са обсебени от използването на мъжки и женски род на всяка дума, която казват. Това е безсмислен активизъм. Ние се стремим да променим взаимоотношенията между хората, чието отражение е езикът. Ако променим взаимоотношенията, ние ще можем да създадем и нов език.

Даная: Друга важна част от реконструкцията е спирането на емиграцията от Гърция. Държавата плаща огромни суми пари за образование на хората в Гърция, които после са принудени да заминават за страни като Германия, където се създават малко доктори и учени, но за сметка на това се взимат много такива от Гърция. Това е като известната картина, изобразяваща Гърция като хиляди отлитащи птици. Кристин Лагард уверява, че тази форма на потисничество е решение за Гърция. Че Латвия е вече е имала същия проблем и го е разрешила, след като 13% от латвийците са емигрирали.

Ева: В нашия град, Хераклион, КОЕ има около 50 представители в Студентския съюз, което го прави най-голямата група в Съюза. Ние използваме тази позиция, за да организираме обсъждания, посветени на студентската емиграция. Същевременно, „Нова демокрация“ организира обсъждания как да се емигрира от Гърция. Техните плакати включват снимки на хора, пътуващи извън Гърция, заедно с лозунга „Да отидем в чужбина!“. Възстановяването изисква убеждаването на хората да останат в Гърция и да отхвърлят подобни подкупни предложения. Което означава хората да жертват своето лично благополучие в името на това да се решат проблемите, породени от кризата.

Как виждате ролята на комунистите в Гърция?

Джон: Липсата на стратегия сред комунистите вреди на народа и на неговите способности да се бори срещу политическата система. Много е важно в движения като „Окупираме Wall Street“ да се случват дълбоки изменения в съзнанието и в политическите възгледи на хората. Ролята на комунистите е да внасят съзнателност и организираност в стихийните масови движения като „Окупираме...“. Това е главната точка, около която комунистите градят своите действия. Ние трябва да участваме в стихийните акции на хората, а не само да сме със самите себе си и да участваме в неща, в които само ние вярваме. Начинът, по който ще променим обществото, е работа сред хората, а не крещене срещу тях неща, в които само ние вярваме. Нещата не се случват по начина, по който ККЕ си ги представят.

Ева: Ще споделя един пример. През 2010, когато МВФ дойде в Гърция, бяха организирани много инициативи, които не дадоха реален резултат. Година по-късно обаче, след всички тези борби, народът излезе по площадите, създавайки нашето движение „Окупираме“. ККЕ и АНТАРСИЯ преди това винаги призоваваха хората към активност. Но когато започна голямо активизиране на народа, те отказаха да се присъединят. Въпреки тяхната постоянна активност, ККЕ и АНТАРСИЯ не можаха да създадат ново съвременно народно движение или да донесат съзнателност и промени на обществото. Но Движението на площадите донесе дълбоки промени в обществото. Ние смятаме, че комунистите трябва да са на площадите и да издигат политическата съзнателност на народа, над нивото на неговите стихийни непосредствени нужди.

Даная: Ще дам друг пример – от историята на ККЕ през 1940-те. През 1940-те се водеше най-важната политическа битка в историята на Гърция. ККЕ играеше водеща роля по това време. Изхождайки от основната нужда за прехраната и от борбата за свобода, ККЕ създаде организация и програма за борба за осигуряване на основните нужди. Ако днес някой комунист каже, че трябва да се борим за комунизъм и социализъм, но не казва нищо относно специалния режим в Гърция, това е все едно да кажеш на хората да се борят без да има какво да ядат. Нашата основна политическа борба трябва да бъде срещу Тройката.
Един гръцки теоретик от 1940-те на име Димитрис Глинос казва, че ако чакаме условията, които са нужни за революция, това означава да помагаме на врага.

Даная: През 1995 г., във връзка с решението да създадем комунистическа организация, ние издигнахме лозунга: „Променяйки обществото, ние променяме себе си“.
Интервюто се публикува с незначителни съкращения


ИЗТОЧНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар