четвъртък, 12 декември 2013 г.

Хляб или билет


Свидетели сме на поредното безобразие извършвано от местната власт в София. Без никаква аргументация, заместник кмета по транспорта Любомир Христов, поиска общинския съвет да гласува кредит от 100 милиона лева в полза на печелившето дружество ЦГМ ЕАД. Този кредит трябва да се погаси чрез вдигането на цената на билетите в градския транспорт. Това е абсурд и цифрите говорят. Брутните постъпления от продажба на карти и билети са около 95 млн. лева на година, а нетните по-малко от 30 млн. лв. Ако цената на билетчето се повиши с 10 стотинки, това по груби сметки означава, че софиянци ще изплащат  този ненужен кредит през идните три десетилетия…

Ние се противопоставяме на високата цена на билетите за обществения транспорт защото:

- Тя е най-високата в Европа спрямо доходите на населението (в София столичани работят един месец, за да си закупят годишен абонамент за градски транспорт. В австрийската столица Виена, с едно месечно възнаграждение виенчани могат да си закупят 5 годишни абонамента,  които  включват и  5-те метролинии)

- Високата цена ще намали достъпа до градски транспорт за хората, ще увеличи обедняването, ще се повиши ползването на лични автомобили, което ще увеличи трафика, замърсяването, катастрофите и хаоса в столицата. На фона на това Общината хвърля огромни средства за изграждането на  естакади и кръстовища на две-три нива, допълнително стимулирайки автомобилния трафик.

- И в този момент софиянци заплащат повече от 70 % от разходите за градски транспорт  чрез субсидии от техните данъци.

- Приходите от карти и билети най-вероятно потъват в черните партийни каси или незнайни общинарски джобове.

Ние считаме, че ЦГМ ЕАД е сенчеста структура, организация, чиято финансова отчетност е извън контрола на обществото . Факт е, че Сметната палата няма достъп до финансите на общинското дружество.

Призоваваме гражданите на София да се противопоставят на повишаването  на цената на билета за градския транспорт.

Правото на градски транспорт е наше право.

Транспортът на хората.

Хляб или билет – изберете сами?



Още по темата градски транспорт:

Центърът за градска мобилност бърка във вашия джоб!

Как да се финансира градският транспорт в България, за да стане безплатен

Талин преоткри социализма – пуска безплатен градски транспорт

Софиянци поискаха безплатно метро в София

Безработните британци ще пътуват без билет в градските автобуси

Няма коментари:

Публикуване на коментар