сряда, 22 април 2015 г.

Готвят ли ни нова "Катуница"?

Преди няколко седмици НОВА телевизия разпространи видео, на което се виждат деца от цигански произход, които скандират "българите на кайма". Участниците във видеото са на видима възраст между 7 и 10 години. 


В какъв исторически момент се появяват тези кадри?

В страната ни с пълна сила се извършва нова вълна от неолиберални реформи. Нарастването на цените и влошаването на качеството на живот създават обективни предпоставки за съпротива срещу системата. От 11 седмици всяка неделя се провеждат протести против членството на България в НАТО и против война срещу Русия. Все повече градове се включват в тези неделни маршове.

Целта на разпространението на кадри, като тези с децата, скандиращи "българите на кайма", е да се отвлече вниманието от социалните проблеми и от борбата против членството на България в НАТО. Насаждането на етническа омраза обслужва интересите на едрата олигархия, която се старае всячески да отклони хората от борба за по-добър живот. Показването на такива кадри е провокация от страна на тази телевизия, известна още като "гербаджийска".


Събитията плашещо напомнят на случилото се през 2011 г. във връзка с убийството на двама младежи в пловдивското село Катуница. Тогава справедливият гняв на жителите на селото бе превърнат в неофашистки погром. Вместо да се подчертае социалния конфликт, като основен лозунг беше наложен "циганите на сапун, турците под ножа".

Протестите във връзка с убийствата на двете момчета в  с. Катуница
За 2 май 2015 г. е насрочен протест под надслов "Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата". Такива прояви отслабват съпротивителните сили на българския народ срещу потисниците от САЩ, ЕС и НАТО. Те насочват гнева на хората не срещу истинските му врагове - империализма и неговите институции, а срещу етническите малцинства. Проблемът с циганското население у нас е особено чувствителен и умело е използван от политици и медии като отдушник на социалното напрежение. Само обединен българският народ е способен на национално и социално освобождение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар