четвъртък, 29 март 2012 г.

Думите „танци“ и „бедност“ забранени в Ню Йорк

Петдесетина думи, сред които "динозавър" и "танци", са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк, защото са смятани за политически некоректни.

Списъкът е изготвен от отдела за образованието на щата Ню Йорк и е изпратен до съставителите на тестове за проверка на знанията на учениците в началните училища, пише италианският в. "Република", цитиран от БТА.

Мотивацията за забраната на някои думи може и да изглежда странна, но е факт, че например думата "танци" се забранява, защото напомняла за сексапил и похот и навеждала на неприлични помисли.

Думата "динозавър" била забранена, защото припомняла за еволюцията на нашата планета. А приказките за еволюция разгневяват креационистите, които са убедени, че всичко е плод на висше създание. Сред тези креационисти е и Рик Санторъм, който участва в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия.

Думата "бедност" също се забранява, защото може да накара ученик да се почувства неудобно, като я прочете - може да се сети, че баща му например от доста време е безработен.

Думата "развод" се забранява, защото може да травматизира детето, чиито родители са разведени.

"Робство" също не може да се използва, защото ще нанесе удар по чувствителността на афроамериканчетата, а думата "извънземни" е забранена, защото ще смути фантазиите на най-чувствителните малчугани.

В списъка фигурира и думата "рап", смятана за вулгарна, както и "телевизия" и "видеоигри", които не се вписвали в образователните стратегии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар