сряда, 11 април 2012 г.

11 април – Международен Ден на пострадалите от фашизма и войната

11 април е обявен от ООН за Ден на пострадалите от фашизма и войната. На тази дата през 1945 година затворниците от концлагера Бухенвалд се вдигат на бунт и завземат лагера. Поместваме материал с подробности за събитието. Предупреждаваме, че в него има неща, които могат да разстроят нормалната човешка психика. Такава каквато не притежават нацистите. Става дума за описание на една малка част от изтезанията и "технологията" на убийствата, които по своята извратеност надминават ужасите на Инквизицията. Ако случайно чуете нацист да приказва за идеали, за любов към народа, за грижа към болните и към децата – не му вярвайте. Насреща си имате извратеняк, садист, човекоядец, такива каквито са били съществата избивали и разчленявали хора в Бухенвалд. Маниак, който поради липсата на "райх", който да го овласти легално да се отдаде на перверзиите си, най-много да "прогресира" до сериен убиец.

Нацистите са изроди.

11 април – Международен Ден на пострадалите от фашизма и войната

Тази паметна дата е учредена по решение на Организацията на Обединените нации.

На 11 април 1945 година затворниците от концлагера Бухенвалд, като разбрали за приближаването на съюзническите войски, се вдигнали на въоръжено въстание, подготвяно дълго от съветските военнопленници, обезоръжили охраната и завзели ръководството на лагера. Когато пристигнали американските танкове, руският отряд представлявал едно добре въоръжено съединение.

11 април се чества като международен ден на бившите политзатворници и концлагеристи.
Днес Ваймар има и печалната слава на Бухенвалд. На северозападната страна на хълма Етерсберг, където Гьоте се е наслаждавал на простора до самия Херц, национал-социалистите организират през 1937 г. концентрационния лагер Бухенвалд.

Циничното изречение " Всекиму своето" (Jedem Das Seine) над лагерната врата би трябвало морално да сломи задържаните. За първи път те се появяват там на 16 юли 1937 г. Официално в лагера не е имало газови камери. Много от затворниците обаче били измъчвани до смърт и убивани. Подлагали ги на студ и глад. Голяма част умирали от недохранване и болести. В лагера и в 136 външни групи, които възникват през 1942 г.,са задържани около 250 000 души от 50 националности - евреи, престъпници, бездомни, цигани и хомосексуалисти, както и сектанти от Свидетели на Йехова, руснаци, поляци, французи, българи, евреи, немци, комунисти и буржоазни демократи, вярващи и безбожници, писатели и земеделци, лекари и строители, мъже и жени, старци и деца. Виновни в едно – несъгласие с хитлеризма и просто за нищо не виновни, освен, че са се родили хора.

56 000 от тях са убити.

В "Конския лагер", извън Бухенвалд, в съответствие с "Основните направления по поведение с политическите комисари" са убити с изстрел в тила при лъжлив медицински преглед 8 483 офицери, сержанти и войници от съветските военнопленници. На 11 април 1945 г. 21 000 задържани са доживели до освобождаването на лагера. Сред тях са били и 904 деца.

Ето част от разказа на един посетител на музея Ваймар, слушал разказа на екзкурзовода:

Палачите тук били с най-висока квалификация. Те разбирали от работата си и дяволското колело на смъртта не скърцало поради недостиг на жертви.

Тук всичко било премислено до най-малката дреболия, с точност, характерна за нацията. Убитите падали в дълбоки цинкови вани, така че кръвта им да не залива акуратно посипаната пътечка. С този дървен чук, който стои до стената и прилича на чук за кегли, само че по-голям, доубивали ранените. Тук събирали дрехите, тук – обувките, косите, не просто където ви падне, а именно на определено място. Изгаряли хората не както им падне, хвърляйки ги в бушуващия пламък, а спокойно и делово натиквайки ги в специално направени за тази цел метални цилиндри в пещта. Към една от тях била монтирана кислородна духалка, вследствие на което процесът на изгаряне се съкратил от 50 на 30 минути. А пепелта, това което оставало от човека, - извозвали извън града и разпръсквали по ливадите. Като тор. Поради това ли е така зелена тревата около Ваймар?

Не помня, как се изкачихме по тясната стълба на крематориума, където макар и след много години, стоеше тежката миризма на смъртта. Не помня, как вървяхме из лагера и екскурзоводът се спираше до стълба, на който завързвали провинилите се, а след това пускали специално обучени кучета, които ги разкъсвали, или до двуколесната количка-платформа, която, натоварена с камъни, под камшиците на есесовците, затворниците трябвало да теглят, бягайки по централния път на лагера, като пеели при това – това се наричало “пеещите коне”. Ето тежкият валяк, рядко стоял неподвижен – час по час затворниците го теглели в кръг. Безцелността изцеждала последните им сили. Но спирането се равнявало на смърт, а се случвало валякът започвали да теглят шест-седем души, а завършвал един.

В една от залите на музея има снимка, от която ти замръзва кръвта, - лицето на човек, минути преди да одерат кожата от него. И минути след това.

Деца зад бодливата тел от три до петнайсет годишни. Също затворници в Бухенвалд!

И всичко това, че формално Бухенвалд не е бил лагер на унищожението, за разлика, да кажем, от Освиенцим. 

В концлагера е имало петдесет и две бараки. Но по няколко стотин човека през зимата са били настанявани в палатки и от студа не е оживявал нито един.

Дяволите в човешки образ били изобретателни в способите за убиване. Ето устройството за биене на провинилите се – масивна дървена маса, дъска с два изреза, на която пристягали краката на нещстниците, широк ремък, с който стягали тялото... Петдесет удара с камшик, раздиращи гърба, издържали малцина.

Те учили децата си да бият болните и да стрелят по живи мишени. Жената на коменданта на лагера Елза Кох колекционирала татуировки: човекът с харесалите й рисунки отивал в крематориума или обесвали и изрязвали рисунките....

А ето какво пише Имре Кертес, бивш концлагерист, Нобелов лауреат за литература за 2002 г.

Ето един от образите, например: ранната пролет на 1945, увит в одеяло седя върху преносимия нужник пред лазарета в Бухенвалд, също като херцог Вандом, когато приемал епископа на Парма. Ченето ми мели американската дъвка, погледът ми отегчено се плъзга по тифусната барака отсреща и по-нататък в посока на все още незаровения масов гроб, в който са нахвърляни като дърва заляните с гасена вар трупове. Внезапно вниманието ми е привлечено от невероятна гледка: по склона на хълма приближават дами и господа. Вятърът развява роклите, виждат се празнични женски капели, тъмни мъжки костюми. Зад компанията вървят няколко американски униформи. Стигат до масовия гроб, онемяват, бавно го наобикалят. Шапките на мъжете се свалят една след друга. Някои от дамите посягат с кърпичка към очите си. Една-две минути онемяла безподвижност. След това застиналият групов портрет отново се раздвижва. Лицата се обръщат към американските офицери, ръцете се повдигат и на височината на раменете се разтварят, падат обратно край бедрата и отново се издигат. Главите се клатят отрицателно, тресат се. Излишно е да ми казват, че по заповед на американското военно командване в лагера са доведени видни ваймарски граждани, за да видят какво е било вършено в тяхно име: нямата сцена ми е ясна и без това.

Нищо не са знаели. Никой не е знаел нищо.

11 коментара:

  1. Да седна да рева ли или да припадна от смях? Ама то човек не трябва и в лъжите си да преувеличава толкова.Хубаво сте написали какви боклуци са били лагеристите,а после ги съжалявате.Не се съжаляват,изроди като криминалните престъпници,наркоманите,циганите,педалите,евреите,комунистите,сектантите,педофилите и изнасилвачите,както и анархистите,клошарите,убийците,към такива милост няма!И всяка свястна страна ги отделя и затваря.Един труп в крематориума е изгарял 8 часа,понеже са ги горили с дърва и човешкото тяло съдържа голямо количество вода.Да се скъсате,пак няма как за 30мин. да изгорите на пепел човек.В крематориума в Орландовци,който е на гас,не могат за такова време да изгорят човек.А тази измет до средата на войната или до 1943 са ги хранили с добра храна,че и кафе с кифли са им давали сутрин за закуска.Това го четох във вашата книга: Гол сред вълци.Основната маса народ е мряла като мухи от заразни болести и от американските бомбардировки.Но всичко е вписано на сметката на Германия.За да няма нови зарази са ги горили или погребвали към края на войната в масови гробове.А газови камери в Бухенвалд няма.Защото той е освободен от американците и нямало е как болшевиките да построят после газовите камери,както за 10г. са затворили Освиемцим за да го превърнат в страшилище.От Гулаг с влакови композиций са карани вещи и принадлежности на избити от КОМУНЯГИТЕ хора.Изобщо мита за Холокоста се тресе и пука по шевовете и истината рано или късно ще излезе на яве,както при Катинската гора.И тогава вие евреиски помияри ще трябва да измислите друга по-голяма лъжа.А защо ли на Аушвиц сложиха нова табела???И сега там пише ,че в Аушвиц били "избити" 1 милион евреи.А на старата пишеше 4 милиона евреи.Къде се дянаха тези 3 милиона мъртви души???Ама големи смешки сте вие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти фашист ли си.бе?А може би си комуняга?!Еднакви са!Ако беше циганин или евреин,нямаше да говориш така.

      Изтриване
  2. Голям си спец по изгарянето на трупове - това ли ти е другото занимание, освен писането на психарщини в Интернет?

    ОтговорИзтриване
  3. Ама защо ние да сме тъпите,простите,лумпените,наркоманите,изродите,извратеняците и психарите,а вие да сте света вода ненапита?Защо не пуснете статия за зверствата през комунистическия режим,за Белене,Скравена,Ловеч,Гулаг и за безбройните злини,който нанесе комунизмът на човечеството?Няма такова нещо обаче да публикувате.И изобщо за какъв антифашизъм ми говорите,след като такова нещо в България няма!Щом антифа.ру, казва,че в България няма антифашисти,то за какво да се караме тука?Вие сте само утайката,испаренията на антифашизмът в България.След още 5г. дали изобщо ще се чува за вас???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, зверствата на т.нар. от теб "комунистически" режим бледнеят пред зверствата на капитализма в цял свят само за една произволно взета декада (ако не знаеш какво е декада, питай чичко гугъл :) ). Но за да ги видиш и осъзнаеш тези неща, е необходимо мозъкът ти да има поне една гънка (не от удар в ръб) и да се научиш да мислиш извън промивката на пазарните тинк-танкове.
      Хайде, успех в политическото ограмотяване! Peace, bro!

      Изтриване
  4. Като изчезнете от лицето на Земята няма да има нужда да се чува за нас. Нормалното човешко същество не е фашист. Един ден вас няма да ви има, Човечеството ще се отърси от човеконенавистните идеи. Нашата цел като антифашисти е да ви пречим да правите поразии докато този момент настъпи. Нашата идеология е хуманизмът - любовта към човека, за общество без експлоатирани, в което всеки ще има право на достоен живот спрямо потребностите. С достъпно здравеопазване, образование, досег с културните постижения. Обществен строй, който не унищожава природата, а всички хора ще са братя, независимо от цвета на кожата и етническия произход. Такива са идеалите, заради които ни мразите. После не се чуди, че ви имат за всичко това, което изброи. Нацизмът не е мнение, а престъпление, а при някои и диагноза. Вашата идеология е идеология на омраза и унищожение, докато нашата е на любов и съзидание. Така че не ни приписвай някакви извращения, които е възможно да са възникнали някъде исторически. Защото вашата идеология цялата е извращение и само уродства може да натвори. По-скоро си помисли кое повече ти харесва - нашата идеалистична визия за света или нацистките психарщини. Ние престъпления срещу човечеството не сме извършвали и не възнамеряваме да извършваме за разлика от вас, които гледате кого да нараните и се кефите на смъртта и мъченията. Заради именно тези ви напъни сте не само наши врагове, а на всички хора и такива ще си останете.

    ОтговорИзтриване
  5. Слез на земята и виж реалноста,а тя е,че ние ще бъдем винаги тука,докато я има бялата раса.Няма как да ни спрете,няма как да ни се противопоставите лице в лице,вие сте слаба,болна и уродлива еврейско-антифашиска помия.Какви светли идеали сте имали? Вашия идеал е да затриете бялата раса и няма как някой да ви остави да го сторите!Ние сме тук, вчера,днеска утре и завинаги!!!И винаги,когато си надигнете главите,ще се стоварваме като чук върху вашите уродливи глави.Не ви виждам как ще пречите на нас?След като сте в това незавидно положение в което ние ви поставихме.Там в мишите ви дупки завряни и зъзнещи от ужас и страх.Каква любов и съзидание при вас?Какъв хуманизъм има при вас?Освен хуманизъм към вредителите,паразитите и подчовеците.Може нацизмът да не е мнение,но ние нямаме мнение,а становище.И нашето становище е ,че вие сте обречени,че вие сте жертва,а ние вълкът.А вълкът винаги е гладен за овчици като вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бялата арийска раса е доказано генетично и интетлектуално по-добрата!Казано е от откривателя на ДНК-емпиричната и структура!

      Изтриване
  6. ПЛАМТЯЩИЯТ ГЕРОЙ...
    В памет на Пламен Горанов!
    -
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1818079.
    -
    http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_1818080_2.jpg.
    -
    http://2.bp.blogspot.com/-ZHbcAMBthGQ/UTTNrvLjoZI/AAAAAAAAb6k/yw3z4QfCxTY/s1600/Пламен-Горанов-почина.jpg.
    -
    http://bulgarialand.files.wordpress.com/2013/03/he-died-plamen-goranov.jpg?w=820.
    -
    -
    Пламен е пламък запален.
    Със свойта плът и дух да гори.
    За миг стана герой за свободни.
    И враг за презрените робски души!
    -
    Това е миг от свобода саможертва.
    Да унижиш управници зли.
    Те не мислят за гладните хора.
    А богатеят с големци, големци!
    -
    Отчайваща жертва на роба.
    Срещу богаташи престъпници зли.
    Но те разбраха героя с палежа.
    И Възвестиха национален „Герой“ на плача!
    -
    Такива герой им трябват.
    Да се убиват сами.
    Срещу тях да няма куршуми.
    И взривове над управници зли!
    -
    На Нас ни трябват нови герой.
    С оръжие срещу юдейския гнет.
    Да заличим тази проказа.
    Убиици от световния ред!
    -
    Стефан д-р Д Чолаков.
    -
    http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2013&p=poetbg&title=%D0%C0%C4%CE%D1%D2%C8+%C7%C0+%C1%C8%D2%C8%2C+%C2%C8%C5+-+%CD%C8%C5+%21.
    -
    6 март 2013.
    Sverige
    -
    ПРЕПЕЧАТАЛ ВЪВ ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА ПЛАМЕН - 40 ДНИ - В ДЕНЯ "11 АПРИЛ" - НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАТВОРНИЦИ - НА СЪВЕСТТА !
    -

    ОтговорИзтриване
  7. Пич, виж...аз съм антифашист и антикомунист едновременно...това е и позицията на 90% от хората. Аз съм анархист, но това няма значение. Не мразя ромите, мразя мангалите, които заслужават да ги мразя, наравно с всички други, които заслужават да ги мразя....просто не ги слагам всички под общ знаменател. Смятам, че една част от циганите е непоправима измет, друга е просто жертва на политиците (и аз ако можех да не плащам ток, и аз нямаше). Политиците са врага...много добре знаеш, че законите не са равни пред цигани и българи...циганите ли са виновни или политиците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е!Щом има как да не се плаща-не се плаща!Държавата ни не е в ред и на циганите им е добре така.И ние няма да си плащаме тока,ако не ни закачат.Политиците трябва да ги побийваме периодично и тогава може нещо да се промени!

      Изтриване