сряда, 2 май 2012 г.

Боливия национализира най-големия доставчик на ток в страната



Правителството на Боливия национализира доставчика на ток Empresa Transportadora de Electricidad (TDE), който е собственост на испанската енергийна Red Electrica Española (REE), предадe Reuters. На 1 май боливийският президент Ево Моралес заповяда на армията да превземе централата на фирмата в Koчабамба.

"В чест на целия боливийски народ..."

Моралес обоснова мярката с това, че испанската фирма не е инвестирала "адекватно" в Боливия. Това е поредната национализация в Южна Америка на испански активи. Миналия месец Аржентина присвои дела на енергийния гигант Repsol в местната петролна компания YPF, като използва подобен аргумент.

"В чест на целия боливийски народ, който се е борил да възстанови природните ни ресурси и основните услугим ние национализираме TDE", обяви държавният глава, известен с левичарските си възгледи. Той изнесе реч по повод Деня на труда в президентския дворец в Ла Пас. "Боливия все още се нуждае от партньори, но не и от собственици", добави Моралес.

Президентът Ево Моралес, който стана известен с опитите да върне природните ресурси на местните жители, неведнъж използва 1 май, за да обяви национализация на частни компании. На тази дата през 2006 г. президентът обяви одържавяването на петролните компании с дейност в южноамериканската държава.

Капитал

Вижте още:

Боливия си върна сребърна мина от канадска компания

Канадците от „Дънди Прешъс Металс” тихомълком крадат златото от Крумовград

Няма коментари:

Публикуване на коментар