вторник, 28 август 2012 г.

Канадците от „Дънди Прешъс Металс” тихомълком крадат златото от Крумовград



Най-старото златно находище в Европа, давало бижута на Древна Троя падна под канадско робство. С помощта на правителството, незнайни чужди концесионери продължават да крадат България без капка срам! Няма абсолютно никакъв, било то държавен или обществен контролен орган, който да се занимава с мониторинг върху дейността на канадците в града при източните Родопи. Великата договорка между държавата и канадците, е че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато! Може ли човек да си представи по-голям подарък за чужденците и по-голямо унижение за народа?!

Най-старото златно находище в Европа, това в Крумовград е на път напълно да потъне в ръцете на алчните концесионери от канадската компания “Дънди прешъс металс”, като за случващото се там не знае никой, а чужденците се ползват с пълна свобода и спрямо тях липсва какъвто и да е било контрол. Оказва се, че безумията в нашата страна наистина са безконечни след като на яве излезе факта, че спрямо чужденците захванали се да проучват златното находище в Крумовград не се оказва никакъв контрол. Няма абсолютно никакъв, било то държавен или обществен контролен орган, който да се занимава с мониторинг върху дейността на канадците в града при източните Родопи. Липсата на контрол, екологичен и чисто технически, даде възможност на фирмата “Дънди”, която между другото вече нанесе невероятни екологични и обществени щети върху населението на Челопеч, където канадците също държат концесия за добив на злато, да прави абсолютно всичко което пожелае. Естествено на първо място и да краде! Защото кой би могъл да докаже, че в 1 килограм руда има 6, а не 16 грама злато след като никой държавен орган не следи за тези параметри. Същото е положението и спрямо екологичната страна на въпроса, където технологии които смятат да използват “модерните канадци” за добив на благородни метали са толкова архаични и толкова вредни за околната среда, че съвсем скоро тази част на Родопите ще се превърне в пустиня!

Въпреки десетките граждански протести и организирани митинги на гражданите в Крумовград обаче, думите им не само че не притесняват чуждите инвеститори, но дори напротив.

Цинизмът на канадците спрямо народа и държавата ни в последно време достигна такива размери, че от “Дънди” счетоха за нормално да предложат един вид “легален подкуп” на част от местното население.

Съвсем спокойно от фирмата предложили на крумовградчани няколко “нови проекта” с които да се издържат през следващите години. Нещо от рода, ще ви бутнем някой официален лев, само вие да си траете докато ние сме тук! Това крайно цинично отношение, както към населението, така и към държавата обаче, както за съжаление често става у нас, остана напълно незабелязано от  страна на държавата и съответните служби. Макар и едно подобно деяние най-сериозно да заслужава вниманието на ДАНС например, които обаче предпочитат да се занимават с всякакви други напълно несвойствени за дейността им неща, но не и с държавна сигурност и националното достойнство. Как например ДАНС не обърна внимание как подноса на целия народ една чужда компания буквално изнася националното ни богатство.

Великата договорка между държавата и канадците, е че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато! Може ли човек да си представи по-голям подарък за чужденците и по-голямо унижение за народа?!

Едва ли има смисъл да коментираме за съответните “подаръци” които канадците са направили на правилните хора за този така мил дар към тях. Това едва ли подлежи на съмнение, особено при тези скандални условия, които по безобразен начин ощетяват държавата ни. Не стига, че от “Дънди” изцяло ще унищожат природата и културно-историческото наследство из регионите по които се изявяват, но и ще напуснат България с няколко милиарда евро, докато държавата ще е прибрала за това време едва 2-3 милиона. Ужасът допълнително се допълва и от факта, че златното находище в Крумовград е доказано като едно от най-старите на континента. Според учени от световен мащаб, няма съмнение, че именно от него е черпила злато и великата Троя. Разстоянието между Крумовград и Троя е само 130 км, а галериите в находището от този период са запазени и до днес. Е поне, докато в рудника не влязоха канадците за които Троя звучи, като Гага. Вместо да превърнат от това място национален исторически паметник нашата държава го подари на едни хора, които между другото според официалната им история дори не разбират от злато добив, тъй като се занимават главно с недвижими имоти!

Това не попречи обаче според последните информации, същото това правителство освен Челопеч и Крумовград да подари на чужденците още 12 концесии или общо 14 такива!!!

Безобразието стигна до там, че дори “Дънди” стана спонсор на националния ни отбор по художествена гимнастика и започна да рекламира руда по БНТ, като че ли ето сега някой роден пенсионер ще си закупи от тях малко благороден метал.

В този смисъл още по скандален е и факта, че нито ДАНС, нито друг орган полага някакви усилия да разбере, освен златото, колко сребро например или други скъпоценни метали вадят от въпросните находища така милите концесионери.

Според специалисти, канадците без какъвто и да е контрол, напълно спокойно черпят от рудника още няколко благородни метала за които естествено нямат никаква концесия. И всичкото това е бонус, защото явно са си платили, където и на който трябва.

Друг изключително смешно е, но в същото време и много обиден факт е, че в момента в Крумовград от “Дънди” твърдят, че проучват находището! Нещо толкова безумно като твърдение, че чак скандално. Нашата малка държава от години е толкова добре проучена и цялата документация за всички находища на територията ни е толкова подробна и детайлна, че е напълно абсурдно някой да твърди, че смята тепърва да проучва нещо. Точно обратно. От “Дънди” идеално знаят как са получили на готово всичката информация относно находищата у нас и че не са похарчили дори 1 лев за някакви нови проучвания. Всъщност, като почти всички компании и канадците действат по-старата добре изпитана схема на “ПР за балъци, чрез информация в медиите”. Какво точно правят канадците? Както и много други компании, така и “Дънди прешъс металс” са фирма е “листвана” на борсата в Лондон и с чийто акции се търгува ежедневно. За да се качи цената им, най-простата схема е чрез публикации в медиите според, които компанията се развива все по-блестящо и взима нови и нови находища с огромни бъдещи перспективи.

Така от “Дънди” редовно примъкват “свои журналисти” в Челопеч, Крумовград и скоро и по новите си придобивки у нас, като вследствие на това из родните медии излизат материали с успехите на златотърсачите от Канада.

Логично една част от тези материали, случайно или не, веднага се препечатват в английските и американски медии, което пък автоматично покачва доверието в компанията и вдига цената на акциите им на борсата. Ето така се правят милиони. Получава се следното.

Освен, че подаряваме милиарди в злато и други скъпоценни материали на нашите любими чужди инвеститори, ние редовно и им помагаме да покачват цената на своите акции и да разделят помежду си всяка години, нови и нови милиони евро.

И всичко това, докато малкото бедни българи в този забравен от Бога и справедливостта район се борят с последни сили да запазят миналото но своите родители и земята, която ги храни вече стотици години. Е, накрая логично изниква въпросът – защо все така се получава. За съжаление обаче, толкова логично се явява и отговорът – защото няколко корумпирани до цинизъм хора не спират да крадат от своята родина и ни най-малко не милеят, нито за история, нито за култура, нито за народ, нито за бъдещето на България.

Васил Петев



Вижте още:


Помнете Челопеч, пазете Крумовград!
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Pomnete-Chelopech-pazete-Krumovgrad.html


Боливия си върна сребърна мина от канадска компания

Боливия национализира най-големия доставчик на ток в страната

1 коментар:

  1. За такива прошка няма!!!Цялото правителство заедно с канадците да копат злато до живот за да поправят всички нередности и щети на България и нейната екосистема.Мините да се вземат от държавата и да се контролират от народа!

    ОтговорИзтриване