вторник, 28 август 2012 г.

Боливия си върна сребърна мина от канадска компания



Боливийското правителство съобщи, че поема контрола върху две мини за сребро и индий, експлоатирани от 2007 година от филиал на канадската компания Саут Американ Силвър /South American Silver /SAS/. 

Правителството на страната ще управлява дейностите по проучване и добив в мините на 340 километра от Ла Пас, след като констатира, че канадската компания не е преподписала договора за концесия, съобщават властите.

Боливийските власти уточняват, че не са имали "директен договор със SAS и никакъв регистър не го доказва".

Говорител на канадското министерство на търговията посочи, че Канада е много разочарована от решението, което "изпраща негативен сигнал на канадски и други чуждестранни инвеститори".

След идването на власт на правителството на ревностният последовател на Че Гевара Ево Моралес през 2006 г., Боливия започна план за национализация на подземните горива, телекомуникациите и минералните ресурси, които бяха в ръцете на многонационалните компании. 

SAS трябваше да инвестира около 50 милиона долара до 2014 г., за да завърши етапа на експлоатация и предварителни проучвания за добив на сребро и индий, рядък метал, който се използва в производството на плоски екрани с течни кристали /LCD монитори/.

БГНЕС

Вижте още:

Боливия национализира най-големия доставчик на ток в страната

Канадците от „Дънди Прешъс Металс” тихомълком крадат златото от Крумовград

Няма коментари:

Публикуване на коментар