събота, 1 септември 2012 г.

Помнете Челопеч, пазете Крумовград!



Във вторник „Болкан Минерал анд Майнинг“ /БММ/, дъщерна компания на „Дънди Прешъс Металс“, публикува открито писмо до парламента и медиите срещу „поредицата тенденциозни и неверни публикации в „Стандарт“ и други издания, целящи да дискредитират канадския инвеститор и проекта за рудник на Ада тепе. Тъй като съм автор на цитираните в изявлението статии за дейносттта на дружеството в Крумовград и Челопеч, чувствам се лично засегнат и искам да отговоря на претенциите им. „Дънди“ ме обвинява в „медийни манипулации, откровени лъжи, насаждане на страх сред местните хора и работа срещу интересите на Крумовград“.

На първо място съм безкрайно възмутен от високомерното отношение на шефовете на златодобивната компания, които очевидно мислят родопчани за бавноразвиващи се и заблудени хора, които не виждат благоденствието, което щял да им донесе бъдещият рудник. Кой съм аз, че да манипулирам бай Мехмед Хасан от Овчари, който на общественото обсъждане попита началството на БММ защо в местностите, където „Дънди“ бият сонди, впоследствие масово измират пчелите и костенурките. Защо на бял свят се появяват животни с малформации – телета с две глави и мъртвородени добичета? Кой може да излъже хората от Звънарка, където при сондажните работи почнали да пресъхват чешми?

От няколко години жителите на Крумовградската община са изправени пред драматичен избори – дали да вярват на експертизите и обещанията на БММ, или на очите си и здравия разум. Кой може да ги убеди, че взривяването на 14 тона експлозиви седмично на Ада тепе /на 1,5-2 км от центъра на града/ няма да се отрази на здравето и на живота им, че няма да разруши домовете им?

Още повече, че пред нас е само печалният опит на Челопеч – в северозападната част на селото от силните подземни бомбардировки в рудника на „Дънди“, които гърмят три пъти на денонощие, техните къщи се рушат – падат стени и тавани, оградите се усукват. През разцепените стени в стаите им влизат гущери, а при дъжд се пълнят с вода.

Златодобивната компания извади експертиза, че не са виновни взривовете и сградите се рушат заради калпавото строителство. Но кой ще убеди челопечани, чиито къщи 40 години са стояли непокатимо, че изведнъж случайно се напукват заедно с началото на интензивните взривни дейности? Та нали утре, когато домовете в Крумовград почнат да падат, „Дънди“ ще извадят научно-обоснована експертиза, че силният вятър ги събаря.

БММ обеща да развива златодобива „в хармония с други традиционни за района дейности – тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство“. Интересно защо не го е правила досега в Челопеч? Там в градините, намиращи се до шахтите на рудника и хвостохранилището, изсъхват овощните дървета и зеленчукът. „Садим, без да берем“, каза ми на шопски Сийка.

Защо шефът на компанията г-н Алекс Нестор не каже колко крави и овце са останали в селото на „Челопеч майнинг“ и защо месото на животните пожълтява, добитъкът непрекъснато боледува и мре?

Една от големите тревоги на хората е да не бъде отровена с химикали от хвостохранилището река Крумовица. „Дънди“ дава пълни гаранции и рекламира някаква супермодерна система за пречистване и връщане в оборот на голямата част от водата.

Само че дейнията им в Средногорието говорят за друго. Дълги години „Челопеч Майнинг“ трови с арсен и тежки метали река Тополница под благия поглед на санитарните власти. Едно от селата по поречието – Поибрене, е близо до хуманитарна катастрофа. Новородените и децата масово боледуват от бронхопневмонии, анемии, бъбречна недостатъчност, заболявания на щитовидна жлеза, ракови болести.

Тополница е заприличала на златната река от приказките – мени си цвета по няколко пъти на ден, често явление е рибите да плуват с коремите нагоре. Най-зловещото е, че никой не предупреждава местните хора години наред, че пият отровна вода – нито държавните органи, нито промишлените замърсители. Политиката на „Дънди“ е да изпуска целогодишно в реката отрови над нормата и чинно да си плаща наложените от санитарите глоби в размер на няколко хиляди лева месечно. Какво ще ги спре да правят същото и с Крумовица – да сипват в нея арсен и и да си плащат глобите?

Можете да заведете най-големите фенове на „Дънди“ да видят хвостохранилището край Челопеч, чийто токсичен прах вятърът разнася понякога чак до Копривщища. На селищата, които се периодично оплакват от замърсяване и геноцид – Поибрене, Карлиево и Църквище, „Дънди“ дава по 20 хиляди лева годишно, като извинение.

Не съм човекът, който ще тръгне да лъже хората в Родопите. Те не са глупаци, напротив те са мъдри, честни и трудолюбиви хора. За мен е изключителна чест и всеки път идвам в Родопите като на поклонение. Те просто не желаят Ада тепе да бъде взривен, смлян на брашно и натъпкан със стотици хиляди тонове опасни химикали – ксантогенати и дитиофосфати. Те просто желаят да запазят чиста приказната си природа и поминъка. Мечтаят техните деца и внуци да растат здрави. Бай Мехмед се бърна към шефовете на „Дънди“ с думите: "Истината приказвам. Искаме да живеем. Хубаво мислете, по-добре си вървете." Ясно и просто е, какво неразбираемо има?

Кандците и техните глашатаи смятат местните хора и противниците на златната мина за индианци, които от простотия, необразованост и наивност слагат прът в колелото на прогреса.

Затова ще завърша с един индиански лаф: „Само когато последното дърво бъде отсечено, последната река – отровена, когато последната риба бъде уловена, само тогава ще разберете, че парите не могат да се ядат.“


Вижте още:

Канадците от „Дънди Прешъс Металс” тихомълком крадат златото от Крумовград

Боливия си върна сребърна мина от канадска компания

Боливия национализира най-големия доставчик на ток в страната

Няма коментари:

Публикуване на коментар