вторник, 11 септември 2012 г.

Противоестествените взаимодействия между БСП и крайните националисти

Писмо от сдружение “Солидарна България” и партия “Българската левица” до председателя на ПЕС


Сергей Станишев подкрепя подписката инициирана от ВМРО (снимка в-к “24 часа”)

Уважаеми г-н Председател,


„Солидарна България“ обединява граждани, изповядващи ценностите на социалната демокрация. Сдружението съществува от началото на 2010 година. Предметът ни на дейност, записан и в устава, е: да създадем дискусионна мрежа от граждани, изповядващи ценностите свобода, справедливост, солидарност и да работим за утвърждаването им в българското общество.

Партия „Българската левица” обединява социалисти по убеждение и поведение, леви демократи, леви земеделци, еколози, антифашисти и всички социалноориентирани хора. Социалната справедливост, солидарността, равенството, взаимопомощта и недискриминацията са цели на нашата политика. Партия „Българската левица” е член на Европейската лява партия.


Обръщаме се към вас тъй като напоследък с притеснение констатираме засилващи се крайно националистически нагласи в българското общество, създаване на нови и събуждане на стари фашизирани структури. В икономическата криза дори парламентарно представени партии са изкушени понякога да използват националистическа риторика, за да увеличат електоралната си подкрепа.

Тъкмо като граждани с леви убеждения сме в недоумение от колаборацията между членуващата в ПЕС – БСП и местна партия с крайно националистически, расистки послания – ВМРО. Наблюдаваме внимателно еволюцията, която преживява ВМРО в последните години. От умерена националистическа и парламентарно представена организация, тя методично се превръща, особено след изпадането си от Народното събрание, в крайно националистическа партия, ползваща услугите на  улични лумпенизирани агитки, чиито прояви традиционно са ксенофобски и дори граничат с неонацизма.


Ще подкрепим това наше категорично становище със следните факти:

През юни 2010 година група младежи, антифашисти, бяха нападнати и жестоко пребити в трамвай № 20 в предградие на София. Потърпевшите бяха тръгнали на митинг за защита правата на настанените в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Кървавите кадри от мотрисата обиколиха печатните и интернет медии (1). Журналисти, членуващи в „Солидарна България“, алармираха за увеличаващата се вълна на неонацистки изстъпления и недосегаемост (2). По време на последвалия съдебен процес срещу осем млади неонацисти, те бяха подкрепени от младежкия лидер на ВМРО и общински съветник в СОС Ангел Джамбазки. Не е чудно, че на последните местни избори част от листата за общински съветници на ВМРО беше и един от задържаните за побоя.

„Ние сме нацисти с добри сърца, мразим комунизма и черните деца“ е любимо стихче на активистите, близки до ВМРО. На сайта на младежката организация на ВМРО (3) всяка година 9 септември (денят, в който през 1944г. в България на власт идва антифашистката коалиция Отечествен фронт) се отбелязва като черен ден в нашата история.

На 17 април 2011 година беше организиран от ВМРО протест срещу членове на сектата „Свидетели на Йехова” в Бургас, който се изроди в погром. Случилото се беше записано от участник и качено в интернет (4). Погромът завърши с петима ранени. Събитието е организирано без разрешение от общинската администрация. Протестиращите скандират „Изроди!”, „Умрете!” и то пред погледа на пристигналите вече полицаи. Зам. председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в свое изявление отново оправда погромаджиите. Абсурдността на това действие се подсилва от факта, че господинът по това време беше председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичният общински съвет, избран за общински съветник с листата на управляващата партия ГЕРБ. В същия стил се изказа и другият заместник председател на партията – Костадин Костадинов. Според него членовете на религиозната общност „Свидетели на Йехова” са провокирали нападението с активността си и последвалият погром е нормална реакция.

Още на следващия ден „Солидарна България“ призова всички парламентарно представени партии (включително БСП) да се откажат от всякакви коалиции с ВМРО и да създадат ”санитарен кордон” около тази партия, поне  докато ръководството на партията не осъди действията на членовете си в Бургас (5). За съжаление заместник председателите на ВМРО направиха поредица изказвания, в които подкрепиха извършителите, а от страна на българските партии последва оглушително мълчание. Очакванията за подкрепа от ВМРО на изборите отново натежаха пред ценностите на демокрацията и законността.

През февруари тази година, за девети пореден път, с любезното съдействие на ВМРО беше организиран от българските неофашисти т.нар. Луков марш. Ген. Христо Луков (1888-1943 г.) е водач на Съюза на българските национални легиони, близък до идеологията на Третия райх, разстрелян от бойна група на антифашистката съпротива в България. След като организаторите бяха прогонени от залата, наета за планираната конференция преди марша, ВМРО любезно им предостави салона в своята централа на ул. „Пиротска“5 в София за провеждане на събитието. Членове на ВМРО участваха и в конференцията, и в последвалото факелно шествие. На въпросната полунелегална „научна” конференция, според съобщения в различни сайтове, е протекла под наслов „Европа на свободните нации, а не диктатура на евробюрократите”, но участниците са обсъдили и други въпроси като „положението в Европа и белия свят с акцент върху национализма като единствено спасително решение за бялата раса като цяло” (6)

Въпреки всички изброени  случаи през месец април 2012г. парламентарната група на БСП покани ръководството на ВМРО на официална среща в българския парламент. Само ден след срещата, от ВМРО организираха поредната си емблематична изява (7). В столичен район техни членове обикаляха с факли в ръце улиците в непосредствена близост до квартал с преобладаващо ромско население. Както ви е известно факелните шествия са характерен елемент от символиката на нацистките и неонацистките сборища. „Бийте турците!”, „Сърбите по пет на нож!” и „Граница с Хърватска!” са били част от призивите на младите „войводи“ (или неонацисти?). Странно е и друго – че квартал, който традиционно не създава никакви проблеми, свързани с обществения ред и междуетническо напрежение, изведнъж привлича интереса на националистическите агитки и техния кандидат за фюрер – Джамбазки.

Ден след проявата, в централата на БСП, до градското ръководство, както и до Българския антифашистки съюз беше изпратена декларация, подкрепена с подписка на членове и симпатизанти от потърпевшия софийски район. Никоя от тези висшестоящи структури на социалистическата партия не реагира.  Социалистическата партия обеща подкрепа за подписка инициирана от крайно националистичната ВМРО по комунален проблем в София. И на свой ред БСП получи подкрепа от ВМРО за събиране на подписи за възобновяване на проекта АЕЦ Белене. В продължение на три месеца членовете на двете партии рамо до рамо говореха и убеждаваха гражданите да подкрепят двете инициативи (8). А председателят на БСП не се притесни неведнъж да бъде сниман редом със зам. председателя на ВМРО Ангел Джамбазки.
Междувременно ВМРО организира и проведе още две събития, които оформят ксенофобския й облик: пореден поход с факли и расистки скандирания до квартал с ромско население (9), както и хомофобски протест в центъра на София (10). Нито общинската и национална власт прави опити да се противопостави на тези незаконни изяви, нито опозицията в лицето на БСП.

Един от резултатите от описаното сътрудничество между БСП и ВМРО е премахването на бариерите за общи действия между членове на младежките организации на двете партии. На организирани от ВМРО ксенофобски прояви бяха забелязани членове на младежката организация на социалистическата партия.

Добре знаем, че една основните причини за избухване на Втората световна война е дълбоката социална и икономическа криза в Германия. Притиснатите в ежедневието си хора лесно разпознават като основен враг и причинител за несгодите техни сънародници от малцинствен произход. Но левите, социалистически партии би трябвало да са научили урока на ХХ век и да полагат максимални усилия да не допускат фашизма и националсоциализма да избуят отново.

Имаме основателни съмнения, че БСП  е загубила способност да разпознава проявленията на ксенофобията, крайния национализъм и неофашизма и в днешните условия. Проявяваме разбиране към ситуацията около партията, която не може да разчита на трайно партньорство със значими политически сили, но не смятаме, че има право да се хваща „като удавник за сламка“ за организации като ВМРО. Считаме, че една съвременна социалистическа партия трябва да подържа в политиката си коалиционна хигиена. И да спре взаимодействието си с тази формация, поне докато тя не се разграничи категорично от крайно десните прояви и функционери в своите редици, и не докаже с делата си, че е способна да се върне на пътя на умерения патриотизъм. Социалистическата партия го дължи не само на себе си и своите членове, но и на лявата и антифашистката идея като цяло.

Обръщаме се към Вас с надеждата да упражните влияние върху ръководството на БСП крайно дясната организация ВМРО да не става част от коалицията, която социалистическата партия ще състави за парламентарните избори през 2013г. Подобна коалиция би затвърдила позициите на иначе маргиналната в момента партия и би й позволил да разгръща от още по-висока трибуна своите ксенофобски позиции.


С уважение:


5 коментара:

  1. "Защото сме националсоциалисти". Следващия 9 септември БСП няма да поднася цветя на Паметника на антифашистите, а ще размахва факли в центъра на София срещу комунизма. МВРО - дясната ръка на бешопарите.

    ОтговорИзтриване
  2. Вчера се върнахте от деветосептемврийският ви празник край Пловдив и още преживяте кюфтаците на Станишев и вече лаете против вашите другарчета от Бсп. Не яжте,това,което сте храчили другарчета комунисчета.А може би ви се усладиха храчките?

    ОтговорИзтриване
  3. Пускаме нещо срещу БСП и ти веднага скачаш - нали трябва да си заслужиш хонорара бешопарски

    ОтговорИзтриване
  4. Какво ми пука за тези уядени,крадливи и супер забогатели на гърба на гласуващите за тях,боклуци от БСП?Никога не съм имал добро мнение за тях.Но вие сте в един отбор,когато трябва да се лае и скверни честа на достойни българи.Исползвате евродепутатите на БСП за да алармират Европарламента и по-специално, комисията за борба с расизмът и ксенофобията и по този начин да противодействате на нас.Расправата на ДАНС над мен и още хора в Vbox7, беше пак, благодарение на другарчетата ви от БСП.Всяка година исползвате връските си с соц.партията за да се пробвате да спрете Луков марш.Какво прави Милен Илиев толкова време като общински съветник от БСП???Постояно ходите на празниците на псевдо социалистите и слушате речите на онзи педераст Станишев,а той ви храни с безплатни кибапчета и кюфтета.Няколко пъти ви писах, не ближете,там където сте храчили,но вие пак не спирате.Просто вашата слабост и безпомощност спрямо нас, ви кара да ръсите лъжа след лъжа. И утре да не тичате пак в ДАНС да се оплаквате от мене,че съм бил терорист и съм бил тартор на паравоена групировка.Това,че съм шамарил няколко от вас,не значи,че трябва да лъжете.

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно е как изведнъж един от резултатите от описаното сътрудничество между БСП и ВМРО е премахването на бариерите за общи действия между членове на младежките организации на двете партии. На организирани от ВМРО ксенофобски прояви бяха забелязани членове на младежката организация на социалистическата партия.Но няма нищо случайно на този свят, общо взето всеки гледа да бъде добре нали така!?И ако му се отдаде възможност ще направи всичко.Статията е интересна често посещавам блога ви и винаги откривам по нещо пикантно.Хубаво е да сме си националисти и да пазим своето.

    ОтговорИзтриване