сряда, 12 септември 2012 г.

Демонстранти свалиха знамето от посолството на САЩ в Египет и го изгориха


Египетски демонстранти се покатериха по стената на посолството в САЩ в Кайро и смъкнаха американското знаме, предаде Ройтерс. Демонстрантите протестирали срещу филм, който се снима в САЩ и който - според тях - нанасял обида на пророка Мохамед. Посолството на САЩ в Кайро е недалече от площад "Тахрир" в центъра на столицата.

На мястото на американското знаме протестиращите се опитали да поставят черно знаме с надпис "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк". На стената на посолството със спрей бил изписан лозунгът "Ако вашата свобода на словото няма граници, тогава приемете нашата свобода на действие".

Смъкнатото американско знаме било разкъсано и изгорено.

"Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят", заявил Исмаил Махмуд - активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Мубарак. Повечето протестиращи били членове на ислямистки групировки. На стената на посолството се покатерили двайсетина души, а около тях имало тълпа от 2000 души, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Според мюсюлманската догма всяко изобразяване на пророка Мохамед се смята за обидно.

В декларация, разпространена от посолството на САЩ в Кайро се отхвърлят "категорично действията на онези, които под прикритието на свободата на словото накърняват религиозните вярвания на други".

Египетската коптска църква също осъди "коптски християни, които живеят в чужбина и финансират филм, който е обиден за пророка Мохамед".

Ройтерс посочва, че така и не е ясно за какъв филм става дума.

Според агенцията вероятно става всъщност дума за събитие, което ще бъде излъчвано по телевизията и което е организирано от скандалния пастор Тери Джоунс, разгневил преди време мюсюлманите, като изгори копие на Корана. Събитието, което ще се състои във Флорида, е наречено "Международен ден за съд на Мохамед" и на него пророкът на исляма ще бъде изправен пред символичен съд.


Вижте още:

Убиха американския посланик в Либия
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Ubiha-amerikanskia-poslanik-v-Libia.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар