петък, 7 декември 2012 г.

4 декември 2012 – флашмобът в подкрепа на Чавдар Янев



Чавдар Янев и съпругата му Латинка Георгиева са хората успяли да осъдят „Топлофикация” – София за 11 години, 10 месеца и 5 дни. Чавдар обяви гладна стачка пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Той пита: „Къде е равенството пред закона?” и  „Защо монополите могат да осъдят обикновения гражданин за един ден, а обратното да отнеме 12 години?”.


На 4 декември около 50 души се събраха пред сградата на ВСС да изразят подкрепата си към Чавдар Янев. Те застанаха редом до него със запалени свещи в ръце, някои бяха изрисували плакати „Народа ще ви съди” и „Топлофикация = крематориум”. Входът на сградата протестиращите облепиха с червени ленти с надписи „Не работи поради некомпетентност и корупция” и „Трябва ли да гладуваме за правата си!”. Няколко ленти бяха залепени и по колоната, на която е закачена табелата на ВСС, а върху тях беше изписано „Колониална система”, „Подлоги”, „Преатели”, „Гнило", „Садисти", „Мафия", „Геноцид", „Хрантутници”. Това беше и намек към „протестиращите” във Фейсбук, чиято активност се приключва с писане по виртуалните стени на социалната мрежа.


„Не може хората да се съдят на конвейер като животни, а когато човек съди монополисти просто да го изстискват – всичките му финанси и нерви, защото се е осмелил да съди системата.” каза самият Янев.


В продължение на почти 12 години семейството му се опитва в опит да докаже, че няма 7, а 4 радиатора, докато в същото време дружеството успява на няколко пъти да ги осъди по бързата процедура. В крайна сметка те осъждат „Топлофикация” да плати само 100 лева, за да не товарят останалите потребители с покриване на иска. Дружеството не само, че не плаща присъдените 100 лв., но и продължава да търси старите  несъществуващи дългове.


Според Чавдар случилото се с него е масова практика в съдебната система. „На мен ми отне 12 години да докажа една елементарна грешка във фактурите на „Топлофикация”. Не може 12 години някой да взима заплата и да не свърши работа за 5 стотинки. Чиновникът в един момент не се контролира, а постоянно се нарушава основният закон – Конституцията”.


„Дойдох да стисна ръката на този човек” заяви един от протестиращите. „Това, което прави е за всички нас. Благодарен съм, че надигна глас. Само в София има стотици хиляди потърпевши от произвола на монополистите и те трябва да осъзнаят, че ако не протестират, той ще продължи”. 


В същия дух се изказа и друг демонстрант.: „От години тормозят семейството ни с нереални сметки към „Топлофикация”. Според тия обирджии дължим хиляди левове за апартамент без радиатори. Абсурдът е, че има констативни протоколи, устяновяващи, че апартаментът не се отоплява от „Топлофикация”, но в същото време се изпращат набъбнали сметки с лихви и заплахи за съд. Подобно е и положението със студената вода. Непрекъснато надписват кубици, въпреки че сме с изрядни водомери – „ако мине”. С триста зора накрая признават, че ще трябва да коригират сметките, но на нас ни отнема дни разкарването и нервите. И така до следващия път. Поне един милион души има вързани към тия рекетьори – 1 процент от тях да се съберат, където трябва с по една парнаджийска тръба в ръка и нне „Топлофикация”, ми и заплати, пенсии, здравеопазване ще се оправят.”





















Вижте още:

Софиянец обяви гладна стачка след съдебен спор с Топлофикация. Готвят протест в негова подкрепа.
http://actionredbg.blogspot.com/2012/12/Sofianec-obyavi-gladna-stachka-sled-sudeben-spor-s-Toplofikacia-Gotvyat-protest-v-negova-podkrepa.html

Доматена атака срещу Съдебната палата
http://actionredbg.blogspot.com/2012/10/Domatena-ataka-srestu-Sudebnata-palata.html

Млада жена наряза знамето на ЕС пред кабинета на главния прокурор
http://actionredbg.blogspot.com/2012/10/Mlada-zena-naryaza-znameto-na-ES-pred-kabineta-na-glavnia-prokuror.html

1 коментар:

  1. Whаt's Taking place i'm neω to thiѕ, I ѕtumbled upon this I've discovered It positively useful and it has aided me out loads. I'm hoping to givе a contrіbution &
    assist ԁiffeгent сustomers lіke its helped me.
    Gоod job.

    My wеblog :: payday loans

    ОтговорИзтриване