вторник, 22 януари 2013 г.

Държавен терор над гладуващите деца в Сопот



Груб натиск върху гражданската позиция на учениците от специализирания техникум по оръжейно производство „Генерал Владимир Заимов“ се оказва след спонтанното им шествие в подкрепа на гладуващите им родители от ВМЗ. Младежи са били привиквани да дават обяснения в полицията, а учители и синдикалисти са ги съветвали да стоят мирно в клас.

Затова и днес по обяд учениците от професионалната гимназия не дойдоха пред портала на ВМЗ. Тази сутрин в училището са дошли синдикатите от оръжейницата и инспектори от РИО, които са обяснили, че не това е начинът за изразяване на солидарност. Учениците разказаха, че след протеста вчера са викани да дават обяснения в полицията. 

"Заплашиха ни с изгонване с по две неизвинени отсъствия. Днес са викали много ученици в дирекцията за наказвания. Имаше и прибрани от полицаите за показания. Чувствам се заплашена от това, което се случва, все пак аз съм част от това", каза Стефани Стефанова, ученичка в професионална гимназия "Владимир Заимов".

"Мен все още не са ме викали при директорката, ама сигурно ще ме извикат след това, което говоря", каза още тя. Нейните приятели, които са извикали, са казали, че ще ги наказват.

"Някои даже ги заплашиха с изгонване. И после как няма да ходя да протестирам, като хората няма с какво да си платят водата и тока, и после ние сме виновни" - това пък каза друг ученик от същата гимназия – Тодор Гайдаров.

Междувременнно полиция окупира кръстовищата около ”ВМЗ-Сопот”. Над 150 полицаи блокираха всички подстъпи към завода малко преди работниците да излязат за поредния си протест. Около 500 работници от ВМЗ – Сопот, блокираха за час Подбалканския път в района на оръжейницата. И днес те бяха категорични, че няма да подновят работа, докато не им бъдат изплатени дължимите заплати.

Голяма част от хората коментираха, че на практика са в гладна стачка, защото няма с какво да купуват храна и вече не им дават вересии. Протестът премина при засилено полицейско присъствие, подсилено от части от пловдивското звено за борба с безредиците. До инциденти не се стигна, а полицията отбиваше движението по обходен маршрут.

"Ние сме учудени защо толкова полиция ни пази" - това бяха думите на един от работниците във ВМЗ-Сопот по време на протеста. Друг служител попита: "Не ги ли е срам да пращат толкова жандармерия заради децата. Заради децата, ние стоим вътре мирно и кротко". 

Директорката на сопотската гимназия "Владимир Заимов" - инж. Катя Адърска-Даскова, която активно участваше в тормоза над децата заяви от сайта на училището: “Не трябва да се допускат анархични и необмислени действия, които водят до хаос и нарушаване на закона. Призоваваме учениците да спазват Правилника за дейността на училището, да не се въвличат в нерагламентирани и незаконосъобразни мероприятия. Предстоят ви важни дела – успешно завършване на първия срок, а само след 4 месеца и дванадесетокласниците ще положат държавните си изпити. Успехът ви в образованието ще ви изгради като знаещи личности, отстояващи гражданските си права!”.

Интересно как според нея децата ще се изградят като личности, ако умрат от глад преди това или останат безмълвни и пасивни наблюдатели над геноцида, който се извършва над гражданите на Сопот. Може и сами да попитате г-жа Даскова на служебния й e-mail k.daskova@pgzaimov.com и да й кажете какво мислите за хора като нея и постъпките им.


Вижте още:

Ученици щурмуваха ВМЗ Сопот
http://actionredbg.blogspot.com/2013/01/Uchenitsi-shturmuvaha-VMZ-Sopot.html

Стачка! Блокада! Барикада! – солидарност с ВМЗ Сопот
http://actionredbg.blogspot.com/2013/01/Stachka-Blokada-Barikada-solidarnost-s-VMZ-Sopot.html

2 коментара:

  1. Това е лъжа.
    Никой не е плашен с изгонване.
    Засрамете се!
    Продажници.

    ОтговорИзтриване
  2. Ти се засрами и се готви за Народния съд.

    ОтговорИзтриване