петък, 18 януари 2013 г.

Стачка! Блокада! Барикада! – солидарност с ВМЗ Сопот



На 16 януари с възгласи "Работници от ВМЗ, не се предавайте" и „Стачка! Блокада! Барикада!“ младежи блокираха централното столичното кръстовище на бул. "Патриарх Евтимий", бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“. Блокадата бе в подкрепа на протестиращите работници от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот.


Протестиращите опънаха два големи транспаранта с надписи: "Солидарност със стачкуващите работници от ВМЗ-Сопот" и "Работници от глад умират, докато хищници се точат да приватизират".


В часовете преди блокада беше разпространено следното изявление:

“Повече от един месец работниците от ВМЗ-Сопот стачкуват срещу безпаричието, бедността, глада и мизерията, на които ги е обрекла държавата. Стотици работнически семейства стоят на тъмно и студено посред зимата, много от тях са заплашени да загубят жилищата си. На няколко пъти протестиращи работници припадаха от глад, а миналата седмица един от стачкуващите почина от инфаркт......
Ние се солидаризираме с исканията на стачкуващите работници и настояваме за незабавното изплащане на всичките им дължими заплати, както и за подобряване на отвратителните условия на труд.
Ние сме против приватизацията на ВМЗ и против съкращаването на 2000 работници.
Обръщаме се към отговорните държавни фактори – или изпълнете незабавно исканията на стачкуващите, или оставете на работниците сами да поемат управлението върху своето предприятие."


Напомняме, че заводът дължи две заплати и два аванса на работещите, а след 14 януари задълженията се увеличиха с още един аванс. Работниците, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Единственото, което се откъсна от сърцето на властимащите след протестите на машиностроителите с възгласи "Гладни сме!"е, че авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които оръжейниците получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки за ток и вода. Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не съберяло наем от живущите, нямало да може да плати тока и той ще бъде спрян.


На 7 януари 59-годишният работник Ангел Ангелов умира на работното си място. Това е бил последният работен ден на оръжейника. "Мизерията и унижението да работиш и да гладуваш го убиха", плачат колежки на Ангелов. Съпругата на Ангел – Лиляна, също работи в оръжейницата и семейството едва свързва двата края. На погребението споделя, че това, което става в завода, е убило мъжа й.



Историите на хората са коя от коя по-ужасяващи. Работничка от ВМЗ изплаква болката си: "Бях на стачката пред завода, когато 18-годишната ми дъщеря, бременна в седмия месец, се обади, че не се чувства добре. Помоли да й купя шоколад и натурален сок. Отидох до магазина, поисках тези продукти, един хляб и две свещи, защото ни беше спрян тока заради неплатени сметки. Когато разбра, че няма да платя, продавачката ми каза, че не може повече да ми дава на вересия. Много задължения съм натрупала. Поисках поне да взема двете свещи, защото сме на тъмно. Не получих и тях. Когато излязох от магазина, плаках със сълзи и на глас от мизерията, ужаса и безпътицата"

7 коментара:

  1. Проблема на ВМЗ Сопот е проблем за цялата страна.Това се случва навсякъде в тази страна.Но някой неща ме дразнят.Какво общо имате вие с работническите проблеми, след като не малка част от вас са деца на богати и пребогати капиталисти?Какво общо имате с гладните и боси и голи работници от Вмз? И вие,коџто никога не сте работили и един час даже през живота си.А папкате и живеете като царе, с крадените от богатите ви родители-дерибеи пари.За какви се правите и каква солидарност предлагате на гладнист народ,когато вие никога не сте си лягали гладни и всеки ден се чудите какви маркови дрешки и финтифлюшки да си накупите?Разберете,че вашите действия са цинизъм и подигравка с трудовият и ограбен народ!Явно вие си играете игрички на протести,стачки и вскичко това е някакъв уродлив фетиш.Що не накарате родителите ви, да се бръкнат в джобовете и да платят заплатите на сопотци? За евреиски копелета,като вас....какъв е проблема? Да ама на вас и на вашите родители не ви пука за българският народ и целият този цирк е ваше дело.

    ОтговорИзтриване
  2. Дебеличък, спри с филмите и не преписвай качествата на вашите хора на нашите. Вие защитавате богатите и капитализма, вие махнахте социализма и доведохте до това положение цялата страна! Сега работниците от ВМЗ и целите им семейства гладуват заради дегенерати и промити мозъци като теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Кльощав,при нас няма синчета и щерки на супербогати търгаши от еврейски произход.Капитализмът е създаден от вашият народ.Капитализмът,комунизмът и анархизмът са дело на фамилийте Рокфелер,Ротшилд,Бланк и др.А това са евреиски фамилий.Тоест от вашите!!!И не ние махнахме социализмът,а комунягите сами си го махнаха,понеже искаха да станат капиталисти и така да грабят повече народите!А кой доведе до това положение цялата страна ли? Ами пак евреиските копелета като:Луканов,Пирински,Станишев,Надежда Михайлова,Божков,Бъкзрджиев,Паси,Вагенщайн,Кунева,Сакскобургота и още много и много шибани чифута,като вас!!!Пак ти казвам,на вас не ви пука за никой българин,който не е още в гроба.Нали сме гойско племе?А щом можете да карате разни евреи да се исказват и искат забраната за Луков марш,като Соломон Бали,Максим Бенвенисти,а и посланика на Чифутия Камиза-Раз.То помолете ги отново, да нахранят гладните сопотски работници.Какво пък толкова?

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре си запознат с именника на българските ционисти и с това какво приказват - сигурно си говорите с тях на малко име докато се гушкате.

    Но я кажи след като нямало при вас богаташки синчета, не живее ли в огромната си луксозна къща в Горна Баня лидерът на самонареклите се НациоАнална съпротива (ония рецидивисти със смешните лепенки) Никола Манчев. Син на Ангел Манчев, известен като секретен сътрудник Тенев от ДС, дългогодишен сътрудник и на Тодор Живков и посланик в Кувейт по негово време. Посланик в Кувейт и при правителствата на Сакскобурготски и Станишев, по време на мандата на Първанов. Заместник и на синия министър на отбраната Бойко Ноев, станал после посланик на България в НАТО.

    Или кланът Манчеви са от "бедно работническо семейство"?

    Децата на ДС мутрите - станали нацистки водачи - всъщност какво чудно. Напълно естествено обслужват капиталистите, докато си живеят в палатите построени с народни пари.

    Като казваш луковмарш - я кажи как рамо до рамо, или ръка за ръка ще марширувате с Никола Манчев. И с разните араби "нацисти", които традиционно се мъкнат, за да е пълен циркът. И всъщност те за какво идват - да разпределят наркопазара наситен със стока благодарение на наркоканалите покровителствани от тяхните татенца във властта? Или невинно да разфасоват крадени коли в магазините си за авточасти?

    ОтговорИзтриване
  5. За да победиш врага,трябва да го знаеш и на снимка и на име и още много друга информация.Вижда се кого подкрепят въпросните ционисти и на кого наливат вода в мелницата.Вашата връска с ционизма и съответно е,че доста от вашите са синчета и щерки на супер богати капиталисти.Незнам дали това,което твърдиш е така,по принцип, вие от мухата правите слон,но да предположим,че има някакъв процент истина.То ние не се бием в гърдите,че сме работническа класа.А винаги може да има нљкой заможен сред нас.Но разликата с фамилията Манчев и Райчеви е от Земята до Луната.А и това,че Никола Манчев има такива роднини,то естествено е,че не го прави и него богат.И щом някой има малко пари,не значи,че е мутра или вие искате всеки да е беден пролетарият???И кои капиталисти обслужват фамилията на Манчев??? Толкова голословни думи,но все без покритие и факти.А и как няма да подкрепяме даден народ,щом е жертва на циониският тероризъм? Не като вас,дето сте чистокръвни евреи,а се мъкнете на протестите на палестинците и арабите.Ама нищо не каза с този коментар!Смешни и жалки,като сте мишоци да се исправите срещу нас и веднага викате вашите господари от Израел да ви помагат.Но няма да успеете никога!Просто вашите действия и подобни коментари са плод на болката ви,че сте толкова смазани от нас.А ние ставаме все повече и по силни.А вие, вече е време да вдигнете бялото знаме и да си ходите в Израел!

    ОтговорИзтриване
  6. Мда, Никола Манчев не е богат, просто живее в палат. А пък той сигурно го е получил като репресиран задето го пребиха дядковците с бастуни на Братската могила. Не дворец, а санаториум :)

    Изложи се с това изказване - изключително цинично е да се твърди, че човек, който е част от властта при всички управления е някакъв ангеловиден благородник понеже е от фашите. От капитализма са смазани всички нормални хора. Включително и семействата на доста обикновени момчета, които ще идат на луковия марш. Иди им обясни тези неща на тях - че са отишли да мръзнат заради благополучието на някакви, които не просто са покровителствани от властта, ами ТЕ СА ВЛАСТТА.

    Като толкова сте извисени, попитайте фашите шефчета и уличните им мутри от интернационален произход какво всъщност ви пласират - идеали или идеални заблуди, гарнирани с малко дрога.

    ОтговорИзтриване
  7. Заври си дрогата в гъза,червен боклук.Не на мене тия!Всеки знае,че ние нямаме шефове и шефчета,а за дрога не искам да ми споменаваш даже.Аз не общувам с хора,който даже са пушили трева.За мен, наркомана е по-долен и от циганина.Така,че.....не на мене тия!За алкохол не искам да чувам,а камоли за дроги.Не на мене тия ти казвам отново!Обърни се към вашите компетентни за дрогата другарчета-анархистчета.

    ОтговорИзтриване