четвъртък, 3 януари 2013 г.

Мързеливи ли са гърците или не? Какво показват европейските статистики



Автор: Даниела Пенкова

Пускам тези статистики за последен път, и на следващия, който ви заяви колко са мързеливи гърците, му кажете да ги погледне. Това са официалните статистики на Европейския статистически институт - Евростат.

Първа таблица: Какъв процент от работещите европейци работят на половин работен ден? Обърнете внимание на Холандия, Германия, Англия, Белгия, Дания, Франция, Англия, Швеция, Норвегия, Швейцария и после ги сравнете с Гърция. От тази таблица следва, че явно колкото повече работят хората в една държава, толкова по-голяма възможност има да "фалира". България също е ценен пример:

Втора таблица: След като видяхме, че "работливите" германци на половин работен ден са над 7 пъти повече от "мързеливите" гърци, човек може да си помисли, че поне работещите на цял работен ден германци работят повече часове от гърците, нали така? Все пак германците са "работливи" и не ядат кюфтета гратис... Да, ама не - ето ви втората статистика (ей, това са статистиките на Евростат, не съм ги измислила аз!), средните отработени часове годишно от работниците на пълен работен ден. Тук откриваме добрите и работливи германци, холандци, белгийци, французи, датчани, финландци, след гърците. Чудна работа, нали били мързеливи? Имам още изненади по темата.  

Трета таблица: тази ми е най-любимата. Толкова любима, че изпитвам душевен оргазъм, когато я изкарам в лицето на повтарящите неолибералните бълвочи и неспособни на грам критично мислене хорица. 

Таблицата представя следното: първата половина (първите 3 колони) представят данните на средно отработените часове годишно. А втората половина (последните 3 колони) показват заплатените часове, тоест прочутите 13-ти заплати, отпуските и т.н. Освен, че можете да видите тук реалните цифри, ясно показващи колко часове в повече се трудят гърците от "трудолюбивите" германци, "които ги носят на гърба си" (ох, бедничките те...), ще видите и точно колко часове в повече са им заплатени. И хоп - нова изненада! Как така германците работят по-малко, а взимат по-голям % надбавки? Например един грък, работещ на пълен работен ден, който съвсем спокойно може да е "бюджетник" (което ще рече лекар, учител, пожарникар и т.н.), отработва средно годишно 1707 часа, и му се заплащат 1862. А един германец работи 1650, а му се заплащат 2023! Ама що така бре?! Нали германците издържали гърците?! Същото можем да кажем за "работягите" от Холандия, Франция, Белгия, Словакия, Финландия, Швеция... И накрая гърците пак се оказаха най-работливите, най-ниско заплащаните и най-прецаканите от всичките стари "членки". Ще чакам да видя съществува ли някой радетел за капитализъм, способен да признае, че е бил в грешка относно "мързела на гърците"... 


Тъй като тези статистики сигурно са ви изненадали - кой не е чувал, че гърците са мързеливи? - по всяка вероятност във вас сега спонтанно възниква въпросът "Защо тогава Гърция е в криза?" Затова ще се опитам да отговоря с едно изречение, но ви съветвам да изгледате филмите "Дългокрация" и "Карастройка", където темата е много сериозно разгледана (ще ги намерите на www.dokumentalni.com).

Гърция е в криза, защото гръцките управници и видни капиталисти, в комбина с германските и други европейски капиталисти, просто окрадоха държавата заради собствените си частни интереси.

Звучи ли ви познато?


Дългокрация http://www.dokumentalni.com/?p=1018
Катастройка http://www.dokumentalni.com/?p=1882

Няма коментари:

Публикуване на коментар