петък, 31 май 2013 г.

Полицаи се биха с пожарникари на протест в Барселона


В Испания се състоя поредният протест, изразяващ недоволството от политиката на властите. Този път той беше на пожарникарите в Каталуния, които се вдигнаха срещу възможни съкращения на състава.


Протестът беше организиран пред парламента на провинция Каталуния и то точно, когато тече дебатът за състоянието на пожарната служба.


Стотици пожарникари с жълти шлемове и червени якета обкръжиха парламентаристите. Огнеборците хвърляха бомбички и запалиха фалшиви ковчези с надписи "обществени услуги".


Полицаите, охраняващи протеста в Барселона, използваха пожарогасители, за да загасят горящите ковчези. В последвалите сблъсъци един от пожарникарите е арестуван. 


Арестът му провокира силно възмущение след протестиращите, които заплашили, че ще нахлуят в помещенията на Парламента, където е бил отведен, за да го освободят. В крайна сметка, след като колегите му се струпали край загражденията, той е освободен. Пред медиите е заявил, че не е хвърлял камъни, а се е защитавал, тъй като полицаите действали изключително грубо и го ударили силно с палка.


Арестуваният пожарникар в Барселона Рафаел Бланко

Ясно се вижда, че полицията започва първа с насилието

Демонстрацията е била организирана, така че да съвпадне с разискванията в регионалния парламент за тазгодишната кампания за превенция на горските пожари. Огнената стихия представлява истинско бедствие в провинцията по време на сухото лято. Миналата година тя взе няколко жертви.


Според синдикатите на пожарникарите, съкращенията на бюджета и персонала заради икономическата криза "излагат на риск безопасността на обществените работници и жителите на Каталония".


Това не е първият пожарникарски протест в Испания покрай кризата. 2012 година огнеборци излязоха и във Валенсия срещу бюджетните орязвания.


Пожарникар с моторна резачка от Валенсия носи надпис: "РАХОЙ, ПРЕДАТЕЛЮ, ОСТАВИ МЕ ДА ТИ НАПРАВЯ ЕДНО "ОРЯЗВАНЕ".


Пожарникари са и на първа линия на протестите срещу безработицата и кризата


Вижте още:

Полицаи се биха с полицаи в Гърция

4 коментара:

  1. Това вече е пълна глупост според мен, да се бият пожарникари с полицията, точно те,които би трябвало да са за пример и да се уважават един друг, понеже спасяват животи, но уви ето че всичко става това че...." Според синдикатите на пожарникарите, съкращенията на бюджета и персонала заради икономическата криза "излагат на риск безопасността на обществените работници и жителите на Каталония"....показва че за тези пари човек е готов да бие и какво ли не. Все пак всеки има семейство и трябва да го издържа и е нормално да пази своето.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знаех, че това не е първият пожарникарски протест в Испания покрай кризата.Дори и през 2012 година огнеборци са били излезнали и във Валенсия срещу бюджетните орязвания.Но за мен това не е нормано, това са хора които спасяват животи и на тях разчитаме, спокойно спим понеже знаем че има кой да предприеме нещо ако се случи някъде по света и на края точно от техният бюджет да вземем да пестим, направо е срамота, все едно пестим от живота си.Снимките които сте качили са жестоки и показва протеста и недоволството на хората, а полицията просто си върши работата.

    ОтговорИзтриване
  3. Това, че демонстрацията е била организирана, така че да съвпадне с разискванията в регионалния парламент за тазгодишната кампания за превенция на горските пожари е съвсем умишлено и целенасочено и хората трябва да се замислят какво искат от тях като управяващи. Огнената стихия представлява истинско бедствие в провинцията по време на сухото лято. Много неприятни събития се случват посвета и всичко за какво е за по голяма власти пари,което е жалко.Като се замисля колко племена има които живеят по един листа за дрехи и се хранят с корени, а са толкова щастливи....а ние колкото повече имаме сме толкова по нещастни.

    ОтговорИзтриване
  4. С пълното си право всички пожарникари са излезнали да протестират, срещу поредните орязваници от бюджета им.Не стига че те си рускуват живота, оставят своите семейства сами, и на края дори да не получат заплата,която поне малко да ги стимулира , но като са се заели с тази тежка задача е така....Дано държавата се осъзнае и да разбере, че ако те откажат да работят то тогава може да стане страшно.Нима самите хора от парламента ще станат да потушават пожарите...не ми се врява.Пожарникарите са хора от които трябва да се вземе поука и пример.Хора,които се борят са по добър живот.

    ОтговорИзтриване