четвъртък, 6 септември 2012 г.

Полицаи се биха с полицаи в Гърция


Гръцката полиция за борба с безредиците се сблъска в Атина с полицаи, протестиращи срещу очакваното намаление на заплатите им. 

Полицаи, пожарникари и пристанищни служители протестират днес в Атина срещу очаквано намаление на техните заплати, като част от пакета мерки за икономии в размер на 11,5 милиарда евро до 2014 г.

Пред полицейската академия в Атина протестиращите полицаи попречили на колегите им от отдела за борба с безредиците да се качат на автобуси за Солун, предаде ДПА.

През уикенда в Солун са планирани протести срещу програмата за драстични мерки на икономии в страната, посочва АП.

По-късно през деня полицаи, пожарникари и служители в бреговата охрана планират протест в центъра на Атина, според Ройтерс.

Също така утре в Солун гръцкият премиер Андонис Самарас ще държи реч по повод откриването на Международен търговски панаир.

По-рано като тази година, като антикризисна мярка бе въведено предоставянето ан полицейски сили за частна употреба, писа БиБиСи.

Вече всеки с пари може да си наеме полицай. Освен ченгета под наем се предлагат и автомобили, мотоциклети, лодки, хеликоптери и полицейски кучета. Наемането на полицай струва 40 евро на час. В случай, че клиентът се нуждае от патрул, цената скача на 260 евро на час. Най-скъпото удоволствие е наемането на хеликоптер – за 60-минутен полет желаещите да ползват услугата ще трябва да се разделят с близо 1700 евро.

Полицейски говорител съобщи пред ББС, че доскоро подобни услуги са се предлагали безплатно на гражданите, но само при изключителни обстоятелства, застрашаващи сигурността им или сигурността на имуществото им.

При въвеждането на мярката Христос Фотопулос, президент на Синдиката на полицейките работници, заяви, че е съгласен с това, но има и някои резерви – „може да се окаже в един момент, че богатите и мощните командват полицейската система на Гърция.”




Няма коментари:

Публикуване на коментар