събота, 15 юни 2013 г.

Комунистите излъчват държавната телевизия на Гърция

“Напъдените журналисти от държавната медия излъчват от станция на комунисти, охранявани от анархисти. Това е вече обществена телевизия”, написа в туитър атинският журналист Макис Синодинос.


Над 10 000 души протестираха на 12 юни пред централата на гръцката държавна радиотелевизионна компания ЕРТ, чиито журналисти продължиха да излъчват емисии въпреки изненадващото  закриване, съобщиха местните медии.

Пред сградата на ЕРТ на атинския булевард “Месогион” излязоха членове на основния синдикат на частните служители ГСЕЕ, лекари, банкови чиновници, университетски преподаватели. Наземните диспечери спряха работа за два часа в ранния следобед.

Градските автобуси и тролеи в Атина също спряха работа. Всички те обявиха 24-часова стачка в знак на протест срещу временното закриване на ЕРТ.

То бе изненадващо обявено в четвъртък вечерта и влезе в сила в първата минута на петък. Решението бе прокарано със спорния и почти никога неизползван чл. 44 на гръцката конституция. Той дава право на президента при извънредни обстоятелства да издаде “акт със законодателна сила”, без да е гласуван преди това от парламента. За последно Каролос Папуляс прибягна до тези правомощия през 2012 г., за да прокара пореден договор между Европейския механизъм за финансова стабилност и Гръцката централна банка. Закриването на ЕРТ бе мотивирано от премиера Андонис Самарас с високия бюджет и ниския рейтинг на националната медия. За 2013 г. тя получи около 201 млн. евро - почти изцяло от лицензионната такса от 4,3 евро, включена във всяка сметка за ток. През 2012 г. трите канала на ЕРТ събираха 12,3% от аудиторията. Най-гледаният частен канал “Мега” има 20%.

Журналистите от ЕРТ продължиха и вчера да излъчват радио- и телевизионни емисии. Радиото се хваща през интернет от сървърите на журналистическия факултет в Атина. Картината се излъчва на честотите на притежаваната от гръцката комунистическа партия “Телевизия 902”, която се лови и от сателит. Анархистичен сайт също се постави в услуга на стачкуващите журналисти.

Сигналът се препредаваше от редица локални телевизии. Вчера те бяха заплашени със санкции от финансовото министерство за “нелицензирано излъчване на съдържание с марката на ЕРТ”.


Още от Гърция:

Гърция: Безвластническия синдикален съюз – Манолада: ягоди и кръв!
http://actionredbg.blogspot.com/2013/04/Gurcia-Bezvlastnicheskiya-sindikalen-sayuz-Manolada-yagodi-i-kruv.html

Десетки ранени след стрелба по чуждестранни работници в Гърция
http://actionredbg.blogspot.com/2013/04/Desetki-raneni-sled-strelba-po-chuzdestranni-rabotnici-v-Gurcia.html

Нацистите от "Златна зора” издевателстват над български болногледачки
http://actionredbg.blogspot.com/2013/02/Nacistite-ot-Zlatna-zora-izdevatelstvat-nad-bulgarski-bolnogledachki.html

Нацистите от "Златна зора" – криминално проявени лица и биячи на жени
http://actionredbg.blogspot.com/2012/06/blog-post_6670.html

Жители на Тасос изгониха бабаитите на Златна зора
http://actionredbg.blogspot.com/2013/04/Zitelite-na-Tasos-izgoniha-babaitite-na-Zlatna-zora.html

Социална аптека откри митрополията в гр. Сяр (Серес), Северна Гърция
http://actionredbg.blogspot.com/2013/03/Socialna-apteka-otkri-mitropoliyata-v-gr-Syar-Seres-Severna-Gurcia.html

Мързеливи ли са гърците или не? Какво показват европейските статистики
http://actionredbg.blogspot.com/2013/01/Murzelivi-li-sa-gurzite-ili-ne-Kakvo-pokazvat-evropeyskite-statistiki.html

Полицаи се биха с полицаи в Гърция
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Policai-se-biha-s-policai-v-Gurcia.html

1 коментар:

  1. Хайде събирайте куфарите и бягайте в Гърция.То се е видяло,че антифашизмът няма бъдище тука.Айде бегайте и дим да ви няма.

    ОтговорИзтриване