четвъртък, 5 юни 2014 г.

Потресаващи факти за американските бази в България


Американците няма да плащат нищо. България дори се отказва да преследва законово американски военни в случай, че извършат престъпление. Къде има американски бази в България и къде е планирано да бъдат разположени за в бъдеще? В разрез с националните ни интереси ли е разполагането на американски бази у нас?

САЩ е въплъщение на империализма

През 2011г. републиканецът Рон Поул, прави изненадващо признание: “САЩ е под голяма заплаха, защото сме окупирали много държави”. Същевременно американския лекар, писател, политик, дългогодишен член на Конгреса на САЩ и няколко пъти кандидат-президент, онагледява твърдението си със статистиката: 

“Ние имаме 900 бази в държавите на над 130 нации. И ако мислим, че действията ни ще останат без последствия се лъжем дълбоко. Какво бихме направили ние, ако да речем Китай, причини това, което ние причинихме на толкова държави?” Американски бази в България. Като “хлопане на отворена врата” определя американския посланик Джон Байърли българо-американското сътрудничество в областта на отбраната в секретен дипломатически доклад изпратен във Вашингтон в края на ноември 2005 г. и разкрит от Wikileaks. Особено важен за нас е американският анализ, че българската армия е дала процентно най-много жертви в Ирак от всички останали съюзнически контингенти към края на 2005 г. 

При 400 души контингент, нашите щети са 93 убити и ранени войници (13 убити и 80 ранени), което ни нарежда на челното място по пострадали в коалицията, непосредствено след САЩ. Практиката е доказала, че изказването на Рон Поул е вярно. Американските бази на територията на суверенни държави са потенциална мишена за терористични атаки. Всичко това е геополитически контрол и част от голямата битка между световните сили за световна доминация. Самите американци заявяват, че ние нямаме изгода от техните бази, нито ще имаме "глас" за случващото се. 

Според бившият главен прокурор на САЩ Рамзи Кларк, американски военни бази на българска територия могат да привлекат терористични атаки, да причинят екологични проблеми и да предизвикат насилие и бунтове сред местното население. Според него, както и според някои български граждани, за България е унизително да има чужди военни бази на нейна територия. В грамата са отбелязани най-важните въпроси за САЩ, по които преговарящият екип не е “отстъпил зад червената линия”. 

Посланик Байърли дава следната интерпретация на текстовете: 

IV. Използване на съоръженията и терените: 
Този член отбелязяа, че военни действия ще се предприемат “с консултации и разбиране за гледната точка на двете страни” Този член не задължава САЩ за предварителни консултации и не дава на българите право на вето върху действията на САЩ - анализира Байърли. 

V. Разполагане на съоръжения за отбрана, снабдяване и техника: 
Българите са искали изрично да се спомене неразполагането на ядрени оръжия в текста на споразумението, но са се съгласили на размяна на писма за уреждане на въпроса в духа на споразумението НАТО-Русия. 

IX. Придвижването на самолети, кораби и сухопътни превозни средства: 
Самолетите и корабите на САЩ не са задължени да плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища. 

X. Наказателната юрисдикция: 
България се съгласява да отстъпи от основното си право да упражнява юрисдикция върху членове на US силите, извършили престъпления, които не произлизат от официалните им задължения, но си запазва правото да поиска неприлагане на тази клауза в случаи от особено значение за правителството. 

XXXII. Трудови взаимоотношения: 
българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните правила на САЩ. Текстът на споразумението на български може да бъде видян в сайта на в-к "Сега". 

"Дори нацистите са си плащали при разполагането на германски военни сили в държавата ни.

В случая САЩ не само не плаща нищо, тоест ние сме им предоставили територията си абсолютно безвъзмездно и то не, за да орат ниви, а за да разположат военни бази, но и договаря с българската държава скандални правила за престоя им у нас от рода да се откажем от юридическото си право да търсим отговорност над американски военен в случай, че той извърши престъпление у нас. Тоест – тези военни могат да си правят каквото си искат, защото са американски военни са тук с имунитет, който ги поставя над закона".

А защо САЩ изрично договарят с нас, че при евентуално извършено престъпление от техен военен у нас не трябва да се търси правна отговорност? Може би защото си познават главорезите? И забележете – дори не става дума за бази на НАТО, а за щатски – какво по крассноречиво доказателство, че сме колония, завладяна от САЩ територия.

АМЕРИКАНСКИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ:

полигонът в Ново село – полигон за обучение на сухопътни сили
военновъздушната база в Безмер – за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село
военновъздушната база в Граф Игнатиево – за транспорт на сили и техника; базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности към момента
складова база в Айтос (досега използвана от българските въоръжени сили) –  с поддържаща функция към полигона Ново село

1 коментар: