петък, 27 юни 2014 г.

Сенатор Маккейн се среща с терористи от „Ислямска държава в Ирак и Леванта”

Снимки на Джон Маккейн със сирийски терористи отново нашумяха покрай изострената обстановка в Ирак през последните седмици. На тях американският сенатор позира с членове на  „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, действащи тогава в Сирия. Още с публикуването си през 2013 г., фотосите разбуниха духовете, тъй като на тях бяха разпознати Мохамед Нур и Абу Ибрахим, отговорни за отвличането на 11 шиитски поклонници в Ливан. Мъжът най-близо до Маккейн е генерал Салим Идрис, бивш началник-щаб на „Сирийската свободна армия”.


Помните ли обиколката на сенатора в Сирия? Ето какво заяви пред CNN, когато се върна оттам:

„Беше много вълнуващо преживяване да се срещна с тези бойци, които се борят вече две години. Те са много навътре в положението на бойното поле и са много загрижени от влиянието на Хизбула, на иранците, и разбира се, от засилените действия на Башар Асад.”


От „Ислямска държава в Ирак и Леванта”  съобщават, че някои от мъжете на снимката в момента се бият за тях.

Добра работа, сенаторе.

Това обаче напомня как Доналд Ръмсфелд се срещна със Саддам Хюсеин, нали?*


* По време на службата си като дипломатически представител в Близкия изток (ноември 1983 – май 1984), назначеният от Роналд Рейгън Доналд Ръмсфелд се превръща в най-важната фигура за американското военно разузнаване, посредник в провождането на стратегическа информация и съвети в техническо направление на Саддам Хюсеин в периода на Ирано-иракската война. Проиракската политика на САЩ е възприета, когато Иран взима превес във войната и възникват сериозни основания, че може напълно да разгроми Ирак. При посещението си в Багдад на 19-20 декември 1983 г., Ръмсфелд води 90-минутен разговор със Саддам Хюсеин. Според разсекретени документи на Държавния департамент на САЩ, Ръмсфелд осведомява Тарик Азис (иракски заместник-министър председател и външен министър), че: „Усилията ни да помогнем бяха възпрепятствани поради определени причини, които ни затрудняват да… изкажем похвала за използването на химически оръжия.“. Ръмсфелд донася много подаръци на Саддам Хюсеин от администрацията на Рейгън. Сред тях има: пистолети, средновековни боздугани и чифт златни шпори за говедари. До Войната в Персийския залив (1990-1991) всичко това стои изложено в Саддамовия Музей на победата в Багдад, в който се намират и другите подаръци, връчвани на Саддам от лидери на приятелски държави. През 1988 г. Ръмсфелд заявява, че пълното възстановяване на връзките с Ирак е било едно от най-големите му постижения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар