четвъртък, 17 май 2012 г.

Протест в солидарност с палестинските затворници


На 10 май в София се състоя протест в солидарност с палестинските затворници. Очаквано, нито една медия не дойде на това събитие, единствено блогът на ЧЕРВЕНО ДЕЙСТВИЕ, част от чиито активисти бяха от българите дошли да подкрепят тази справедлива кауза, е мястото, където може да видите отразен митинга. Събралото се множество изрази подкрепата си към пленниците политзатворници обявили гладна стачка срещу жестоките условия в израелските затвори и нечовешкото отношение към затворените в тях палестинци. Бяха издигнати лозунги за освобождаването им, за мир, за свободна Палестина, изчетена бе и декларация от организаторите, чийто текст публикуваме:


Декларация на иниицаторите палестинци в България
Палестинските пленници и гладната стачка

Синове на героичния палестински народ,
Синове на арабската нация,
Приятели на нашия народ и свободни хора в света,

Битката на празните стомаси, която палестинските пленници водят в затворите на израелската окупация, навлиза в своя 23-ти ден, а тази на пленниците Билял Заиб и Таир Халахла – в 71-ви ден на отворената гладна стачка при разпространяващи се съобщения за влошаване на здравословното им състояние и навлизането ив в период на опасност.

Пленникът Худр Аднан стачкува 66 дни и успя да постигне издаване на решение за непродължаване на неговия арест, след което бе освободен. Пленничката Ханан Шаляби прекрати гладната си стачка на 44-я ден ден и бе експулсирана в Ивицата Газа. В този момент повече от 1500 пленници водят гладна стачка в бинка, която вероятно ще се разраства и ще се засилва, ако управата на израелските затвори продължи да упорства и да проявява арогантност и бруталност. Сред гладуващите пленници има палестински жени, деца и депутати.

В сегашната си стачка пленниците поставят и се борят за постигането на справедливи искания: прекратяване политиката на изолация в единични килии и административен арест, разрешаване на свиждания на пленниците с близките им, медицинско обслужване, право на образование.

Синовете на нашия палестински народ в отечеството и в изгнание, привържениците на свободата и правозащитните организации в света са призвани да застанат на страната на каузата, правата и страданията на палестинските пленници и да не ги оставят плячка на изтезанията, несправедливостта и пренебрежението, а да положат необходимите усилия за тяхното освобождаване и връщане при тяхните близки и техните деца.

От инициаторите палестинци в България

















Вижте още:

19 ноември 2012 – митингът в София за солидарност с Палестина
http://actionredbg.blogspot.com/2012/11/19-noemvri-2012-mitingut-v-Sofia-za-solidarnost-s-Palestina.html

3 коментара:

  1. Всеки нормален човек би подкрепил каузата на палестинския народ,против окупатора Израел.Но вие как можете да заставате зад тази кауза,след като сте деца на окупаторите евреи? След като немалка част от вас са с евреиска народност,а организацийте ви са под нескритата финансова подръжка на евреиски организаций, като Шалом и др.Няма думи,просто поредната антифашиска шизофренична простотия.Гнусни сте,разберете това!

    ОтговорИзтриване
  2. Като ти гледам правописа, по-скоро ти си някъде от Науру...

    ОтговорИзтриване
  3. Другари ! Доколкото разбрах вече има подписано споразуменит между представителите на Палестинските политзатворници и Ционисткия Израелски окупатор.Исканията на пленниците са приети (е поне така са казали израелците) и гладната стачка е приключила.

    ОтговорИзтриване