сряда, 12 септември 2012 г.

Убиха американския посланик в Либия



Посланикът на САЩ в Либия Кристъфър Стивънс и трима други служители на посолството бяха убити днес  при нападение с ракета срещу колата, с която са се опитали да избягат от сградата на консулството, която беше превзета от либийски бунтовници, съобщи Reuters. 

Това съобщава и АФП като цитира изявление на заместник-вътрешния министър на Либия Уаниз ал-Шариф. Информацията е била повърдена и от вицепремиера Мустафа Абу Шагур.

Властите в Либия съобщиха, че се е направило опит посланик Кристофър Стивънс да бъде евакуиран от сградата на консулството на по-сигурно място, когато въоръжени мъже са открили огън по колата. 


По данни на телевизия "Ал Арабия" в нападението са участвали бойци от групировката "Ансар аш-Шариа" (Последователи на шариата).

Дж. Кристофър Стивънс е бил специален пратеник на американското правителство при бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи от първите дни на революцията през февруари 2011 г. В периода 2007-2009 е бил заместник-ръководител на посолството на САЩ в Либия, малко след възстановяването на дипломатически отношения между двете страни. Стивънс е назначен на посланическия пост в Триполи през май. 

Вчера (11 септември) въоръжени либийци атакуваха и изгориха американското консулство в източния град Бенгази, център на размириците от миналата година срещу Муамар Кадафи. При тази атака първоначално беше съобщено, че е убит един от служителите в консулството. Сградата беше евакуирана.   
  


Има връзка между атаката и протестите, които бяха организирани в Кайро заяви Абдел Монен ал-Хур, говорител на либийския Върховен комитет по сигурността. По-рано вчера в египетската столица стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк".

Демонстрантите протестираха срещу филм, който се снима в САЩ и който, според тях, нанасял обида на пророка Мохамед.

Филмът трябва да бъде забранен незабавно и САЩ трябва да се извинят, заявил Исмаил Махмуд – активен член на една от местните футболни агитки, който бе и активен участник в бунта срещу Мубарак.

Нападенията на 11 септември в Кайро и Бенгази са първите в Египет и Либия, насочени към американски дипломатически сгради. И двете държави преминаха през Арабската пролет, от която Хосни Мубарак и Муамар Кадафи бяха свалени от власт.



Вижте още:

Демонстранти свалиха знамето от посолството на САЩ в Египет и го изгориха
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/demonstranti-svaliha-znameto-ot-posolstvoto-na-amerika-v-egipet.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар