петък, 24 август 2012 г.

Акцията при Жабокрек



Всяка година хиляди антифашисти от цялата страна се стичат на ежегодния антифашистки събор в местността Жабокрек в Рила планина, за да отбележат акцията на Рило-Пиринския партизански отряд. 

Жабокрекската акция е най-голямата в историята на партизанското движение в България. Отрядът под ръководството на Васил Демиревски – Жельо ликвидира 27 хитлеристи – част от окупаторските войски.


Тя се провежда на 24 август 1944 година като е насочена едновременно срещу няколко обекта на правителствените сили разположени по протежение на 20 километра по долината на река Рилска. В почивната станция на Кочериново се помещава група войници от разузнавателните части на Вермахта, която печата фалшиви банкноти от валутите на балканските страни. В село Пастра и местността Пчелина край Рилския манастир се намират съответно жандармерийски взвод и българска армейска част. Партизаните обезоръжават жандармеристите и българските войници безшумно и без жертви, след което се насочват към почивната станция, където са разположени хитлеристките войници. В завързалото се сражение частта на Вермахта е избита, а почивната станция – подпалена. Партизаните дават двама леко ранени. Разбити са работилници и складове на Вермахта в местността. Овладяна е и сградата на българо-германското дружество „Гранитоид“. Антифашистите взимат големи количества оръжие, боеприпаси, дрехи, обувки и храна за 350 души, колкото наброява Рило-Пиринския отряд.

В своя дневник на 25 август регентът на малолетния цар Симеон ген.Михов пише: „С тревога от успехите на рилските партизани търсех другите двама регенти.”


Песен за рилските партизани

8 коментара:

  1. Голяма акция, да избиеш невъоръжени и ранени войници, срам и позор за вас!

    ОтговорИзтриване
  2. За поредна година червени активисти се готвят да си устроят пиянска забава в местността Жабокрек, над град Рила. Организатор на събитието е БСП-Кюстендил, като то ще се проведе на 25.08 (тази събота). По традиция ще присъстват най-лични бесепари, най-вероятно и самият Статнишев. Но какъв е повода за тази ежегодна веселба на социалистите? Според бесепарите – това е грандиозна победа на партизаните над кръвожадната немска войска. Нека да видим, какво казва депутатът Мая Манолова от БСП. Запитана за историческото събитие, което се отбелязва, тя заявява: „Това е единственото сражение, в което няма дадени жертви от страна на партизаните и е най-забележителната битка, на един от най-славните партизански отряди, какъвто е Рило-Пиринския партизански отряд. Празник освен за ляво мислещите хора, но и за всички, които уважават историята“

    Да оставим на страна, че по този начин БСП съвсем откирто и за пореден път, заявява своята приемственост с болшевишките изверги. Нека да видим каква е доказаната историческа истина за събитията при Жабокрек и какъв е всъшност истинският повод за радост на лумпенизираната електорална маса и ояденото олигархично ръководство на социалистическата партия.

    На днешната дата (24.08) се навършват 68 години от тези събития. Акцията на рило-пиринските шумкари може да бъде определена само по един начин – жестоко престъпление на шайка отрепки. Какви са фактите. Към средата на август 1944 г. в Кочериновската почивна станция се възстановява поредната смяна ранени германски войници – общо 33 души. Станцията и районът се охраняват от отряд на българската армия. Възстановяващите се германци не са въоръжени. Това се вижда удобна цел за дупнишките шумкари, които искат да се проявят. Но не им достига смелост сами да предприемат такава акция, за това викат на помощ терористите от Разлог и Горна Джумая. Командир на тази банда е Желю Демиревсви. Около 18:00 часа на 24 август с помощта на продали се войници, охраната е обезоръжена безшумно. Следва нахълтване в станцията и жестоко избиване на нищо неподозиращите и беззащитни, ранени и болни германски войници. По чудо се спасява един немски офицер, който по това време не е в помещението за хранене. След „геройството” шумкарите запалват лагера и панически бягат към гората. Но с това „славното” дело на отряда не завършва. Част от шумкарите са устроили засада на пътя и спират автобус. В него се вози техническия директор на дружество „Гранитоид” – австриецът Райнхард Йохан Томаник с непълнолетната си дъщеря (момиче на 15-16 години). Това е човек, довел електричеството в хиляди български домове. За награда, той е разстрелян на място от извергите, а непълнолетната му дъщеря е зверски изнасилена и след това убита от червенага сган. Автобусът е запален, а шумкарите отново се изпокриват в гората.

    Ето това ще празнуват лумпените от БСП утре – едно зверско изнасилване и убийство на 15 годишно момиче, жестоко убийство на един австриец направил само добро за България и едно вероломно клане над тежко ранени, болни и беззащити германски войници. Това за бесепарите е повод за гордост, радост и свински запой до безпаметност. И това е само едно от многобройните престъпления на червената сган, които будят взхищение у днешните им наследници. За разлика от други обаче, това го празнуват открито. Моралът на тези индивиди (или по-скоро липсата на такъв) ще оставим без коментар. Докато подобни имат достъп до властови и финансови ресурси, България ще затъва. За това е крайно време да бъдат изпратени на бунището на историята.

    ОтговорИзтриване
  3. А защо не са убили и изнасилили българските войници и жандармеристи, които първо са били въоръжени, после разоръжени от партизаните, а са убили и изнасилили немските хитлеристи фалшификатори? По твоите съчинения ще излезе, че са били по-големи националисти и от тези, които са разгромили :)

    Никой не е отишъл специално да търси беззащитни млади момчета, за да ги убива. Било е обратното, партизаните са били преследвани. Отрядът е бил бомбардиран по въздуха. Срещу тях действия по земя е водила жандармерията, включени са били и немски групи, разквартирувани около Рилския манастир и целта е отрядът да бъде унищожен. Една от партизанките - Рилка Янева - младо момиче, е ранена много лошо с бум-бум куршум, който почти е отнесъл крака й. Имала е дупка на крака. На нея й помага друго 16-годишно момиче – Вики Коен. То буквално я е влачило нагоре. Всички са бягали, а майка ми лежала и се молила на всеки, който тичал покрай нея, да я застрелят, за да не се гаврят после с нея, като я хванат. Опасността не е била просто директно да те застрелят, “беззащитните момчета” са ги изнасилвали, режели са им части от тялото и какво ли не.

    Колкото до националсоциалистите от БСП - фашагите имате с тях много по-общо - приятелското отношение към частната собственост и бизнеса, ненавистта към истинските леви, борещи се за солидарност и социална справедливост. Неслучайно докато бяха на власт даваха трибуна по своя телевизия на БНС, а сега, когато са уж в опозиция провеждат съвместни инициативи с агентите от МВРО, в чиито редици се вляха и рецидивистите от НациоАнална съпротива.

    ОтговорИзтриване
  4. Не може враговете на България да те пратят със самолет или с подводница за да рушиш,палиш,взривяваш и убиваш българското и българите и власта да не те погни.Това във всяка страна се нарича с думата тероризъм.Не може да убиваш и власта да си затваря очите.Няма такава власт,която би истраела престъпленията на шумкарите спрямо българския народ или както в случая на наши болни и ранени съюзнически войници.Не може да нападнеш и да убиваш невъоръжени хора и после да се пишеш за герой.И не знам дали жандармерията или полицията биха се изгаврили с тази шумкарка,но знам случай,когато шумкарите са пекли на шиш полицай.Каквото повикало,такова и му отговорило.А тази болшевишка курва да си беше седяла в къщи за да не я стрелят. И не са изнасилвани български войници,къде по дяволите съм казал това? А е изнасилена дъщерята на Томанек и после убита.Големи "герой" са вашите шумкари, няма що!И щом нямате нищо общо с БСП,защо и ходите на празниците,както на Бузлуджа,така и сега на Жабокрек? И защо ваши хора стават общински съветници в София от БСП? Ходите и им ядете кибапчетата,а после плюете.И не съм адвокат на БНС,но щом си плащаш, можеш да говориш във всяка телевизия.И стига с тази печатна грешка при стикерите на Национална съпротива. Вие като сте педали и отявлени защитници на гейпарадите, да не вземе някой да не сбърка буквичка.Идете на Жабокрек,че да лапате на Станишев кюфтаците скапани боклуци!

    ОтговорИзтриване
  5. Полицай на шиш - почти като прасе на шиш :))) После изяли ли са го?

    ОтговорИзтриване
  6. А луноходи, летящи чинии и телепорти привиждат ли ти се? На "хора" като нацистите - садисти, масови убийци и канибали, "хора" способни на такива зверства http://actionredbg.blogspot.com/2012/04/11.html , http://actionredbg.blogspot.com/2011/07/blog-post_23.html е естествено да се привиждат извращения и да си мислят, че нормалното човешко поведение е убийството, мъчението и разчленяването на други човешки същества.

    Ако са идвали от чужбина българи, подчертавам, за да се включат в съпротивителното антифашистко движение, то е било, защото са едни достойни личности, които вместо отдалеч да гледат безчинствата над българския народ, са се жертвали, за да го защитят. Колко голяма е била тиранията говори и фактът, че такива невръстни момичета, дъщери на българския народ, като тези партизанки, са се надигнали срещу нея. Въпреки еснафските "съвети" на такива като теб - да си стоят вкъщи, защото "преклонена главица сабя не я сече". По-добре питай немските войници и фалшификатори какво са търсели в Кочериново, като не са искали да ги застрелят. Ако изобщо един чуждопоклонник е способен да си зададе такъв въпрос.

    Колкото до БСП и платените от нея "патриоти" от БНС, на които олигархът Манджуков подари трибуна по своята телевизия - в случая вие им ядяхте капиталистическото кебапче. За такива като Р. Овч., Гоце, Румен Петков най-опасни са били истинските леви, които изобличават измамната им капиталистическа същност. Дори не вие, а те са нашият най-голям враг. Докато беше министър на МВР Румен Петков, бяха арестувани и бити леви активисти, заради това, че лепят плакати срещу новите поробители от НАТО и базите им в България. Да не говорим за системния тормоз и привиквания в полицията. Докато вашите лидери се радваха на медиен комфорт и добро финансиране, с които да промиват мозъците на редовия български "националист", насъсквайки го срещу антикапиталистите. В услуга на олигархията и майкопродавците.

    ОтговорИзтриване
  7. Луноходи и летящи чиний не ми се привиждат,вие сте по тези неща.Всеки знае летящата ви чиния на Бузлуджа.Кой е способен на зверства? Ами зависи, има зверства за който 60г.бяха преписвани на нас,а се оказа,че са ваше дело.Например като зверствата в Катинската гора.Или като случайте на избити от немците цели села.Добре,че вашите архиви проговарят,че да се разбере на какво сте способни.Това да преоблечеш банда терористи-партизани в немски униформи и да избиваш цели руски села...нямам думи.Тези села не са хранели шумкарите,не са давали терористи и трябва да бъдат наказани.Идва бандата от НКВД и избиват цялото село.До като са избивали собствените си селяни,те нарочно са казвали по някоя дума на немски и оставените нарочно няколко живи човека са казвали после,че селото е избито от немците.Само една грешка са допуснали вашите жидовски другарчета.Че са описвали в доклади всичките си зверства и после са получавали повишение по чин и са им връчвали медали.Така е било и в България.Кавгите,раздорите между шумкарите,кой какъв пост ще вземе след победата са изяли главите на много шумкари.А после за смърта им са били обвинявани естествено власта и даже са растрелвани хора от "народният" съд за това.И стига сте плакали като малко дете пред майката партия кърмилница - БСП.Щото за всичко ходите при нея и тя ви помага в анти-Луковият марш.И нейните евродепутати сезират еврокомисията за борба с ксенофобията и расизмът.Та тя да забрани Луков марш.Не ми отговори какво правите заедно на Бузлуджа и Жабокрек, на нейният митинг за 1 май?Явно устата ти е била още пълна с тяхните кюфтаци.А и полицията ако вас ви тормози,което е пълна лъжа,какво да кажем ние?И нямам мой лидер,който да се е ползвал от медийният комфорт.Не членувам никъде и нямам лидер.Но всички националисти са ми братя.Ама много е смешен антифашизмът в България.Вашите другарчета от чужбина заявяват ,че вие не съществувате.Щом те го казват,........аз нямам какво да кажа. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Четейки този Tod Skorzeny започвам да вярвам, че след 9.9.1944 е имало голямо трепане на фашизоиди и разбирам защо! :)

    ОтговорИзтриване