четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Годишнина от геройската смърт на Иван Хаджийски

„Какво би станало, ако днес се гласува закон, по силата на който кражбата отново да се наказва с рязане на ръце? Та с дигане на крака ли ще се гласуват последващите закони?” 


Иван Хаджийски е български публицист, социален психолог, марксист и антифашист. Автор на книги и студии, които го правят народопсихолог-класик и един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология, „Бит и душевност на нашия народ”, се считат за най-важните му трудове. Най-яркото му марксистко и антифашистко произведение е „Авторитет, достойнство и маска”

През 1925 година е осъден условно на една година затвор по Закона за защита на държавата. От 1927 до 1932 година следва философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а по-късно завършва и право. Работи като журналист и адвокат. От 1929 година членува в БКП, за което е и арестуван.

След като се записва доброволец за участие във войната срещу Германия, на 4 октомври 1944 г. на кота 807, връх Висока чука, при Власотинци, Сърбия, интелектуалецът е пронизан от куршумите на стрелците от елитната хитлеристка SS-дивизия „Принц Ойген”.

Вечна слава и поклон!

2 коментара:

  1. Тази дивизия е била преди елитна,тогава е била изцяло съставена от децата от Хитлерюнге и от пенсионери.

    ОтговорИзтриване
  2. Често пъти пенсионерите са най-добрите стрелци. Гледай "Ворошиловски стрелец".

    ОтговорИзтриване