вторник, 5 февруари 2013 г.

Бунт срещу ЧЕЗ в Благоевград, полицаи спасяват от линч Кунева



Хиляди благоевградчани излязоха на протест срещу монопопола на електроразпределителното дружество в Югозапада ЧЕЗ и нереално високите сметки за ток.

500 недоволни жители на областния център се събраха по-рано тази вечер пред клиентския център на ЧЕЗ на булевард „Св. Св. Кирил и Методий”. С викове „Мафия”, „Долу ЧЕЗ", Вън от България”, „Еничари” и развяти знамена хората настояха монополисът да обясни причината за раздутите декемврийски сметки. Организаторката на митинга Люси Манова изчете писмо, отговор от ЧЕЗ, написано, странно защо, на латиница. Последва ритуално горене на факури за ток.

По-късно шествието премина по булеварда и за кратко блокира движението на автомобили.

В същото време протестиращите разбраха, че в зала „22 септември” бившият еврокомисар и настоящ лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева има среща с жителите на областния център и се запътиха натам.

Те настояха бившият еврокомисар от кабинета на Симеон Сакскобургготски да излезе навън и да обясни за приватизацията на електроразпределителните дружества, станала по време на управлението на НДСВ. В центъра на Благоевград митингът се удвои и пред залата се събраха близо 2000 души.

„Кунева, излез и обясни!”, скандираха хората. Уплашени от ескалиращото напрежение, кордон от полицаи препречи входа на залата и не позволи никой да припари до лидерката на най-новото политическо движение у нас.

Без протестиращите да разберат, Меглена Кунева бе изведена от задния вход на залата, която има топла връзка със сградата на общината. Така срещата със симпатизанти се провали, а бившият еврокомисар се спаси от гнева на недоволните благоевградчани.

Междувременно организаторката на протеста Люси Манова бе отведена в ареста за неизпълнение на полицейско разпореждане и осуетяване на мероприятия на политическата сила.

Разбрали за ареста на Манова, протестиращите се отправиха към входа на полицейската дирекция. Там спонтанно вече поразредилото се множество блокира за кратко булевард „Джеймс Баучер” и на косъм се размина от „полицейско унижение”, с което ги заплаши началникът на Охранителна полиция Васил Митов.

„Искаме да пуснете Люси Манова и тогава ще си ходим!”, заявиха протестиращите. „Не, вие ще си ходите и без да пуснем Люси Манова”, отговориха двайсетината униформени служители, които направиха обръч около протестиращите и не допуснаха размирици.

След близо час висене пред полицейската дирекция, хората се разпръснаха, без да дочакат освобождаването на Манова.

„Ако трябва ще арестуваме още хора, които не се подчиняват на полицейското разпореждане”, коментира и директорът на ОД МВР Георги Костов. 

ИНФОМРЕЖА

Вижте още:

Пловдив отново на протест срещу високите цени на тока – хората искат национализация

ОЧЗ* електро

Софиянец обяви гладна стачка след съдебен спор с Топлофикация. Готвят протест в негова подкрепа.

4 декември 2012 – флашмобът в подкрепа на Чавдар Янев

1 коментар:

  1. путките от мвро бяха първите, които почнаха да се изнизват

    ОтговорИзтриване