сряда, 26 юни 2013 г.

Българите – новите роби в Германия


Мизерен живот и унижения зад бодлива тел, едно легло за двама, 12-часов непосилен труд срещу 4 евро на час бруто, никакви здравни застраховки. Това не е филм за прийомите на мафията, а жестока реалност за български работници в кланиците на ФРГ.

Потресаващия документален филм "Робство в Германия" излъчи в понеделник вечер обществената телевизия ARD, съобщава "24 часа".

В случая експлоатация е невинно понятие в сравнение с жестоката действителност, внушават авторите на лентата Мариус Майер и Михаел Ниберг, които снимали филма на ужасите със скрита камера.

Кадрите им показват бивша казарма в Северна Германия, превърната в кланица с общежитие. Работниците, повечето българи, но и румънци, са като затворници, държани зад бодлива тел без право на контакти с външния свят.

Те са настанени по 8 души в стая с 4 легла. Половината от тях спят, докато другите са на работа. Няма ден, нито нощ, камо ли почивен ден. Всичко се върти в адски кръг. Дръзне ли някой да надигне глас, уволнението му е сигурно.

Собствениците на кланиците използват хитър ход. Те не назначават работниците пряко, а сключват договори с подизпълнители, някои от които са регистрирани в България или Румъния. Те набират работна ръка с щедри обещания за 1500 евро месечно възнаграждение.

С действителността идва и разочарованието. Вместо щедро обещаните 13 евро на час при 8-часов работен ден, съвременните роби получават по 4 евро почасова надница бруто и никога не виждат повече от 600 евро на месец, често заработката пада дори на 362 евро. От тези мизерни пари се удържат по 170 евро на човек за ползваното на смени легло.

Босовете твърдят, че изплащат сумите за редовни надници на собствениците на подизпълнителските фирми, които пък са длъжни да се разплатят с работниците и да им внесат осигуровките.

Изниква въпросът кой точно държи в робство българите - немците, нашите фирми подизпълнителки или и двете страни.

"Проблемът ни е известен от средата на май, води се следствие срещу 22-ма собственици на 24 кланици и виновните ще понесат най-строги наказания", заяви вчера прокурорът Ралф Мьолман от Дюселдорф, откъдето се ръководи следствието.

Разнищването на случаите е възложено на 450 следователи. Вече са извършени обиски в кланици и офиси в 90 населени места на територията на цялата страна.

Освен за експлоатация на чужд труд виновните ще отговарят и за неплащане на данъци и на социални осигуровки в размер на милиони евро, уточни прокурорът.


Подобни случаи от България:

Чорбаджия отвлече и преби работник в Бургас
http://actionredbg.blogspot.com/2013/04/Chorbadziya-otvleche-i-prebi-rabotnik-v-Burgas.html

Пловдивски шеф глобява служителки, защото са бременни
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Plovdivski-shef-globyava-sluzitelki-zastoto-sa-bremenni.html

Отидох, работих, отвратих се
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Otidoh-rabotih-otvratih-se.html

Шивачки бият шамари на шефка за неизплатени заплати
http://actionredbg.blogspot.com/2012/12/Shivachki-biyat-shamari-na-shefka-za-neizplateni-zaplati.html

3 коментара:

  1. te navsqkade sa takiva , i v angliq , i v germaniq - mene me samnqva da sa germanci ili angli4ani , v pove4eto slu4ai tova sa balgari , koito sa otdavna tam i jiveqt na garba na drugite , koito sa otishli za da spe4elqt 4estno pari, zashtoto tuk e mizeriq , no .... uvi , tam popadat na takiva moshennici , ne se u4udvam na tova .

    ОтговорИзтриване
  2. Капитализмът няма националност, няма етнос. Основен закон му е печалбата като самоцел, а не задоволяването на човешките потребности. Затова и винаги ще има експлоатирани, докато съществува капиталистическата система. Както и да се опитват да разделят трудовия народ, трудовите народи, дори, врагът е един - тези, които са концентрирали капитала в ръцете си и експлоатират масите. И нито "на запад" е по-различно, нито у нас, ако и да се опитват корпоративните гурута и тръстове да ни пробутват мантрата за "национално отговорния капитал".

    ОтговорИзтриване
  3. 6tom si v 4ujda darjava si rob nesavisimo kakvo raboti6 biah 4 godini v de i se nagledah na mnogo maka ot strana na sanarodnizite ni prejiviah mnogo no kogato niama6 drug ishod si gotov na vsi4ko.

    ОтговорИзтриване