сряда, 26 септември 2012 г.

Пловдивски шеф глобява служителки, защото са бременни



Глоба от 700 лв. налага пловдивска фирма на забременелите си служителки. Скандалната практика лъсна от постъпила жалба в Комисията за защита от дискриминация, която ще разгледа казуса днес. „При забременяване на работничката (служителката) след постъпване на работа тя дължи на работодателя неустойка в размер на 700 лв.”, гласяла точка 13 в трудовия договор на фирмата „Експрес документс” ЕООД. Сигнала подала жена, която преминала успешно тридневно обучение в компанията и след това й предложили постоянна работа и договор с разписаната неустойка. „Тази клауза е в разрез със законодателството и силно дискриминационна по отношение на женската позиция, а във фирмата работят само жени”, твърди пред Комисията за защита от дискриминация А.А. 

Според нея работодателят спекулирал със създаденото положение на пазара на труда, като принуждавал квалифицирани млади хора да се съгласяват да работят, въпреки предвидената неустойка за бъдещите майки. Жалбоподателката посочва още, че е недопустимо институциите да не забележат „крещящата нередност”. 

Комисията за защита от дискриминация вече отложила едно заседание по въпроса, тъй като фирмата сменила адреса си и трябвало да се прати нова призовка. В друга пловдивска фирма пък забременяла служителка направо била уволнена оплакала се пред антидискриминационния орган потърпевшата. В жалбата си тя посочва, че дълго време е работила в дружеството, била ценена като служител и се ползвала с доверието на управителката. Всичко обаче се променило, когато обявила, че бременна. Първоначално били влошени условията на труд, не й се разрешавала и обедна почивка. След това започнал тормоз, а накрая била уволнена с мотив, че не притежава необходимите качества за ефективно изпълнение на трудовите задължения. Стресът, на който била подложена Ю.Р., се отразил и на бременността й, като на няколко пъти имало риск за загуба на бебето.

6 коментара:

  1. Аз съм ДИСКРИМИНИРАН ПО ВЪЗРАСТ ОТ "РАБОТНА СИЛА"-
    Община ЛЮЛИН-ВЕЧЕ 4 Години,а както чета и слушам ДИСКРИМИНАЦИЯТА СТАВА РАЗНОПОСОЧНА И БЕЗОГЛЕДНА-ПРЕДНАМЕРЕНА ПОЛИТИКА НА "ГЕРБ"-ЗА "ПОЕВРОПЕЙЧВАНЕ
    ТО НИ"! ГЕНОЦИДА Е НАЛИЦЕ,А НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ГО ПРЕКРАТИ !!! ДОКОГА???

    ОтговорИзтриване
  2. Докато народът не се организира и заедно не поведем борбата за по-добро бъдеще.

    ОтговорИзтриване
  3. Tвойто по-добро бъдеще, сигурно включва и избиване на интелигенцията,"народен съд",Белене,Скравена,Ловеч? Забрана да напускат хората границата.Купонна система и портокали само за Нова година? А може и режим на тока? Как да бъде, 1 на 3,2 на 3 или 1 на 4 часа???И нови 300.000 избити за политически убеждения???По-добро бъдеще, само,когато се спрът милярдите за изхранване и угояване на циганите.Когато вземат да си плащат тока,водата,данъците и бъдат смачкани за всяко престъпление.Иначе вашата песен я знаем на изуст.

    ОтговорИзтриване
  4. По-доброто бъдеще изключва и наличието на престъпните фашизирани елементи, които винаги, когато народът се е надигал срещу експлоататорите, с кръв са обслужвали капиталистическите си господари. А тая песен с нарочването на по-бедните прослойки, маймунските антикомунистически доводи за бананите, легендите за тока (централите и енергопреносните мрежи са построени именно в "онази" система, докато в новата, която толкова защитаваш се приватизират и унищожават) я пеят за по-наивните, дето не се сещат да вземат някой лев за слугинажа на капиталюгите. Представи си, че от утре циганите ги няма - раят ли ще настъпи? Нали икономическите отношения ще си останат същите - средствата за производство ще си останат в шепата капиталисти. Престъпленията на мутрите и олигарсите ще си останат безнаказани. "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" все едно не знаеш. Най-много някой от лаещите като теб по форумите да си намери работа на мястото на някой циганин в сметопочистващите фирми или на бунището. А докато има народни изедници, ще има и Народен съд. Един ден всички капиталистически кръвопийци ще бъдат изправени до стената и до тях ще бъдат наредени всички, които през годините са пречили това да стане. И ако продължаваш в същия дух и не се осъзнаеш, ще бъдеш нареден до тях. А гневът на Народа е страшен...

    ОтговорИзтриване
  5. Нека всеки ,който е крал,ограбвал и експлоатирал да бъде съден и убиван,напълно съм съгласен.Аз също съм от работническата класа,но кажи ми ти, кой са тези,дето грабиха и убиваха с мизерни пенсий,приватизираха и ограбваха труда ни? Не са ли пак вашите партийни велможи,който с куфарчетата на Луканов, си направиха фирми и банки и заграбиха икономиката на България.Кой от най-наглите експлоататори не е бил член на БКП? И кой от тях,не е член на Бсп сега???Нали виждам на Бузлуджа какви тлъсти добичета със скъпи лимузини идват.И вие сте там,но мълчите и им стискате ръцете,ръкопляскате им и им се усмихвате,а сега ми плюете по капиталистите.Кой от Бсп,Сдс,Бзнс,Залените,Ндсв,Дпс и гербаджийте не са се облажили от народа? Те всички бяха и са членове на "социалната" партия, на чийто празници вие присъствате.И вземете един път страната на България и правата на българите,а не да ми защитавате едно престъпно и паразитно племе или разните други малцинства.До кога ще защитавате емигрантите,който сеят престъпност,наркотици и зарази???Вие от кой народ сте бе да ви ебам майките???Явно не на българският.

    ОтговорИзтриване
  6. A дали са легенди,това ,че изнасяхме ток за целият Балкански п-ов,а ние стояхме на тъмно си е самата истина.А и банани и портокали имаше само по Нова година и се редиш на километрични опашки и може пак да не вземеш,но за синчета и внучета на партийни другари, винаги имаше специални магазини,само за богоизбрани партийни другари и от там са ви хранели ,та не вярваш за майнунските антикомунистически доводи.

    ОтговорИзтриване