сряда, 7 август 2013 г.

Турските власти забраняват политическите лозунги на футболни мачове


Усилията на турското правителство да се справи с общественото недоволство достигнаха нова сфера – футбола. Феновете на "Бешикташ" ще трябва да подписват декларация при покупката на билет, че няма да скандират лозунги по време на мачовете, "които да провокират масови, политически или идеологически събития", пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Дневник".

Един от фенклубовете на "Бешикташ" – "Чарши", на името на квартала, където се намира пазарът Капълъ чарши, беше в основата на демонстрациите срещу премиера Реджеп Ердоган. Той произвеждаше редица оригинални антиправителствени лозунги. Веднъж по време на протестите фенове от "Чарши" откраднали багер и с него подгонили брониран полицейски автомобил. Случката довела до ареста на 22 души.


"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че новите опити за потушаване на протестите са поредната стъпка, последвала най-масовите демонстрации срещу управлението на Ердоган, което продължава вече десетилетие.

Правителството в Анкара увеличи наблюдението и съдебните действия срещу отделни лица и започна разследвания срещу големи компании. От юни месец насам десетки журналисти, критикували правителство, са загубили работата си. Представители на властите, включително и финансовият министър Мехмет Шимшек, твърдят, че разследванията не са свързани с демонстрациите, а са рутинни.


Футболните фенове в Турция, особено тези на "Бешикташ" от клуба "Чарши", обикновено изразяват позицията си по време на мачовете по редица теми – от ядрената енергетика до отпор на расизма.


В разпространено изявление "Бешикташ" съобщи, че ще изисква от всички фенове, които имат билети за сезона, всяка година да подписват декларация за цивилизованост. Клубът отказа допълнителен коментар. Въпреки това документите показват, че тази година за пръв път феновете трябва да се дистанцират от каквито и да е политически лозунги.

Мярката е била въведена, след като властите в Анкара са получили информация от разузнаването, че антиправителствени протести могат да избухнат точно на футболни мачове, каза вътрешният министър Муамер Гюлер миналата седмица. Тогава той съобщи още, че кабинетът на Ердоган е започнал да подготвя проектозакон, който да регулира скандирането на лозунги по време на спортни събития.

"Със сигурност политическите и идеологическите лозунги не пасват на спортния дух", заяви Гюлер. "Клубовете сега събират необходимите декларации по време на продажбата на билети. Разбира се, това е нещо, което следим", каза още министърът на вътрешните работи.


"Уолстрийт джърнъл" отбелязва иронията в това, че този сезон "Бешикташ" ще трябва да бъде домакин на стадиона "Реджеп Тайип Ердоган" в Истанбул, докато собственият му стадион "Иньоню" се ремонтира. Стадионът "Ердоган" се намира в квартала Касъмпаша – бастион на правителствената подкрепа.

Засега феновете на "Бешикташ" смятат, че няма големи шансове правителството да заглуши тяхната бунтовническа природа. "Да бъдеш срещу статуквото е нещо, което винаги е работело в полза на "Бешикташ" и особено на клуба "Чарши", казва Инанч Ишик, дългогодишен фен.



2 коментара:

  1. Тези мангали рязани,какво ревът против Зенит-Питер???Били расисти,да ходят да видят феновете на Спартак и ЦСКА Москва.Само в подобни педерастки държави като турция,може да се въдят антифашисти!

    ОтговорИзтриване
  2. антифашисти се въдят там където има фашизъм ;)

    ОтговорИзтриване