четвъртък, 8 август 2013 г.

Муджахидини от Балканите отиват в Сирия в подкрепа на ислямистите


Някои са се сражавали по време на кървавите конфликти през 90-те години на Балканите, други са израснали под влиянието на един радикален ислям, който печели влияние сред мюсюлманската общност в този беден район на Европа. Но всички те имат само една цел: да се присъединят към сирийските бунтовници.

Семействата на опитните бойци или младежи доброволци откриват, че те са тръгнали да воюват, едва след като телата им се завръщат в ковчези, пише агенция АФП, цитирана от БТА.

В Албания Мигена Маликай от Пруш, близо до Тирана, нямала новини от своя съпруг от ноември, когато той й казал, че заминава за Турция да търси работа. Тя получила през юни съобщение, изпратено от непознат номер, което я информирало, че Халил е бил убит в Сирия. "Оставете ме на мира, нямам какво да ви кажа", заявявя тя за АФП с треперещ глас, като избутва двете си деца навътре в къщата си.

Друг албанец – 35-годишният Ермал Ксело от Вльора, предупредил майка си, че също ще отиде да търси работа в Турция. Два месеца по-късно трупът му бил репатриран от Сирия.

"Моят син нямаше никаква връзка с екстремистите", казва майка му, с която АФП се свързва по телефона. След това тя затваря слушалката.

В съседно Косово доклад на службите за сигурност описва маршрута на "ислямските екстремисти", които отиват в Сирия, за да "помогнат на своите братя". "Те взимат самолета от Прищина за Истанбул, после отиват с кола до границата със Сирия на малки групи от по двама-трима души", се посочва в този документ, с който АФП успява да се запознае.

Илир Кула, албански експерт в областта на сигурността, твърди, че "най-малко 300 албанци от Албания, Косово и Македония са отишли в Сирия, за да се сражават там в името на "свещената война".

"Не става дума за наемници, а за доброволци, убедени, че се борят за една добра кауза, вярващи в религиозните манипулации, че войната в Сирия е наистина свещена война", обяснява Кула за АФП.

В Санджак, район в Югозападна Сърбия, където живее значителна мюсюлманска общност, десетки некролози, разлепени през май по улиците на град Нови Пазар, известяваха за смъртта в Сирия на 27-годишния Елдар Кудакович. Кудакович по всяка вероятност е загинал при нападение на бунтовниците срещу затвора в Дамаск.

"Ние всички сме муджахидини", гласи съобщение в интернет сайт на радикални мюсюлмани в Санджак, според което жертвите са "мъченици".

Без да се вълнува от тези случаи на смърт, един четирийсетгодишен безработен строителен работник от Подуево в Северно Косово завършва последните си приготовления за нелегално пътуване в Сирия.

"Русия, Иран и "Хизбула" не се колебаят да защитават режима на сирийския президент Башар ал Асад, който убива собствените си граждани. Тогава защо ние да се колебаем да помогнем на сирийците?", пита този баща на три деца. Призивът за обедна молитва заглушава думите му, когато той прошепва, че е взел своето решение.

"След като замина, ще се върна едва на края на войната", казва той, като пожелава да остане анонимен. Той обяснява, че ще повери на двамата си братя грижата за жена си и малките си деца.

Един бивш снайперист от косовските албански бунтовници, който е воювал срещу сръбските сили по време на конфликта през 1998-99 г. в Косово, се готви също да потегли към Сирия.

Този мъж, който изтъква, че вече е прекарал две седмици в Алепо, за да "прецени ситуацията", ще се присъедини към бунтовниците, "придружен от десетина бивши другари по оръжие, ако преговорите се провалят".

Висар Дурики, експерт в областта на религията, обяснява, че мрежа, управлявана от салафистка секта, известна със строгото си интерпретиране на исляма, е разгърнала "истинска мрежа" в Косово, за да набира бойци.

От своя страна ислямската общност в Косово, която проповядва умерен ислям сред мнозинството от косовските мюсюлмани, уверява, че няма никакво участие в тази работа.

"Аз подкрепям да се помогне на сирийския народ, за да се избави от това клане, но по начина, по който това бе направено в Либия, а не индивидуално", отбелязва Ресул Реджепи, представител на ислямската общност в Косово.

Според анализаторите икономическата криза и безработицата, която в повечето страни от района надхвърля 20 процента, са допринесли за радикализиране на младите мюсюлмани.

Присъствието на салафисти е най-силно в Босна, тъй като много чужденци, които се бяха присъединили към босненските сили по време на конфликта 1992-1995 г., се установиха там след войната.

Есад Хеджимович, босненски експерт в областта на сигурността, посочи за АФП, че доброволците подчертават, че са "мотивирани от борбата за това, което те описват като тяхна "ислямска родина" – от Босна до Палестина и дори в Ирак".

"Това е основната причина, същата, която накара някои чуждестранни бойци да дойдат да се бият в Босна и която кара босненците да отиват в Сирия", отбелязва той.

В същото време вторият човек в ЦРУ определя положението в Сирия като най-голямата заплаха за САЩ. Според Майкъл Морел, зам.-директор на Централното разузнавателно управленние, цитиран от WSJ "опасната смесица от гражданска война и екстремизъм в Сирия в момента е най-голямата заплаха за националната сигурност на САЩ".

Според Морел рискът е сирийското правителство да падне и да отстъпи място на "Ал Кайда", превръщайки държавата в удобен развъдник на екстремистки идеологии подобно на Афганистан или Пакистан.

Опасността от нападение на "Ал Кайда" в Йемен през последните дни, която затвори посолствата на САЩ в Близкия изток, показва как организацията търси нови места за развитие. "Не става дума, че "Ал Кайда" е намаляла като опасност, а опасността от Сирия се е увеличила", казва Морел.

"В момента Сирия може би е най-важният проблем в света днес", заявява Морел, "заради посоката, в която върви." В момента пътят е към колапс на централното правителство, добавя вторият човек в ЦРУ. По думите му всеки месец в страната влизат нови и нови чужди бойци, които се вливат в редиците на свързани с "Ал Кайда" групи.


Още по темата Сирия:
1 коментар:

  1. Добър блог, но тук коментират само интернет-дегенерати скинари, които в реалния живот са утайката на обществото - грозни, ходят по агитки да се бият с хората, нямат ум, не могат и един лев да спечелят, и обвиняват евреите, комунистите, американците и кой ли не за собствената си некадърност. То и циганите са по-висша раса от тия лумпени, дето цял живот ще са бедняци и безделници.

    ОтговорИзтриване