понеделник, 7 април 2014 г.

Евромайданът е бил дирижиран от САЩ


Това гласи разследването на работещия във Франция американски журналист Стийв Уайсмън, публикувано в сайта "Рийдърс съпортид нюз". Той е озглавил разследването си "Запознайте се с американците, организирали преврата в Киев". Според него "втората оранжева революция" е дело на Държавния департамент.

Авторът пише, че главната цел на американските усилия от времето на Бил Клинтън е "стратегическото сдържане" на съвременна Русия. А евроинтеграцията на Украйна е важен междинен етап по пътя към тази цел.

Работата на САЩ в тази насока се координира и направлява от Държавния департамент, посочва Уайдмън. Той пояснява, че дипломатическото ведомство се е нагърбило с тази функция след разобличаване на подривните операции на ЦРУ "с използването на частни фондове, включително "Фонда на Форд". Сега "ЦРУ, АНС и Пентагона по-скоро предоставят специализираните си услуги", но именно "Държавният департамент контролира основните източници за финансиране на невоенната намеса" на САЩ във вътрешните работи на други страни, пише авторът. Той нарича това "невоенна инфраструктура на американския империализъм".

Кой са съставните части от тази инфраструктура относно Украйна? Стийв Уайсмън посочва преди всичко Националния фонд за подкрепа на демокрацията с неговите партийни подразделения и центрове, включитело "центърът за международно частно предприемачество" и "американският център за международна профсъюзна солидарност". В инфраструктура влизат и "много по-добре финансираната" Агенция за международно развитие (АМР), държавният Институт за мира на САЩ, а също "нарастващата мрежа от подставени организации, фирми и частни подизпълнители", включително "номинално независимите, но като цяло финансираните от правителството организации като "Фрийдъм хауз". В тази редица разследващият журналист поставя и частни структури като фондовете на Джордж Сорос и Пиер Омидяр. Стийн Уайдмън признава, че не е убеден "дали става дума за частни пари или за правителствени, маскирани като частни". Впрочем по думите му това не е толкова важно, защото при всички случаи основните средства минават по каналите на АМП и на други държавни учреждения.

Накрая още една функция на Държавния департамент - това е "координацията на усилията с правителствата на страни съмишленички и техните паралелни структури", припомня авторът. В случая с Украйна той споменава активната роля на Холандия, а също на Канада, Великобритания, Швеция и Швейцария.

Сред украинските активисти, на които от самото начало е разчитало посолството на САЩ в Киев, е бившият вицепремиер Олег Рибачук, посочва Уайсмън. "По същество това е западен агент, когото Пайът (посланикът на САЩ) и екипа му ръководят чрез частната организация "Пакт" (Pact Inc)", твърди американецът. Става дума за неправителствена организация с централа във Вашингтон, която се е специализирала в оказване на помощ на слаборазвити държави в Азия и Африка. Според публикациите тя работи в Украйна от 2005 г. Първоначално по проблемите на СПИН-а, а после за създаването с фонда на Сорос на някаква "гражданска платформа" за Рибачук и неговите хора.

По данни на Уайсмън именно тези хора и пари са стояли зад ключови информационни-пропагандни ресурси на Евромайдана, включително най-вече зад интернет телевизията "Громадске ТВ". Сюжетите за нея предварително са били пускани във финансирания от САЩ в. "Украинская правда". Средства са били отделяни и по линия на неправителствената организация "Интернюз".

Подобно на много други изследователи на украинската криза, Стийв Уайсмън се спира на украинския нацизъм. "Четете и плачете", предлага авторът, който споменава за съществувалото през цялата Студената война сътрудничество между разузнаването на САЩ и националистическия главатар Микола Лебед, който според военното контраразузнаване на САЩ е "известен садист" и помагач на хитлеристите.

По-нататък Уайсмън пише за насаждания в Украйна "нов набор от исторически митове", които по думите му били "скалъпени и популяризирани" главно от "украинската диаспора" и по-специално от Катерина Чумаченко. Тя е бивша служителка в Белия дом при администрацията на Роналд Рейгън, която впоследствие става съпруга на третия украински президент Виктор Юшченко.

Журналистът констатира, че днешните власти в Киев вървят "по стъпките на Бандера" (Степан Бандера е идеологът на украинския национализъм – бел.ред.). Уайсмън припомня, че висок държавен пост е даден на Андрей Парубий – основател на профашистка партия и комендант на Евромайдана (Парубий ръководи Съвета за сигурност на Украйна – бел.ред). 

pressadaily.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар