сряда, 21 ноември 2012 г.

Протест за спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ


Този четвъртък от 18.00 ч ще се проведе Протест за спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ. Мястото е Агенцията по приватизация в София, ул. "Аксаков" №29, а организатор Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Ето какво гласи съобщението на организаторите:


За спиране на приватизацията и ликвидацията на БДЖ!!!

Конституция на Република България

Чл.1.
...
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.


КАКВИ СА НАШИТЕ ИСКАНИЯ:

1. Да се прекрати незабавно ПРОТИВОЗАКОННАТА процедура за приватизацията на БДЖ „Товарни превози” и да се наложи мораториум върху продажбата на активи на БДЖ Холдинг. Тя се извършва без задължителното решение на парламента за изваждане на БДЖ от списъка със забранените за приватизация предприятия. (http://www.priv.government.bg/projects/-- №139 в списъка).

2. Да започне незабавен внос на резервни части и ремонт за целия подвижен състав на БДЖ. Да се възстанови производството на български товарни и пътнически вагони и да се възстановят ремонтните заводи за локомотиви в гр.София и в гр.Русе. 

3. Да се направи пълна финансова ревизия, инвентаризация и анализ на дейността на двете предприятия (БДЖ Холдинг и НКЖИ). 

4. Да се консолидират „Холдинг БДЖ” ЕАД и Национална Компания „Железопътна Инфраструктура”, поради огромните загуби от неефективно управление.

5. Да започне поетапното покриване на недофинансирането на БДЖ ЕАД и НК „ЖИ”, съгласно регламент №1192/69 на Съвета на Европейската Икономическа Общност.

6. Да се потърси политическа и съдебна отговорност на виновниците допуснали облагодетелстването на автобусните и автомобилни превози за сметка на железопътните, за безстопанственост, некомпетентно управление и целенасочено водене на компаниите към фалит.

7. Да се вземат всички необходими мерки за спасението на БДЖ.

8. Да се създаде механизъм за граждански контрол – участие на граждани в надзорния съвет или институция, подобна на училищните настоятелства.

Какво представляват железниците?

- те са преди всичко обществена услуга, създадена с труда на поколения железничари и безвъзмездният труд на стотици хиляди българи

- те са най-евтиният, най-сигурният и най-екологичният транспорт в света

- изпълняват стратегическа функция по време тежки метеорологични условия, кризи, войни и други извънредни събития

Защо БДЖ не трябва да се приватизира?

- защото никой не е питал българския народ, който е истинският собственик на БДЖ дали иска да продава своята собственост. Това е все едно някой да продаде вашето жилище без ваше съгласие 

- защото приватизацията в България е синоним на ликвидация – примерите са стотици, но най-фрапантните са: Кремиковци, Плама Плевен, БГА Балкан, Балканкар, БТК, ОЦК

- защото БДЖ „Товарни превози” е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата.

- защото продажбата ще създаде частен монопол. Ще се повтори сценарият с Нефтохим и завишените цени на горивата, ЧЕЗ, EVN, EON и повишението на цените на тока без никакви инвестиции!!!



Протестът е граждански и не е обвързан, с която и да е политическа партия или формация!!!

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт не толерира провокациите срещу органите на реда или срещу когото и да било от присъстващите на протеста! Разграничава се от партийни, политически и идеологически символи и лозунги!

Вижте още:

БДЖ и „правилната икономическа логика“ на г-н Владимиров
http://actionredbg.blogspot.com/2012/11/BDZ-i-pravilnata-ikomomicheska-politika-na-g-n-Vladimirov.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар