събота, 3 ноември 2012 г.

Рим в червено



Над 150 000 италианци, от работници до университетски преподаватели и студенти, напълниха улиците на Рим в протест срещу премиера Марио Монти. Повечето от притестиращите бяха предимно младежи. Отделно 20 000 лекари и медицински сестри протестираха срещу съкращенията в средствата за здравеопазването.

Някои от демонстрантите хвърляха яйца и рисуваха графити, за да покажат, че не са съгласни с икономиите, въведени от кабинета му. Замеряни с яйца, бутилки и бомбички бяха филиалите на италиански банки. "Заедно с Европа, която се бунтува, да изгоним правителството на Монти" – това се четеше на огромен банер начело на колоната

"Тук сме против Монти и неговата политика, същата политика, каквато има в цяла Европа, която повали Гърция и разрушава половината от Европа, училищата, здравеопазването", каза един от протестиращите. На плакатите на присъстващите можеха да се прочетат надписи "Да се отървем от правителството на Монти".


Над участниците в похода се издигаха чучела на Марио Монти, Ангела Меркел и Барак Обама. Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха и в северния италиански град Рива дел Гарда, където премиерът трябваше да изнесе реч.

Икономическата криза в страната доведе до увеличаване на данъците, намаляване на държавните разходи, безработица и замразяване на заплатите. Очаква се италианската икономика да се свие с още близо 2.5% тази година.



1 коментар:

  1. Много време не пускате нещо интересно,а само безинтересни глупости.Днес е деня на Русският марш.Вижте руснаците как маршируват из цяла Русия,а не разни италиянци,араби,турци и др.

    ОтговорИзтриване