понеделник, 12 ноември 2012 г.

Хиляди младежи в Неапол протестираха заради лошите условия на пазара на труда. „Коктейл Молотов” за немски министър



Тежки сблъсъци избухнаха между полицията и демонстранти в Неапол по време на протест днес. Стотици млади хора се събраха в центъра на града, за да изразят недоволството си срещу лошите условия на пазара на труда. В акциите се включиха студенти и дори гимназисти.


Акцията започнала мирно. Конфликтът с полицията възникнал, когато демонстрантите се опитали да стигнат до сградата, където по това време се провеждала среща между италианския министър на труда Елза Форнеро и немската й колежка Урсула фон дер Лайнен. Това предизвикало намесата на властите и сблъсъци довели до десетки ранени. Полицията се опитала да препречи пътя на недоволните млади хора, в резултат на което те започнали да хвърлят камъни и бутилки със запалителна смес.


Немалка част от демонстрантите са носили маски с лика на Форнеро. Трудовият министър си навлече гнева на младежите миналия месец с изказването си да не бъдат прекалено „придирчиви“ при избора си на работа.


Положението с младежката безработица е изключително тежко в Италия. Над една трета от младите италианци нямат работа. Мнозина от тях обвиняват за тежката финансова ситуация в Италия, настояващите за все по-строги мерки за бюджетно икономисване Германия и Европейски съюз. Равнището на безработни сред младежите между 15 и 24 години е цели 35,1%. Това е увеличение с 4,7% спрямо миналата година, а мерките, предприети от правителството, не бяха достатъчно ефективни, за да се преборят с проблема.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар