сряда, 7 ноември 2012 г.

Внимание! Нова уловка на мобилните оператори



От няколко месеца има нова уловка при сключване на договор с мобилните оператори – начина на тарифиране. Вече всяка една започната минута се тарифира като цяла, а не само първата минута, както беше до скоро.

Този начин на тарифиране е крайно неизгоден за хора,  водещи много на брой, кратки и делови разговори.

Ето пример:

Ако проведете 100 разговора с продължителност 1 мин. и 1-2 секунди, по старите планове с тарифиране на секунда, мобилният оператор ще отчете 102-104 минути, а по новите планове – 200 минути.  Т.е. има увеличаване на минутите в новите планове, но реално те намаляват и в този пример ще бъдете ощетени с цели 96 – 98 минути.

Тази промяна е заложена в договорите, които мобилният оператор предлага за подпис.

Факта, че мобилните оператори са направили по едно и също време еднакви промени в договорите по отношение  начините на тарифиране, доста намирисва на забранено картелно споразумение по смисъла на ЗЗК (Закон за защита на конкуренцията), ощетяващо потребителите. http://www.cpc.bg/Competence/ProhibitedAgreementsDescription.aspx

Отваряйте си очите, четете внимателно условията и сроковете на договорите и внимавайте какво подписвате! Преценявайте дали новият договор наистина е по-изгоден от стария!

ГЛОБУЛ   (Globul)

Глобул все пак са го посочили като условие в плановете и пакетите, в които е включено (повечето) .


“Тарифирането на гласовите разговори се извършва на интервали от 60 секунди, като всеки започнат 60-секунден интервал се отчита и таксува като цяла минута.“

Globul са записали, че всяка започната минута се тарифира като цяла.
Тарифиране и отчитане 
Минималното първоначално време на таксуване е 60 сек., след което отчитането става на секунда, освен за програми GLOBUL UNIVERSE 9,90, GLOBUL UNIVERSE 12,90, GLOBUL UNIVERSE 19,90, GLOBUL UNIVERSE 24,90 и GLOBUL UNIVERSE 39,90 със стандартни включени минути съответно 100, 150, 300, 400 и 800 за разговори към всички национални мобилни и фиксирани мрежи, към номера от Зона 1 и Зона 2 за международни разговори и роуминг в Европейски съюз, за програма GLOBUL Max 9.90 със стандартни включени 300 минути към мобилната мрежа на GLOBUL и 300 минути към фиксираната мрежа на GLOBUL, за програма GLOBUL Max 12.90 със стандартни включени 500 минути към мобилната мрежа на GLOBUL и 500 минути към фиксираната мрежа на GLOBUL, за програми GLOBUL Unlimited с месечен абонамент 19.90 лв., 24.90 лв., 29.90 лв., 34.90 лв. и 39.90 лв. със стандартни включени 2000 минути и 2000 SMS към мобилната мрежа на GLOBUL и съответно 50, 100, 150, 200 и 250 стандартни включени минути към други национални мрежи, както и за програми GLOBUL Smart 5.00, GLOBUL Smart 6.90, GLOBUL Smart 9.90 и GLOBUL Smart 15.00.“

МТЕЛ  (Mtel)

При Мтел тази уловка се открива доста по-трудно – в условията по плановете.  http://www.mtel.bg/tarifni-planove-za-mobilen-telefon/mc/plan/ma/index/plan/53

“Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута.”
При Мтел също се тарифира всяка минута.


ВИВАКОМ  (Vivacom)

Виваком също не прави изключение.  Но при запитване по телефона, обясняват, че само първата минута се отчита като цяла, останалите – на секунда. Или служителите не знаят, или заблуждават.  На сайта им четем, че тарифирането е на минута, което е доста ясно и категорично написано. Или пък създателите на сайта/текста за сайта, са се пообъркали?!  Трябва да се провери в договорите.

”Специални правила и условия: 
2) Тарифирането е на минута.“
Тарифиране на минута при Vivacom.


Вижте още:

Банки и мобилни оператори правят бизнес с кражби на лични данни
http://actionredbg.blogspot.com/2012/09/Banki-i-mobilni-operatori-pravyat-biznes-s-krazbi-na-lichni-danni.html


5 коментара:

  1. Когато цитирате чужд пост, моля давайте линк и посочвайте автора.
    Поздрави,
    Нели Алексиева
    http://nellyalexieva.wordpress.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, посочили сме ви като автор, линкът също е сложен като хиперлинк към вашия блог.(предполагаме, че през него сте видяли публикацията) Ако искате ще то добавим още веднъж отделно. Не знаехме, че ще стане проблем като му дадем допълнителна гласност. Можеше да коментираме под вашия постинг, че сме го доразпространили, но пък се опасявахме да не излезе като реклама, от която да влизат при нас от вашия популярен блог. Предполагаме нямате нищо против, ако и друг път даваме гласност на други ваши материали по наболели проблеми, като тоя път няма светкавично да го пускаме, а ще ви пишем лично.

    ОтговорИзтриване
  3. Вече го видях, макар и доста трудно. Отдавам го на цвета - не се забелязва. Не мисля, че коментарите са реклама, стига наистина да имат смисъл. Дала съм възможност за публикуване на всеки коментар. Отговарям, при възможност.
    И нямам против разпространяване на информацията. Затова съм я написала, за да стигне до максимален брой хора. Това е моят начин на борба с безобразията. Просто единствената "награда" за този, който си е направил труда да пише, е да се знае кой е.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. А таѕи новина, какво общо има с вашият сайт? Нали уж сте антифашиски сайт?Да не сте станали разиснителен или търговски сайт???

    ОтговорИзтриване
  5. Hello it's me, I am also visiting this web site daily, this web page is really fastidious and the users are in fact sharing fastidious thoughts.

    Feel free to visit my weblog: payday loans

    ОтговорИзтриване