сряда, 20 февруари 2013 г.

Наказателният отряд на ЧЕЗ


Добре обучени въоръжени командоси потропват на вратата на частен дом в 6 часа сутринта. Съненият мъж, който им отваря, е избутан грубо, изумената му съпруга - също. Целта на посещението не е да се разкрие чешкият "Октопод", а просто да се стигне до електромера в къщата. Изплашените домакини са абонати на енергийния концерн ЧЕЗ в историческото градче Подебради, намиращо се на около 50 км от столицата Прага. Формалният повод за неочакваната визита е проверка дали абонатът не си е позволил да наруши законите и да краде ток. Малко по-късно домакинът се самоубива, а съпругата открива трупа му в мазето. 

Годината е 2005 г., а записът е предоставен на чешките телевизии от адвокат Ян Ритир, който е защитник на 160 клиенти на енергийния концерн, обвинени в кражба на електричество. Той пък е получил скандалните кадри от полицията, която е започнала разследване за обстоятелствата около смъртта.


Малко по-късно са излъчени и други стряскащи кадри - как командоси преминават през специално обучение, което включва стрелба, ръкопашен бой и тестове за оцеляване в екстремни ситуации. Оказва се, че яките момчета са от т.нар. Отряд за нетехнически загуби (NTZ) на ЧЕЗ, която е най-печелившата компания в страната, а държавата има мажоритарен дял в нея. 

Двата записа разбуниха духовете в чешкото общество и принудиха властите да направят проверка на методите, по които действа наказателната бригада на ЧЕЗ. До избухването на скандала ръководител на спецотряда на ЧЕЗ е Карел Ваниш.

Ръководството на енергийния гигант обаче защити съществуването и методите на работа на отряда. Шефът на ЧЕЗ Мартин Роман дори представи на специална пресконференция предимствата му. Той нарича служителите в него "техници" и обясни, че 10 от тях са участвали в обученията, документирани на видеозаписите. Роман разказа, че по време на инспекциите често се натъквали на крадци на електричество, а освен това залавяли и хора, които отглеждат марихуана в домовете си. Според него служителите на ЧЕЗ трябва да са добре обучени, тъй като не се знае какво се крие зад вратата на къщите, които посещават. Например не било рядкост въоръжени мъже да ги посрещат на входа, а понякога попадали на зли кучета. Командосите успели да разкрият кражби на ток на стойност над 19 млн. евро от 2005 г., когато започват да действат, хвали се Мартин Роман. Той добави, че работата на отряда е в полза на жителите на страната, тъй като кражбите на ток се плащат от редовните потребители, а за да се компенсират загубите, ЧЕЗ е принудена да поиска увеличение на цената на еленергията. 


Мартин Роман определи случая със самоубилия се клиент на ЧЕЗ като трагедия и напомни, че полицията е преустановила разследването за смъртта му с мотива, че няма данни за извършено престъпление.

Шефът на надзорния съвет на ЧЕЗ Мартин Кочурек също не вижда проблем в съществуването на NTZ. 

"Всяка енергийна компания има подобен отряд. 

Според мен RWE ли E.ON не са по-различни", обясни той пред чешкото електронно издание Aktualne.cz. 

ЧЕЗ не за първи път е обвинявана, че използва незаконни методи в преследването на нарушители. "Направени са всякакви проверки и не е открито нито едно нарушение", заяви Кочурек. Според него излъчените записи не са автентични. 

Чешкият вътрешен министър Mартин Печина също публично защити ЧЕЗ, като заяви, че отрядът невинаги има работа с "мили хора". Адвокатът Ян Ритир обаче веднага контрира пред в. "Хосподарски новини", че нито един от 160-те му клиенти не си е позволил да нападне "техниците". Те дори оказвали психологически натиск на клиентите на енергийното дружество, като заявявали, че "ще трябва да си тръгнат и да се обадят в полицията". 

"През юни 2006 г. служители на ЧЕЗ ми се обадиха, докато бях на работа, и ми казаха веднага са се прибера вкъщи", разказва Павел Скранс, абонат на компанията, цитиран от "Дойче веле". "Когато пристигнах, те вече бяха в мазето и гледаха електромерите. Бяха осем въоръжени мъже, облечени в черните униформи на специалните отряди. Казаха ми, че на единия електромер липсвала пломбата и това било кражба", споделя мъжът. 


Шефът на ЧЕЗ Мартин Роман признава, че в миналото е "имало крайности" в действията на служителите в отряда, но от 2008 г. по време на посещения в домове на клиенти за проверка дали не се краде ток инспекторите винаги били придружавани от представители на органите на реда. 

Адвокатът Ритир обаче категорично опровергава и това. Той казва, че няколко от клиентите му са станали обект на агресивно поведение от страна на NTZ. "Сред моите довереници няма нито един, в чийто дом отрядът да е пристигнал, придружаван от полицията. Точно обратното, в два или три от случаите потребителите сами са повикали органите на реда. Веднъж командосите на ЧЕЗ дори избягали, когато разбрали, че домакините са се обадили в полицията", разказва юристът. 

Народният гняв от нетрадиционните методи на работа накара чешкия премиер Ян Фишер да привика за обяснение Мартин Роман. След разговора бе уволнен шефът на NTZ Карел Ваниш. Въпросът стигна и до парламента, където се очаква финансовият министър Едуард Янота да обясни проблема. "Използването на подобен отряд е неприемливо", заяви шефът на комисията по отбрана в чешкото Народно събрание Ян Видим. Финансовото министерство отговаря за държавното участие в ЧЕЗ и министърът е връзката, осъществяваща комуникацията между компанията и властта в Прага. "Не знам детайли по въпроса, но ако информацията е важна, ще го обсъдя с ръководството на ЧЕЗ", заяви Янота. 

Чешката Социалдемократическа партия призова отрядът да бъде разпуснат незабавно, а според Гражданската демократическа партия разформироването на NTZ ще даде зелена светлина на бандитите. 

"Проблемът е, че няма закон, който да регулира дейността на частните охранителни компании, и в момента те дават работа на повече хора, отколкото полицията", казва експерт по сигурността пред електронното издание Aktualne.cz. Той обаче отказва да коментира въпроса за отряда на ЧЕЗ, раздаващ справедливост. 


Полицейското звено за борба с организираната престъпност към чешката полиция обяви, че проверява действията на Отряда за нетехнически загуби на ЧЕЗ в последните три години. В този период полицията е получила над 50 оплаквания от граждани, в чиито домове "техниците" са влизали и "са оказвали психологически натиск". Говорителят на полицейското звено Павел Хантак обяви пред чешките медии, че е в последен етап работата по съставянето на списък на командоси от отряда на ЧЕЗ, които са заподозрени в престъпления, свързани с нарушаване на правото на лична собственост на гражданите. Скоро списъкът щял да отиде при прокурор, за да бъдат предприети съдебни действия срещу нарушителите. Ако въоръжените инспектори бъдат признати за виновни, могат да получат присъди до 12 години затвор.

Нетрадиционните методи на работа на служителите в ЧЕЗ в Чехия доведоха до огромен скандал и през ноември 2008 г. Тогава 32-ма служители на чешката електрическа компания бяха арестувани за изнудване на клиенти. Задържаните служители на ЧЕЗ също се оказаха част от Отряда за нетехническите загуби. Служителите на електрическата компания влизали незаконно в имотите на клиенти и им спирали тока. Гражданите "нарушители" били привиквани в офисите на ЧЕЗ обикновено през нощта, за да им обяснят причините за неочакваното прекъсване на електрическата енергия. Представителите на ЧЕЗ обвинявали клиентите в кражба на ток и ги заплашвали да им спрат електричеството за дълго време, ако не платят големи глоби. Освен това им налагали и високи такси за възстановяване на електроподаването. Тогава ЧЕЗ също категорично застана зад задържаните служители и ги защити.

Бившият шеф на NTZ Kарел Ваниш показва служебните си документи. Той подаде оставка, след като бяха разкрити методите, които ЧЕЗ използва.


Тези дни се навършват точно три години откакто се появи информацията за тези фашистки изстъпления в българските медии чрез публикация във в-к "Сега". Темата за ЧЕЗ и другите енергийни монополисти е по-актуална от всякога. Снимките и видеото допълнително илюстрират какво се случва, когато обществените отношения свързани със задоволяването на човешките нужди се развиват по капиталистически. ЧЕЗ е държавна компания, но в една капиталистическа страна. А капиталистическата държава си остава инструмент за подтискане на народа.

1 коментар:

  1. Групата работи в България от две години насам, но никой не се намесва. Лично под командването на Петар Баран и Карел Ваниш се осъществява тормоз над длъжници към Чез. Това може да се провери навсякъде. Карел Ваниш беше отпъден от Чехия за тормоз над потребителите и го пратиха в България да всява респект. Попитайте Петар Баран дали Карел Ваниш работи в България и каква му е дейноста!

    ОтговорИзтриване