вторник, 9 април 2013 г.

КУЧКАТА Е МЪРТВА – хиляди празнуват смъртта на Тачър

Спонтанната и чистосърдечна реакция на сънародниците на Тачър може да изглежда прекалена, но е истинска. Милиони животи бяха съсипани от действията на най-мразената жена в британската история. Оценката на потърпевшите е жестока, но честна. Докато съществува необузданият в алчността си капитализъм, няма живот, а само мракобесие и страдание. Отиде си един от символите му, това е.


Шампанско се ля вчера, когато левите излязоха на британските улици, за да отпразнуват кончината на бившия британски премиер Маргарет Тачър, предаде агенция БЛИЦ. Хора се събраха в центъра на Глазгоу, други изразиха радостта си по улиците на Брикстън в Южен Лондон. Само часове след кончината на “Желязната лейди”, се организираха партита посредством   социалните мрежи.

КУЧКАТА Е МЪРТВА
На площад Джордж в Глазгоу антикапиталисти скандираха по мегафони “Маги, Маги, Маги”, а другите им отвръщаха “мъртва, мъртва, мъртва”. В празнуването на импровизираното парти към членовете на организации, сред които Федерацията против данъка “свободна спалня”, Комунистическата партия, Социалистическата партия, Работническата партия на социалистите, Международната социалистическа група, се присъединиха и обикновени граждани. 


Народът се събра около 17 часа, въпреки разпореждането на градския съвет на Глазгоу събитието да не бъде посещавано. Малко по-късно всички запяха дружно: “Сбогом, вещицата е мъртва”. Тогава се разнесе и звукът на тапата, изхвърчаща от бутилка с пенливо шампанско. Сред празнуващите имаше и специално подготвени, дошли за събитието с необходимите картонени шапчици и конфети. 


Междувременно няколкостотин души се събраха в Брикстън в Южен Лондон – сцената на бурни размирици през 1981 г., две години след след началото на първия премиерски мандат на Тачър. Някои носеха плакати с надписа: “Радост, Тачър е мъртва”. 


За отрицателно време 180 000 души харесаха сайта isthatcherdeadyet.co.uk. Той е създаден преди 3 години с въпроса "Още ли не е умряла Тачър", а днес авторите му смениха отговора "Все още не" с "Да!" В един момент бутона "харесвам" натискаха по 2500 потребители в минута.


Той приканва посетителите му да празнуват, предлага саундтрак с песента на Джуди Гарланд 'Ding Dong! The Witch is Dead от "Магоснигът от Оз" (1939) и препратка към Twitter с хаштаг #nowthatchersdead (#сегакогатотачъремъртва), който бързо привлече шеги.

Нейното последно желание бе да бъде кремирана, но не останаха въглища
"Маргарет Тачър е мъртва. Тази лейди няма да се завърне", се казва на сайта. Фразата е игра на думи с известното изказване на Тачър по време на конференция на Консервативната партия, че "за онези, които със затаен дъх очакват онази любима фраза на медиите – обратен завой – ще кажа само едно нещо. Завиваш, само ако поискаш това. Тази госпожа не завива".

Сарказмът 23 години след като тя слиза от власт като премиер, показва, че много британци нито са я забравили, нито пък са й простили. "Това са най-добрите новини за цялата година", каза във Facebook коментатор, представил се за бивш миньор. Синдикални лидери пък коментираха в Twitter, че потеглят към пъбовете, а други – че отварят шампанското и питаха къде е купонът. 


Минути след новината за смъртта на Тачър, пък депутатът Джордж Галауей написа в Twitter: "Закопайте боклука!". Когато това бе остро критикувано, той се нахвърли обратно с "Сигурно си тийнейджърско роботче? Или някой без спомени. Тачър описа Нелсън Мандела като терорист. Бях там и го видях с очите си. Дано да гори в ада!" 

Антивоенни активисти добавиха, че "освен, че съсипа живота на милиони, тя ще бъде запомнена и като войнолюбец – заедно с Роналд Рейгън, тя предизвика ескалация на студената война, вкара крилати ракети във Великобритания, сражава се за Фолклендските острови и сключи срамни оръжейни сделки със Саудитска Арабия".


Бивши миньори като 70-годишният Дейвид Хопър, генерален секретар на Асоциацията на миньорите от Дърам и рожденик, обявиха, че днес е "велик ден". "Изглежда празнувам един от най-страхотните си рождени дни. Не изпитвам съжаление заради разрухата, която тя причини на нашата общност, селата и хората ни, заради това, че децата ни нямат работа и че настрои цялата нация срещу нас. Доволен съм, че я надживях."

Още какво каза Хопър и други коментари може да прочетете тук, както и на сайта на Guardian, на английски.


Вижте още: 

Тачър умря – следващият е капитализмът

2 коментара:

  1. "Вековната злоба на роба." Нашенските гъзоблизци, които се скъсаха да леят крокодилски сълзи за Тачър, хубаво да си помислят дали един ден и на техните гробове няма да танцуват. Когато оплакваш изверг, най-вероятно ти самият да си изверг.

    ОтговорИзтриване
  2. Пичовци, весело сте го ударили на приложна некрофилия.

    ОтговорИзтриване