четвъртък, 18 април 2013 г.

По следите на изгубената „Замунда”


В последните няколко дни потребителите на най-големия български торент тракер „Замунда” имаха проблем с достъпа до него и отварянето му. Вчера обаче те неочаквано получиха и 3 лични съобщения – което не е обичайна практика – с противоречащ си едно на друго текст, а едното от тях бе постнато и на челната страница на сайта.

В текста Zamunda.net твърди, че „група хакери са свалили бекъп на сайта” и могат да пуснат негови копия на друг адрес. Екипът уверява, че паролите на потребителите са криптирани и не могат да бъдат видени от никого в чист вид и призовава юзърите да не се логват в копията на „Замунда”, където сигурността на личните им данни не е гарантирана.

Свързахме се с Мартин Павлов, който досега беше сочен от ГДБОП като истинския собственик на „Замунда”, макар че пак според полицията по документи собственик на тракера от 2007 г. насам е сирийски гражданин. Неговата версия е точно обратната.

„Замунда беше открадната. От вътрешен човек с достъп до базата данни и ползващ се с абсолютно доверие. Той е успял да влезе в мейла, с който е регистриран сайтът, откраднал е домейна и го е пренасочил към нови адреси. Принудихме се да пуснем от бекъп тракера на нов URL – http://zamunda.se. Нищо не е загубено, просто всичко, което досега познавате като Замунда – торенти, акаунти, администратори, ъплоудъри – е преместено на новия адрес, тъй като вече нямаме контрол над стария”, твърди Мартин Павлов.

На въпроса как може да докаже твърденията си, Павлов отговори:

„Първо, вижте в http://whois.org кога е сменен адреса на Замунда.нет – на 11 април. Второ, всеки може да провери и че новият адрес http://zamunda.se е регистриран лично от мен – по молба на собственика. След това погледнете старата Замунда.нет: там са изтрити акаунтите на почти всички досегашни администратори, ъплоудъри и ВИП-ове. Това са хората, които реално правят и поддържат сайта – и те са баннати на Замунда.нет, защото са с нас на новия адрес. Хакерът-узурпатор на сайта масово трие и теми, постинги и акаунти във форума на тракера, които се опитват да кажат истината или задават неудобни въпроси”.

Късно снощи от различни форуми и източници в нета започна масово да изтича информация за случилото се със Замунда – и тя потвърждава именно версията на Мартин Павлов. В някои сайтове е публикувана и обратната версия, но тя представлява просто цитат от съобщението до потребителите на Замунда.нет.

В тази връзка възникват няколко практически въпроса.

Кой е истинският тракер – Замунда.нет или Замунда.се?

Въпросът е до голяма степен безсмислен. И двата са „истински”, доколкото съдържат практически цялата досегашна база данни – торенти, акаунти, всичко. Можете да влезете и в двата с досегашната си парола и просто да ги ползвате както досега.

Има ли опасност за личните ви данни?

И да, и не.

Да, защото намеренията на новия собственик на Замунда.нет са неясни – той би могъл да злоупотреби с цялата чувствителна информация като акаунти, мейли, пароли, IP адреси, кой какво е теглил, сийдвал, поствал, коментирал, точно както си пожелае, включително в ущърб на потребителите. Това е информация за поне 350 000 души, която има сериозна търговска стойност, а със сигурност и някои силови държавни институции живо се интересуват от нея.

Не е препоръчително да хукнете да си сменяте паролата в Замунда.нет. Паролите наистина са криптирани, но когато решите да ги смените, вие трябва да напишете новите в „чист” вид – който може да бъде прихванат от новите собственици.

По същата причина е опасно да се логвате и в новата Замунда.се – към момента паролите ви там са криптирани, но оттук нататък не е сигурно дали някой не ги прихваща.

От друга страна, надали има особена опасност за досегашните ви данни. Новият собственик на Замунда.нет вече така и така разполага с тях от шест дни – с всичко друго, освен с паролите ви.

А старите собственици, които сега са на Замунда.се, са се доказали през годините като надеждни, след като досега не са предали или продали никаква ваша лична информация на заинтересовани лица, търговци и служби. Няма никаква причина да започнат да го правят точно сега.

Какво да правим оттук нататък?

Въпросът, който вълнува потребителите, всъщност е: аз кой тракер да ползвам? Засега е добре да изчакате. Има косвени, но много и убедителни признаци, които трудно могат да се приемат за случайно съвпадение, че версията на Мартин Павлов за откраднатия от вътрешен човек домейн, е вярна.
Истината обаче най-добре ще си проличи в следващите дни и седмици. Ако наистина старият екип на Замунда е на адрес Замунда.се, вероятно „новият” тракер ще продължи да се обновява както досега, докато „старият” Замунда.нет ще изпита сериозни трудности да добавя нови и актуални торенти. Впрочем, още един косвен признак за това е, че те вече са обявили, че търсят нови ъплоудъри.

Когато видите кой тракер се обновява и работи по-добре, ще можете сами за себе си да прецените кой е „истинският”.

Какво всъщност се случи?

Принципно хакването и кражбата на домейн са трудни, но не невъзможни – особено за вътрешен човек – и особено при торент тракери това не е нещо ново. Преди няколко години беше отнет домейнът на най-големият руски торент тракер torrents.ru и той без проблем се прехвърли на адрес rutracker.org. Неотдавна организация на правоносители пък направи пиратско (!) копие на най-големия световен тракер Пайрът Бей, което пусна на друг адрес. Опитът да му навреди й донесе множество подигравки и присмех в мрежата.

Замунда обаче е един от най-големите български сайтове и трафикът му е огромен. Опитът да бъде откраднат подобен сайт може да има всякакви последици и едва ли е нечия внезапна хрумка.

Според Мартин Павлов, кражбата е подготвяна дълго и внимателно, като е ангажирала и немалко средства. Само наемът на новите сървъри за сайт с такъв трафик е струвал десетки хиляди (още по темата). Павлов обаче отказа да отговори на въпроса ни какви биха могли да са мотивите за подобно деяние и случайно ли е избран точно сега моментът за него.

Бизнес или нещо друго?

Въпросът кой и за какво точно е поискал да открадне Замунда може да има и неочакван отговор, несвързан пряко с пари. През последната година се говореше, че Мартин Павлов има и политически амбиции. След спонтанните масови граждански протести миналата година срещу ACTA той проявяваше интерес към основаването на Пиратска партия в България или на гражданско движение с подобни политически виждания.

Показателно е, че двата други досегашни опита да бъде учредена и регистрирана Пиратска партия в България – единият от които беше акумулирал сериозен граждански ресурс и усилия – завършиха неуспешно. Участвалите в тях днес категорично отказват всякакъв коментар или отговори на въпроса какво се е случило. Някои твърдят, че вече не се занимават с политика и пиратската идея не ги интересува повече, а други се оплакват, че са били поне инцидентно подслушвани и наблюдавани – очевидно от съответните служби.

На фона на актуалния скандал с незаконното подслушване в МВР, не звучи твърде параноично версията, че всяка управляваща партия би държала под око евентуална заплаха като нова БГ партия, разполагаща с международно представителство в европейския парламент (каквато е Пиратската партия), и с потенциал да обере сериозен протестен вот на едни избори – и дори би действала проактивно срещу създаването на такава партия. Има и сериозни международни корпоративни интереси, които охотно биха финансирали по частен път противодействието срещу българска пиратска партия.

Връзката между тези интереси и българските власти е именно бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който в момента е спряган за незаконно подслушване. И тази връзка не е тайна, а съвсем явна и широко отразена в медиите преди време.

Надали ще разберем всичко около скандала със Замунда. Но истината е някъде там…


НИКИ РУСИНОВСКИ

Вижте още:

Гуруто на българските нацисти подкрепя АКТА

Цветанов се появи със Сикрет сървис на ръкавелите

"Фейсбук" отказа да се включи срещу расизма

Няма коментари:

Публикуване на коментар