сряда, 10 ноември 2010 г.

В Унгария, Чехия и Словакия фашистите се мобилизират срещу ромското малцинство и си сътрудничат - минавайки границите - въпреки националните различия.




В същото време, в словашките роми също расте страхът от десни атаки. В едно писмо от ромските организации, адресирано до словашкото правителство и Европейската комисия, било изискано те най-накрая да предприемат нещо срещу фашистките акции. "Страхът, които ние - ромите - изпитваме, когато виждаме какво става в съседна Унгария, Италия и други страни от Европейския съюз, ни кара да бъдем загрижени за своя живот и за живота на нашите деца, които, изпълнени със страх, пращаме на училище, до магазините и по улиците - само защото сме роми", се казва в публикуваното в началото на август обжалване.

Членовете на това малцинство действително имат основателна причина за безпокойство. В същото време, словашките нео-нацисти започват да копират стратегиите на активните си съмишленици в Унгария и Чехия: с провокативни манифестации пред ромските гета, трябва да бъде създадено етническо напрежение, както и обижданото, бивайки наречено "цигани", малцинство да бъде представено като изкупителна жертва в задълбочаващата се икономическа криза. С този подход унгарската крайно дясна партия "Йобик" (Jobbik), заедно със своята паравоенна формировка "Унгарската гвардия", пожъна успех, получавайки, по време на последните европейски избори, 15 на сто от гласовете. В Чехия, самопровъзгласилата се за фашистка "Партия на труда" (Delnicka Strana - DS), копира също тази стратегия за етническо напрежение.

Тези шествия са свързани с хладно планирани и изпълнени нападения срещу роми в Унгария, където през последните месеци осем души са загинали. Десетки са били ранени при нападението. В повечето случаи тези фашистки отряди нападат разположени в покрайнините на малките градове, ромски къщи, с ръчни гранати, молотовки или огнестрелно оръжие. Последната жертва е 45-годишната самотна майка, която е застрелян в дома си в унгарския град Kisléta. 13-годишната й дъщеря е с тежки огнестрелни рани, като животът й все още е в опасност. Подобни атаки е имало и в Чешката република.

В селото Sariske Michalany са били проведени нацистки шествия срещу ромите. Около 300 нациста - временно забранената – „Словашка общност” (Slovenska Pospolitos) успяла да мобилизира за непозволеното шествие, което след ареста на "лидера" им Marian Kotleba продължило с ожесточени улични битки с полицията. 30 фашиста са били арестувани по време на сблъсъците. Дори и в Словакия - където реалният процент на безработните вече е около 14% - консервативните политици защитават фашистите. Бившият вътрешен министър и настоящ председател на Консервативните демократи в Словакия (Konzervatívni demokrati Slovenska, KDS), Vladimir Palko, веднага призовал за въвеждането на статистики за престъпността, които да включват само престъпления, извършени от роми.

Подкрепа словашките нацисти получили от страна на привържениците на чешката Delnicka Strana, както и от унгарските крайно десни. По-специално, участието на унгарските фашисти в тази дейност, показва бързите темпове на разрастване на крайно десните в Източна Европа, макар че Унгария и Словакия са в непрекъснат конфликт за унгарските малцинства, живеещи в южната част на Словакия. Сляпата омраза към евреите и ромите, както и примитивната псевдокритика на "либералната демокрация" и капитализма са идеологическото „лепило”, което позволява на нацистите от Източноевропейските страни да си сътрудничат, въпреки националните спорове.

Като пример на словашките и чешките нацист служат и немските "автономните националисти". Чешки фашисти са вземали участие в последните неонацистки шествия в Дрезден и Лайпциг, а немските автономни националисти са участвали в демонстрацията на работническата партия в Чехия. На един от DS, по немски модел планиран, в Прага "Ден на свободата" се смята, че са били поканени представители на NPD. На това сътрудничество от немска страна, чешките неонацисти отговорили с желание за кооперация.


(Tomasz Konicz 14.08.2009)

1 коментар:

  1. МИ КАКВИ СА??? МАНГАЛИ, ЧАНДАЛА, ЦИГАНИ, ВСЕ ТАЯ, МРЪСНИ НИСКОРАСОВИ, ПОТНИ ДЕГЕНЕРАТИ, РАЗНАСЯЩИ ЗАРАЗИ ПО ХОРАТА!!! СМЪРТ ЗА ЧЕРНИТЕ!!!
    НИЙ ИДЕМЪ!!!
    SS Костотрошача

    ОтговорИзтриване